Motorna olja: SAE stopnje viskoznosti

Motorna olja: SAE stopnje viskoznosti

Motorna olja: velika izbira kvalitetnih motornih olj za vse tipe vozil. V ponudbi lahko najdete številna originalna motorna olja priznanih blagovnih znamk. Priporočamo menjavo olja in oljnega filtra vsakih 15 tisoč kilometrov in menjavo olja in vseh filtrov vsakih 30 tisoč kilometrov. S tem načinom menjave zagotovite najboljše pogoje za dolgo življenjsko dobo motorja in vseh sklopov.

Priročnik za SAE STOPNJE VISKOZNOSTI MOTORNIH OLJ ZA OSEBNA VOZILA

Večnamenska olja, kot so SAE 5W-30 in 10W-30, so razširjena v uporabi, ker pri ekstremno vročih ali mrzlih pogojih delujejo dovolj optimalno. Pri nizkih temperaturah so zato še tekoča, pri visokih temperaturah pa dovolj gosta. Treba je upoštevati, da se lahko vozila uporabljajo v različne namene. 

Treba je upoštevati pogoje uporabe proizvajalca vozila glede na SAE-stopnje viskoznosti za motorna olja. 

motorna olja: SAE stopnje viskoznosti
motorna olja: SAE stopnje viskoznosti, kvalitetna motorna olja na kruno.si

Tukaj so naštete veljavne in dosedanje servisne kategorije API. Lastnik vozila se mora seznaniti s podatki v priročniku za uporabo, preden preveri podatke na embalaži. Motorna olja imajo lahko več kot eno stopnjo moči. Pri bencinskih motorjih vozil vsebuje vsaka nova servisna kategorija motornega olja zahteve vsake prejšnje kategorije. Ko je v priročniku za uporabo vozila priporočeno API SJ ali SL olje, lahko nudi API SM olje polno zaščito. Pri dizelskih motorjih vsebuje normalno nova kategorija – ampak ne vedno – zahteve prejšnje kategorije.

API S za OTTO-MOTORJE osebnih vozil (servisne kategorije)

SM Veljaven: Za vse motorje vozil veljaven v uporabi. SM olja, uvedena 2004, imajo izboljšano zaščito proti oksidaciji, koroziji, oblogam, obrabi in boljše lastnosti pri nižjih temperaturah za daljšo življenjsko dobo olja. Nekatera SM-olja ustrezajo najnovejšim ILSAC-specifikacijam in so označena za zmanjšanje porabe goriva (EC = Energy Conserving).

SL Veljaven: Za motorje vozil do 2004 in starejše.

SJ Veljaven: Za motorje vozil do 2001 in starejše.

SH V izteku: Za motorje do 1996 in starejše.

SG V izteku: Za motorje do 1993 in starejše.

SF V izteku: Za motorje do 1988 in starejše.

SE V izteku, POZOR: Ni primeren v motorjih na bencin, proizvedenih po 1979.

SD V izteku, POZOR: Ni primeren v motorjih na bencin, proizvedenih po 1971. Pri uporabi v modernejših motorjih lahko pride do nezadostne moči ali poškodb.

SC V izteku, POZOR: Ni primeren v motorjih na bencin, proizvedenih po 1967. Pri uporabi v modernejših motorjih lahko pride do nezadostne moči ali poškodb.

SB V izteku, POZOR: Ni primeren v motorjih na bencin, proizvedenih po 1951. Pri uporabi v modernejših motorjih lahko pride do nezadostne moči ali poškodb.

SA V izteku, POZOR: Ni primeren v motorjih na bencin, proizvedenih po 1930. Pri uporabi v modernejših motorjih lahko pride do nezadostne moči ali poškodb.