Učenje pogovorne angleščine: Kako jo lahko izboljšam?

Učenje pogovorne angleščine je eno izmed najzahtevnejših znanj pri učenju angleščine. Sestoji iz različnih znanj in veščin, na katera vpliva tudi okolje.

Ker je tako kompleksna, je sam proces tudi daljši. Na usvajanje pogovorne angleščine vplivajo namreč tako okolje kot metode učenja pogovorne angleščine oziroma ustrezen pristop.

V tem članku vam podam nekaj praktičnih nasvetov in metod za učenje pogovorne angleščine in kaj je tisto, kar bo naredilo le-to učinkoviteje in tudi hitrejše.

Učenje pogovorne angleščine brez sogovorca

Morebiti se vam zdi to, da pravim,, da učenje pogovorne angleščine lahko izvajamo tudi brez sogovorca, prodajanje bučk …

A, ni nujno, da vam želim prodati mačka v žaklju.

Poglejte …

Za učenje pogovorne angleščine ne rabite nujno sogovorca, saj namesto sogovorca lahko nastopite vi.

In, ja, morebiti je to res sam po sebi nenavaden pristop – ampak pogovorne angleščine se lahko preprosto naučite s tem, da se naglas pogovarjate sami s sabo, pri tem nimam v mislih, da le-to počnete tudi pred vašimi sodelavci, pogovor v angleščini lahko preprosto povadite pred ogledalom v kopalnici.

Pri tem lahko uporabljate besede in fraze, ki ste si jih naučili preko angleškega besedila ali zvočnih posnetkov ali pa za “podlago” v učenju pogovorne angleščine uporabite tudi flashcard-e oziroma slike.

*O tem, kako poteka učenje angleščine in kakšne so pasti učenja ter na kaj moramo biti pozorni, ko se začnemo jezika učiti pa sem zapisala v članku o učenju jezika (povezava-učenje jezika) za začetnike.

Učenje pogovorne angleščine je lahko zares preprosto in enostavno s pravo metodo.

 

Pogovorno angleščino lahko izboljšamo tudi tako …

Učenje pogovorne angleščine lahko izboljšamo tudi tako, da poslušamo zvočne posnetke različnih angleških vsebin.

Izbiramo pa lahko med vsebinami, ki so primerne našemu nivoju znanja ali le poljubne.

Oboje pa dobimo na Youtubu, ki je prava zakladnica omenjene vsebine.

A zato, da bi prav toliko časa porabili za iskanje primerne vsebine za svojo stopnjo jezika, rabite tudi ogromno potrpljenja, rezultat pa morebiti vseeno ne bo takšen, kot bi ga želeli (morebiti ne boste mogli najti prave vsebine ali pa vam bodo posnetki in vsebine vseeno povsem tuji, kar pa vsekakor ni vaša krivda).

Poglejte …

Ker je angleščina kot tuji jezik izredno priljubljena in se jo uporablja kot skorajda edini komunikacijski jezik je video vsebin in zvočnih posnetkov na internetu ogromno.

Zato bi bilo veliko boljše, če bi lahko zvočne posnetke in vsebino, ki jo poslušate prebrali in še več morebiti celo povadili določene fraze in besede, večkrat in v obliki flashcard-ov ali prikupnih, kratkih nalog.

Optimalna in morebiti najustreznejša izbira za vašo angleško pustolovščino in zato da izboljšate učenje pogovorne angleščine, bi bil ustrezen tečaj v obliki ena na ena , ki bi vas naučil vseh tehnik učenja angleščine in vam omogočil dostop do vseh ostalih orodij za učenje pogovorne angleščine, med drugim tudi do zvočnih posnetkov.

 

Izbira ustreznega tečaja je za učenje pogovorne angleščine morebiti najboljša izbira.

 

Učenje pogovorne angleščine odlično uspeva tudi s to metodo …

Ker se pri učenju angleščine učimo veščine in ne le golih besed, ampak torej fraz in večjih sklopov besedila, ki ga pretvorimo v pogovorno angleščino, je to, da bi pričakovali, da bodo možgančki prav tako uspeli popredalčkati besedo, ki ima pomen, na enak način kot popredalčkajo telefonsko številko, morebiti nerealno ali vsaj zmotno.

Pri usvajanju besedišča in pogovorne angleščine gre namreč za veliko bolj kompleksen proces, kjer se vezi okoli pomena besed ustvarjajo na globlji, čustveni ravni.

Zato je smiselno, da učenju pogovorne angleščine dodamo tudi metodo, ki jo sama, kot mentorica za angleški jezik, uporabljam vedno znova in ki navduši vsakega mojega učenca – t.j. flashcard-i.

Flashcard-I so slike, ki ponazarjajo pomen besed ali fraz, stavkov v tujem jeziku – pri uporabi le-teh se izognemo prevajanju ali učenju na pamet, kar pozitivno vpliva na usvajanje novih besed (kar pomeni, da se s to metodo aktivira tujejezični center v naših možganih).

Flashcard-e si lahko preprosto ustvarimo tudi sami v powerpoint programu, po tem, ko smo sliko našli recimo v brskalniku Google – pri učenju pa ne pozabimo besed prebrati nag las in jih tvoriti tudi v stavku.

 

Se bereva spet prihodnjič.

 

Katja, mentorica za angleški jezik pri Angleščina s Katjo