Motorna olja: olja za ročne menjalnike in pogonske osi

Motorna olja: olja za ročne menjalnike in pogonske osi

Olja za ročne menjalnike in pogonske osi

Mazalna olja za menjalnike vozil morajo imeti lastnosti, ki jih je običajno mogoče doseči le za dodatnimi sredstvi. Visokovrednostna večnamenska motorna olja so dandanes že tako sposobna prenašati obremenitve, da jih lahko npr. priporoča že proizvajalec vozila. Menjalniška olja so na tržišču kot eno- ali večnamenska. Še posebej moderni 5- in 6-stopenjski menjalniki potrebujejo večnamensko olje; v tem primeru je SAE-območje bodisi 75W-90 ali 80W-90. Za hipoidne pogonske osi so predpisane viskoznosti od SAE 75W- do 85W-140. Olja delimo na enogradacijska olja (SAE 90, SAE 140) in večgradacijska (SAE 75W-90, 75W-140). 

Izbira menjalniškega olja je konstrukcijski element v fazi razvoja menjalnika.

Motorna olja: SAE razred
Motorna olja: SAE razred

Poleg predpisov industrije motornih vozil so pomembne direktive za menjalniška olja American Petroleum Institute (API). Klasifikacija API lahko poda le grobo razdelitev, saj so zahteve za moderna menjalniška olja zelo kompleksne. 

Za zagotovitev funkcije menjalnika skozi vso življenjsko dobo uporabe vedno uporabimo menjalniško olje, predpisano od proizvajalca vozila oz. menjalnika.

Motorna olja po ugodnih cenah. Velika izbira kvalitetnih motornih olj za vse tipe vozil. Največja izbira originalnih motornih olj na spletu. kruno.si

 

Klasifikacija api za menjalniška olja motornih vozil

GL-1 Nelegirano menjalniško olje za zobniške in polžaste menjalnike kakor tudi za pogonske osi s poševnim ozobjem z majhnim deležem za zaščito pred korozijo in oksidacijo. Samo za lažje delovne pogoje; ročni menjalniki pod lahkimi obrati. Ni primerno za današnjo uporabo v menjalnikih, zato na trgu ni več prisotno.

GL-2 Menjalniško olje za pogonske osi s polžastimi menjalniki (ni za cestna vozila), ki na osnovi zahtev ni več neoporečno v skladu z GL-1. Ni primerno za današnjo uporabo v menjalnikih, zato na trgu ni več prisotno.

GL-3 Lahko legirano (EP – Extreme Pressure) menjalniško olje za ročne, posebne in končne pogone pri lažjih in srednjih delovnih pogojih. Za današnjo uporabo v menjalnikih ni več pomembno, ampak delno na tržišču še vedno prisotno.

GL-4 Večnamensko menjalniško olje za normalne in hipoidne menjalnike za normalne delovne pogoje in visoko obremenjene ročne in posebne menjalnike; ustreza delno MIL-L 2105; danes eno izmed najbolj uporabljenih menjalniških olj.

GL-5 Menjalniško olje za visoko obremenjene hipoidne končne pogone, delno tudi za ročne in posebne menjalnike; ustreza delno MIL-L 2105 B, MIL-L 2105 C/D. Pri samozapornih diferencialih, npr. sprednje osi, ali pri sunkovitih obremenitvah menjalnika mora biti uporabljen GL-5 + LS (Limited Slip). Danes tudi eno izmed najbolj uporabljenih menjalniških olj.

GL-6 V izteku: menjalniško olje za menjalnike, pri katerih so še močnejši pogoji za prenos moči in vrtljajev, še posebej pri hipoidnih končnih pogonih/GL-5. API GL-6 je ekvivalenten Ford M 2C-105A.