Posledice kreatina: to se vam bo ZGODILO, če boste jemali kreatin

Mnogi uporabniki se pred začetkom jemanja vprašajo, kakšno so pravzaprav posledice kreatina? So te pozitivne ali negativne? Mogoče oboje?

Kreatin je cenjen zaradi svoje sposobnosti povečanja mišične moči in zmogljivosti. Mnogi športniki ga redno uporabljajo kot del svovjih treningov. Kljub mnogim koristim, ki jih prinaša, pa je pomembno biti seznanjen tudi z možnimi posledicami uporabe kreatina.

V nadaljevanu bomo raziskali, kako kreatin deluje na telo, kakšne rezultate lahko pričakujemo in kako ga varno uživamo, da si zagotovimo čim manj stranskih učinkov oziroma posledic.

Kreatin je cenjen zaradi svoje sposobnosti povečanja mišične moči in zmogljivosti.

Kaj se vam zagotovo lahko zgodi ob uporabi kreatina?

Kreatin je na splošno zelo varno prehransko dopolnilo vendar je kljub temu pomembno vedeti kakšne so posledice jemanja kreatina.

Uživanje kreatina lahko pri nekaterih posameznikih povzroči spremembe v telesni sestavi in teži, saj kreatin zadržuje vodo v mišičnih celicah. Ta pojav lahko privede do hitrega povečanja telesne teže. Slednje je povsem naraven in pričakovan odziv telesa, ki nikakor ne nakazuje na pridobivanje maščobe.

Med najpogostejše takojšnje posledice jemanja kreatina spadajo:

  • Krči in bolj polne mišice: Pogosta posledica povečane zadrževanja vode v telesu.
  • Prebavne motnje: Kot so napenjanje ali driska, ki so lahko posledica občutljivosti na kreatin ali prekomernega odmerjanja.
  • Blaga dehidracija in elektrolitsko neravnovesje: Zaradi česar je nujno povečati vnos vode ob jemanju kreatina.

Omenjene stranske učinke je mogoče nadzorovati z ustreznim vnosom vode in prilagoditvijo dnevnega odmerka kreatina.

Posledice kreatina: So te lahko negativne ali pozitivne?

V kolikor se kreatin jemlje po priporočenih smernicah je njegova dolgotrajna uporaba povsem varna za večino ljudi. Študije niso pokazale negativnih vplivov na ledvice, jetra ali srčno-žilni sistem.* Dodatno so nekatere raziskave pokazale, da kreatin ščiti možgane hkrati pa pri starejših ljudeh prispeva k ohranjanju mišične mase ter mišične funkcije.

Ne smemo pa popolnoma izključiti posledic kreatina. Resni stranski učinki so zelo redki, vendar se ti lahko poveča pri osebah z boleznijo ledvic ali pri tistih, ki kreatin uživajo v večjih količinah od priporočenih. Za optimalne rezultate je nujno slediti smernicam za njegovo uporabo in izogibanje prevelikemu dnevnemu odmerku.

Smernice za varno uporaba kreatina: ga lahko zaužijemo preveč?

V strahu za posledicami kreatina je pogosto tudi vprašanje, ali je mogoče zaužiti preveč kreatina? Pravega odgovora na to vprašanje žal ni, je pa zato nujno, da sledite smernicam za varno doziranje, da bi se izognili nepotrebnim stranskim učinkom.

Poskrbite za pravo količino kreatina

Količina kreatina se razlikuje glede na telesno maso, prehranske potrebe in vrsto vadbe. Splošno priporočilo je, da se v začetni fazi zaužije 20 gramov kreatina, večkrat na dan, 5-7 dni. Po tem obdobju sledi faza vzdrževanja z dnevnim vnosom 2-10 gramov. Priporočljivo je, da se kreatin zaužije skupaj z ogljikovimi hidrati, kar pomaga izboljšati njegovo absorpcijo v mišicah.

Vključite kreatin pred ali po treningu

Vključitev kreatin v vaš prehranski oziroma vadbeni režim je povsem preprosto.

Najboljši čas za zaužitje je pred ali po treningu, ko so mišice bolj dovzetne za hranila. Pomembno je tudi piti več vode čez dan, saj kreatin povečuje potrebo po vnosu vode.

Najboljši čas za zaužitje je pred ali po treningu, ko so mišice bolj dovzetne za hranila.

Prilagajajte in nadzorujte jemanje kreatina

Ta korak je pomembno upoštevati, da se zagotovi varna uporaba kreatina brez stranskih učinkov. Če opazite kakršnekoli neželene učinke, je vsekakor nujno prilagoditi odmerek ali se za pomoč obrniti in posvetovati z zdravstvenim strokovnjakom.

Z upoštevanjem zgoraj navedenih smernic lahko maksimalno izkoristite učinke kreatina, hkrati pa znatno zmanjšate posledice jemanja kreatina.

Kako prepoznati in obravnavati posledice kreatina oz. njegove uporabe?

Prepoznavanje stranskih učinkov kreatina je pomembno. Čeprav so stranski učinki pri uporabi kreatina redki in je na splošno varen za uporabo, je dobro biti pripravljen in vedeti, kako ukrepati, če se ti pojavijo.

Kako ravnati ob pojavu stranskih učinkov?

Ko začnete jemati kreatin, bodite pozorni na kakršne koli spremembe. Če opazite simptome kot so mišični krči ali želodčne težave, lahko to pomeni, da vaše telo ne reagira najbolje na prehransko dopolnilo. V tem primeru je pomembno, da najdete rešitev in se nadaljnim reakcijam izognete.

Poleg prilagoditve odmerka in povečanja vnosa vode, ki smo ju omenili že v zgornjem poglavju, je smiselno tudi pogledati, kako imate strukturirano vašo prehrano. Ali je ta uravnotežena in vsebuje vsa esencialna makro in mikrohranila?

V kolikor se bodo reakcije na jemanje kreatina še vedno nadaljevale, potem je najbolje, da začasno prekinete z jemanjem prehranskega dopolnila in počakate, da se reakcija poleže oziroma najbolje je, da popolnoma izzveni.

Ko se vam to zgodi, je NUJNO potrebno poiskati zdravniško pomoč!

V nekaterih primerih je obisk zdravnika nujen:

  • Alergijske reakcije: Simptomi kot so izpuščaji, težave z dihanjem ali otekanje zahtevajo takojšnjo zdravniško pomoč.
  • Resne prebavne težave: Če se soočate z dolgotrajnimi prebavnimi težavami ali bolečinami po zaužitju kreatina, obiščite zdravnika.
  • Čuden občutek v predelu ledvic ali jeter: Če imate že obstoječe bolezni ledvid ali jeter ali če opazite spremembe v barvi urina ali blata, je nujni potreben obisk zdravnika.
V nekaterih primerih je obisk zdravnika nujen saj lahko kreatin povzroči resne prebavne težave.

Posledice kreatina niso skrb, v kolikor se ga uživa pravilno in v okviru smernic

Kreatin je dokazano učinkovito dopolnilo in če ga uporabljamo premišljeno, prevladajo koristi nad tveganji.

Vključevanje kreatina v vsakdan zahteva prilagajanje in razumevanje njegovega delovanja. Za doseganje optimalnih rezultatov je priporočljivo kreatin kombinirati z uravnoteženo prehrano in redno telesno aktivnostjo.

Kreatin zagotova ni čudežna rešitev ali bližnjica do uspeha. Je le orodje, ki ga lahko uporabimo za izboljšanje naših naravnih sposobnosti, ne da bi pri tem ogrozili svoje zdravje.