Prvo trimesečje nosečnosti je čustveno potovanje | Premagovanje strahov, dvomov in radosti v prvih 3 mesecih

Prvo trimesečje traja do konca 13. tedna nosečnosti. Morda boste začeli čutiti znake nosečnosti, kot so slabost in občutljive dojke. Razvoj ploda se začne, ko je jajčece oplojeno. Do konca 13. tedna se razvijajo vsi njegovi organi in telesni sistemi. Preverimo, kaj se dogaja v tem obdobju tako z vami, kot z vašim plodom in kako poskrbeti za vaše zdravje.

Kaj je prvo trimesečje nosečnosti?

Nosečnost ima tri trimesečja ali 3 faze. Vsako trimesečje traja približno 13 tednov ali tri mesece. Donošena nosečnost traja 40 tednov oziroma med devetimi in desetimi meseci. Vaše prvo trimesečje nosečnosti traja do 13. tedna nosečnosti.

Morda se zdi nenavadno, vendar se vaša nosečnost dejansko začne na prvi dan vaše zadnje menstruacije. To se imenuje gestacijska starost nosečnosti. Ginekolog izračuna vaš datum poroda tako, da prvemu dnevu vaše zadnje menstruacije doda 40 tednov. To torej pomeni, da ko izveste, da ste noseči, ste noseči že približno štiri tedne.

Kaj-je-prvo-trimesečje-nosečnosti

Razumevanje tednov nosečnosti

Prva dva tedna nosečnosti sta del vašega običajnega menstrualnega cikla – prvi teden je menstruacija, drugi teden pa ovulacija. Ko ovulirate, vaše jajčece potuje skozi jajcevod do maternice. Če se sreča s semenčicami, se združijo in pride do zanositve (oploditve).

V tretjem tednu nosečnosti oplojeno jajčece potuje v maternico. Na poti do maternice se razdeli na več celic. Ko doseže maternico, se vsadi v maternično sluznico. To sproži vaše telo, da prepozna, da ste noseči, in začne se dogajati vrsta sprememb. Večini žensk izostane menstruacija, nato pa dobijo pozitiven test nosečnosti.

Kako dolgo traja prvo trimesečje?

Prvo trimesečje se začne, preden ste noseči. Začne se torej na prvi dan vaše zadnje menstruacije in traja do 13. tedna nosečnosti.

Kaj lahko pričakujem v prvem trimesečju?

Vaše prvo trimesečje nosečnosti je polno fizičnih in čustvenih sprememb. To je lahko zelo naporen čas in običajno se porajajo številna vprašanja, imunski sistem slabi, pa še hormoni vam divjajo. Pravzaprav vaše telo med eno nosečnostjo proizvede več estrogena kot v celotnem življenju, ko niste noseči. Ta porast hormonov lahko povzroči kar nekaj neprijetnih simptomov nosečnosti. Morda se boste počutili nerazpoloženi, napihnjeni in utrujeni. Čeprav morda še ne vidite trebuščka, se vaša maternica širi in količina krvi narašča.

Nič ni narobe, če se počutite vznemirjene in živčne. Pogovor s prijatelji, partnerjem ali ginekologom vam bo morda pomagal, da se boste med nosečnostjo počutili bolje.

Kaj naj naredim v prvem trimesečju?

Vaše prvo trimesečje je zelo pomembno. Morda ne izgledate ali se počutite noseče, vendar se dogaja veliko sprememb.

Če nimate ginekologa, ga poiščite čim prej. Zgodnja oskrba v nosečnosti vam lahko pomaga preprečiti morebitne zaplete. Naredite seznam vprašanj ali pomislekov, ki jih imate, da boste pripravljeni na prvi sestanek. Preverite zdravstveno zavarovane glede kritja nosečnosti, da boste vedeli, kaj lahko pričakujete in kje lahko dobite oskrbo.

Obstajajo različne vrste ponudnikov nege nosečnosti, ki skrbijo za vas med nosečnostjo, porodom, porodom in po porodu. Sem spadajo ginekologi, porodničarji, babice in včasih zdravniki primarne zdravstvene nege. Poleg izbire izvajalca nosečniške nege lahko razmislite tudi o krajih za porod. Medtem ko se večina ljudi odloči za porod v bolnišnici, imajo nekatere raje porodne centre ali porode doma.

Zdaj je pravi čas, da razmislite o svojem splošnem zdravju in o spremembah življenjskega sloga, ki jih boste morda morali narediti zdaj, ko ste noseči. Pomislite na primer, kako nosečnost vpliva na vaše delo, finance, navade in dnevne aktivnosti.

Kaj-naj-naredim-v-prvem-trimesečju

Kako se plod razvija v prvem trimesečju nosečnosti?

V prvem trimesečju se pojavi več dogodkov. Čeprav ne vidite, da se to dogaja, se v vašem telesu po tem, ko semenčica oplodi jajčece, veliko dogaja.

Prvi do četrti teden nosečnosti

V prvem mesecu nosečnosti se oblikuje več pomembnih struktur. Te strukture so majhen skupek celic, vendar bodo zrasle v amnijsko vrečko, posteljico in popkovino. Oblikuje se cev, ki postane plodovi možgani in hrbtenjača, ter njegov obtočni sistem. Oblikujejo se obraz, krogi za oči in začetek ust.

Zarodek je dolg približno 6 mm – manjši od riževega zrna.

Od petega do osmega tedna nosečnosti

V šestem tednu nosečnosti se začne razvijati več glavnih organov, vključno s plodovimi pljuči, srcem, ušesi, rokami in nogami. Kosti začnejo nadomeščati tkivo. Njegova glava je velika v sorazmerju s preostalim delom telesa, vendar je zdaj videti bolj človeško. Plod ima izrazita usta, nos in obraz. Nekateri ginekologi opravijo zgodnji ultrazvok, da potrdijo srčni utrip v tem času.

Do konca osmega tedna nosečnosti zarodek postane plod. Dolg je približno 2,5 cm ali velik kot malina.

Od devetega do dvanajstega tedna nosečnosti

Proti koncu prvega trimesečja bo imel plod prste na nogah, rokah in nohte. Z odpiranjem in zapiranjem rok in ust se bo začel premikati. Urinarni in prebavni sistem ploda prav tako popolnoma delujeta. Pri približno 12 tednih nosečnosti lahko ginekolog posluša srce ploda z Dopplerjevim ultrazvokom. Na tej točki ima tudi vagino ali penis (čeprav ga vaš ginekolog ne more videti na ultrazvoku).

Do konca 12. tedna nosečnosti je plod dolg med 7,5 in in 10 centimetrov – velik približno kot sliva in tehta približno 30 gramov.

Kako-se-plod-razvija-v-prvem-trimesečju-nosečnosti

Zakaj je prvo trimesečje nosečnosti tako kritično?

Prvo trimesečje je tako pomembno, ker se razvija večina glavnih organov in telesnih sistemov ploda. Toksini, škodljive snovi in okužbe lahko v tem času resno škodijo rasti in razvoju ploda. Lahko povečajo tveganje, da se vaš otrok rodi s prirojeno motnjo.

Kateri so najpogostejši simptomi v prvem trimesečju?

Vsaka nosečnost je edinstvena. Povečanje ravni hormonov povzroča večino simptomov nosečnosti. Nekateri najpogostejši so:

Boleče prsi. Hormoni lahko povzročijo, da so vaše dojke občutljive in velike. Običajno je, da pred koncem prvega trimesečja potrebujete večje nedrčke. Žile v prsih lahko postanejo opazne, ker prenašajo več krvi. Druge spremembe na prsih lahko vključujejo zatemnjene areole ali spremembe na bradavicah.

Slabost. Jutranja slabost je eden od znakov zgodnje nosečnosti. Kljub svojemu imenu lahko traja ves dan in celo noč. Poskusite jesti manjše obroke ali mehko hrano z nizko vsebnostjo maščob. Nekaterim bodočim mamicam zelo pomaga ingver.

Nihanje razpoloženja. Nenaden naval hormonov vas lahko spravi na tobogan čustev. V 30 minutah lahko izmenično občutite tesnobo ali strah do navdušenja ali joka. Morda bo koristno, če se o svojih občutkih pogovorite s prijateljico ali partnerjem.

Občutek utrujenosti. Vaše telo v prvem trimesečju nosečnosti trdo dela. Zaradi tega se lahko počutite izjemno utrujeni. Poskrbite za dovolj počitka. Večina žensk dobi nazaj nekaj energije v drugem trimesečju.

Kateri-so-najpogostejši-simptomi-v-prvem-trimesečju

Pogosto uriniranje. Vaša maternica začne rasti, da podpira nosečnost. Lahko začne pritiskati na vaš mehur, zaradi česar boste morali pogosteje na stranišče.

Akne ali druge kožne spremembe. Hormoni povzročijo, da vaša koža med nosečnostjo ustvari več maščobe. To lahko pri nekaterih povzroči zamašene pore in akne. Obstajajo tudi druge kožne bolezni, ki se pojavijo med nosečnostjo, vendar se večina pojavi v drugem ali tretjem trimesečju.

Blaga kratka sapa. Pri lažji telesni dejavnosti lahko hitro zmanjka sape.

Vaše srce med nosečnostjo črpa več krvi. To pomeni, da je vaš utrip morda hitrejši in da boste hitreje izgubljali energijo. Bodite pozorni na to, koliko nosečnost obremeni vaše telo, in si privoščite počitek, ko ste utrujeni ali zadihani.

Katere teste bom opravila v prvem trimesečju nosečnosti?

Pregledi, ultrazvoki in drugi testi med nosečnostjo pomagajo ohranjati zdravje vas in ploda. Nega med nosečnostjo se običajno imenuje predporodna nega. Sestanki za predporodno nego so pomembni, ker se vaš izvajalec nosečnosti pogovori o tem, kaj lahko pričakujete med nosečnostjo in porodom, opravi preglede in preglede ter odgovori na vsa vaša vprašanja.

Vaš prvi predporodni obisk

V prvem trimesečju boste imeli dva do tri predporodne obiske. To se lahko razlikuje glede na vašega ginekologa ali če ste noseči z visokim tveganjem. Pričakujete lahko razpravo o vaši osebni zdravstveni anamnezi, ginekološki in porodniški anamnezi (prejšnje nosečnosti in porodi) ter kakršni koli družinski zdravstveni anamnezi, ki bi lahko vplivala na vašo nosečnost. Ta obisk je zelo temeljit, da se prepričajo, da ste vi in rastoči plod zdravi.

Ob vašem prvem predporodnem obisku vam bo ginekolog izračunal datum poroda. Od njih lahko pričakujete tudi naslednje:

 • Fizični pregled, vključno s preverjanjem telesne teže in krvnega tlaka.
 • Medenični pregled.
 • PAP test (če ga imate na vrsti).
 • Testi za preverjanje nekaterih spolno prenosljivih okužb.
 • Preverjanje urina za bakterije, beljakovine in glukozo (sladkor).
 • Krvne preiskave za preverjanje ravni hormonov, Rh faktorja, ravni železa in nekaterih bolezni.
 • Preverjanje srčnega utripa ploda.
Katere-teste-bom-opravila-v-prvem-trimesečju-nosečnosti

Nekateri ginekologi uporabljajo transvaginalni ultrazvok ob vašem prvem pregledu za potrditev nosečnosti ter merjenje srčnega utripa in velikosti ploda. Ta ultrazvok tudi pokaže, ali pričakujete večkratnike. Pri transvaginalnem ultrazvoku ginekolog v vašo vagino vstavi palico. Večini nosečnic ponudijo vsaj en ultrazvok v prvem trimesečju, vendar je natančen čas odvisen od vašega izvajalca. Če pričakujete ali če imate več otrok, vam bodo v prvem trimesečju morda ponudili dodatne ultrazvoke.

Ginekolog vam lahko predlaga tudi druge presejalne teste med nosečnostjo. Presejalni testi ugotovijo, ali ste vi ali plod ogroženi zaradi določenih zdravstvenih stanj. Na podlagi rezultatov vašega pregleda boste morda potrebovali diagnostične teste. Diagnostični testi potrdijo ali ovržejo zdravstvene težave. V prvem trimesečju vam bo zdravnik morda predlagal presejalni pregled za odkrivanje večjega tveganja za kromosomske motnje, kot je Downov sindrom.

Česa ne smem početi v prvem trimesečju nosečnosti?

Ko izveste, da ste noseči, je normalno, da bodo v življenjskem slogu spremembe. Te spremembe pomagajo zagotoviti, da so vsi zdravi. V prvem trimesečju nosečnosti se morate izogibati naslednjim stvarem:

 • Alkohol.
 • Cigarete in tobak.
 • Rekreativne droge, kot so opioidi.
 • Kontaktni športi, kot je nogomet, ali dejavnosti, ki povzročajo pritisk na vaš trebuh.
 • Živila, kot so surove ribe (suši), ribe z visoko vsebnostjo živega srebra, nekuhano ali premalo kuhano meso, nepasterizirano mleko, sir ali sok.
 • Masažne kadi in savne.

Kako naj skrbim zase v prvem trimesečju nosečnosti?

Skrb za zdravje je pomembno skozi vsa tri trimesečja nosečnosti. Tukaj je nekaj koristnih nasvetov za ohranjanje zdravja v prvih 13 tednih nosečnosti:

 • Ostanite aktivni, kolikor lahko. Poslušajte svoje telo in počijte, če med vadbo čutite nelagodje. Med nosečnostjo boste morda morali spremeniti svojo vadbeno rutino.
 • Jemljite vitamine, ki vsebuje folno kislino.
 • Jejte raznoliko zdravo hrano, vključno s sadjem, zelenjavo, mesom, jajci in polnozrnatimi izdelki.
 • Privoščite si veliko počitka.
 • Pijte veliko vode.
 • Udeležite se vseh predporodnih pregledov.

Ali je krvavitev v prvem trimesečju nosečnosti normalna?

Rahla krvavitev ali madeži med nosečnostjo so običajno v redu v prvih nekaj tednih nosečnosti. Nekatere ženske doživijo implantacijsko krvavitev (ko se oplojeno jajčece zakoplje v maternično sluznico). Nujno pokličite svojega ginekologa, če močno krvavite ali krvavitev traja več kot en dan.

Kateri prenatalni vitamin naj vzamem?

Vitamini in minerali v vaši hrani (ali v prenatalnih vitaminih) pomagajo podpirati plod med njegovo rastjo in razvojem. Večina ginekologov priporoča jemanje predporodnega vitamina takoj, ko začnete poskušati zanositi. Vitamini, ki vsebujejo folno kislino, omego 3, železo in kalcij, pomagajo pri zdravi nosečnosti. Pogovorite se s svojim zdravnikom, če niste prepričani, kateri prenatalni vitamin jemati.

Ali lahko med nosečnostjo pijem kofein?

Večina ginekologov priporoča omejitev uživanja kofeina na manj kot 200 miligramov na dan med nosečnostjo. To je zato, ker plod ne more presnavljati kofeina, zato se lahko ta kopiči v njegovem telesu in povzroči zaplete.

Kdaj naj pokličem svojega ginekologa v prvem trimesečju?

Takoj pokličite ginekologa, če imate naslednje simptome:

 • Vročina, višja od 38 stopinj Celzija.
 • Močna krvavitev ali nenavaden izcedek iz nožnice.
 • Hudi krči v trebuhu, rokah ali nogah ali bolečine v trebuhu.
 • Vztrajno bruhanje in/ali driska.
 • Omedlevica ali omotica.
 • Otekanje rok, prstov ali obraza.
 • Zamegljen vid ali madeži pred očmi.

Prvo trimesečje naj bo prijetno!

Nosečnost je vznemirljivo in včasih strašljivo obdobje v vašem življenju. Morda se boste počutili preobremenjeni z informacijami in imeli boste veliko vprašanj. V prvem trimesečju nosečnosti vaše telo hitro raste in se spreminja. Tudi plod raste in se razvija. Pravzaprav je do konca prvega trimesečja plod velik kot limona. Morda boste imeli simptome nosečnosti, kot so slabost, boleče prsi ali pogostejša potreba po uriniranju. Dogovorite se za termin pri ginekologu takoj, ko izveste, da ste noseči, da bo tako prvo trimesečje kot ostali dve čim manj naporni. Redna predporodna nega je pomembna, da boste med nosečnostjo ostali zdravi in močni.

Povzeto po Cleveland Clinic