Motorna olja: ali jih lahko mešamo?

Motorna olja: ali jih lahko mešamo?

Motorna olja ali jih  lahko mešamo  ?

Da, lahko mešamo motorna olja različnih viskoznosti , sestav, blagovnih znamk . Vedno naj bo to samo v posebnih situacijah, ko nimamo možnosti dolivanja z enakim oljem kot je v motorju. Pri mešanju vedno “porušimo” in spremenimo potrebno kvaliteto in sestavo, največkrat zmanjšamo mazalne lastnosti, ki so priporočene in predpisane za določene vrste motorjev. Mazalne lastnosti so pomembne pri nizkih in zelo visokih temperaturah. Porušena kvaliteta  spremeni mazalne lastnosti v kritični  situacijah.  Večina mineralnih in sintetičnih olje se dobro meša, ne priporočamo pa mešanja, če ni nujno potrebno.

Motorna olja
Motorna olja: ali jih lahko mešamo?

Ali lahko mešamo menjalniška olja ?

Menjalniška olja vedno kontrolira, doliva ali menja serviser. Odločitev prepustimo njemu . V nobenem primeru ne mešamo različnih olj. Priporočamo uporabo originalnih olj za menjalnike tako ročne kot avtomatske. Kot druga izbira so olja za menjalnike , ki so uporabljena pri prvi vgradnji ( Ravenol, ZF itd). Vedno posebno pozornost namenimo predpisanim tovarniškim . proizvajalčevim normativom in jih v celoti upoštevamo. Blagovna znamka je najmanj pomembna pri izbiri, poudarek je potrebno dati normativom ( MB 317.05, GL-5 itd) 

Ali lahko mešamo hladilno tekočino – antifriz ?

Odgovor je treba poiskati v  navodilih ali pri mehaniku. Praviloma odsvetujemo mešanje različnih antifrizov, oziroma hladilnih tekočin. Dolivamo in mešamo izključno z destilirano vodo. Priporočamo vedno uporabo priporočenega ali predpisanega antifriza. Življenjska doba tesnil, cevi, hladilnika, delov motorja, črpalke vode  in ostalih delov je odvisna od pravilne izbire in uporabe. Antifrizi imajo enako kot motorna olja od proizvajalca določeno odobritev . Odobritve primer G11, G12, G13 itd 

Ali lahko mešamo zavorno tekočino ?

NE , v nobenem primeru ne priporočamo!

Opravite  takojšen pregled na servisu in se posvetujte z mehanikom ali servisnim svetovalcem.

Takoj je potrebno 

  • Ugotoviti vzrok manjše količine v rezervoarju
  • Odpraviti napako
  • Prepustiti strokovnjaku izbiro olja 
  • Priporočamo uporabo zavorne tekočine z oznako LV, seveda v kombinaciji z tovarniškimi odobritvami ( DOT 2, DOT 3, DOT4, DOT5.1 itd)

Katero viskoznost naj uporabim ?

Viskoznost je za uporabo v našem delu Evrope najmanj pomemben dejavnik, ker so klimatske razmere takšne, da dopuščajo možnost uporabe katerekoli večnamenske viskoznosti. Pri odločitvi se posvetovati s prodajalcem ali serviserjem, predvsem pa upoštevati priporočila proizvajalca. Praviloma lahko uporabimo vsako viskoznost večnamenskega olja ( primer 10W40,5W30,5W40- novejši motorji 0W-20, 0W-30) ). V navodilih za uporabo pa je podatek katero viskoznost in tovarniško odobritev je potrebno upoštevati. 

Ali lahko uporabimo sintetično olje za vsak motor ?

Sintetično olje naj nebi pričeli uporabljati po dolgotrajni uporabi mineralnega olja. Mineralna olja starejše generacije so v večletni dobi obratovanja pustila razne obloge in usedline.  Sintetična olja novih generacij imajo močne detergente, ki izpirajo in čistijo. Ta proces ni priporočljiv zato svetujemo uporabo enakega tipa motornega olja predvsem z enakimi odobritvami.

Ali lahko podaljšamo interval zamenjave ?

DA, pod posebnimi pogoji. Večina modernih  vozil ima na armaturni plošči poseben sistem opozarjanja kdaj je potrebno menjati motorno olje. Pri različnih pogojih in  načinih uporabe se intervali temu primerno spreminjajo. Računalnik v vozilih meri režim in temu primerno sam podaljšuje ali krajša  intervale zamenjave. Dolge vožnje in veliko prevoženih kilometrov v enem letu  povzročijo  manjše staranje olja in s tem  možnost daljšega intervala za zamenjavo. Kratke vožnje z več  postanki, večkratno segrevanje in ohlajanje ter večkratno vžiganje povzroča hitro staranje olja. Priporočamo zamenjavo motornega olja in filtra olja  enkrat letno ne glede na  režim vožnje tudi  če prevozimo manj kot 15 tisoč kilometrov . 

V vsakem primeru priporočamo menjavo motornega olja in filtra olja enkrat letno ali vsakih 15 tisoč prevoženih kilometrov in menjavo motornega olja in vseh filtrov vsakih prevoženih 30 tisoč kilometrov  ali dve leti. S tem bomo podaljšali življenjsko dobo motorja in ostalih sklopov , zmanjšali tveganje za večja popravila ( šobe, Visokotlačne črpalke itd)

Ali  lahko uporabljam dodatke za motorna olja ?

Ne priporočamo uporabo dodatkov, določene blagovne znamke to izrecno prepovedujejo (Mercedes Benz). Dodatki porušijo kvaliteto olja in škodijo motorju. Proizvajalec olja je v sodelovanju s proizvajalcem vozila točno določil katere kemijske lastnosti mora olje imeti in bi z dodatki iste spremenili.

Ali moramo uporabljati za posamezne blagovne znamke vozil samo določene blagovne znamke motornih olj ?

Nakup in uporabo določajo tovarniška priporočila, blagovna znamka je popolnoma nepomembna. Določeni servisni sistemi neupravičeno priporočajo (nikoli ne ZAHTEVAJO)  samo olja določene blagovne znamke. Odločamo se na osnovi priporočil, predvsem pa pazimo na pravilno tovarniško odobritev in predpisan normativ ( primer 509.00, C3 , A4/B5 itd)

Motorno olje
Motorno olje castrol