Kako okrepiti imunski sistem otrok | 8 učinkovitih načinov

Prehladi in gripe so neizogibna življenjska dejstva, vendar lahko kar nekaj naredite za to, da bodo vaši otroci zdravi. Kaj torej lahko storite, da zaščitite svojega otroka pred neskončnimi napadi mikrobov, s katerimi se srečuje? No, na nek način je zboleti preprosto del opisa otrokovega dela. In včasih je dejansko koristno, če jim pomagamo zgraditi imunski sistem otrok.

Med rastjo otroci krepijo svoj imunski sistem z bojem proti nenehnemu nizu bakterij, virusov in drugih organizmov. Zato mnogi pediatri menijo, da je šest do osem prehladov, napadov gripe ali vnetij ušes na leto normalno.

Kljub temu obstaja kar nekaj zdravih navad, ki pomagajo okrepiti otrokov imunski sistem. Pa naj gre za zdravo in skrbno prehranjevanje, spanje in vadbo, dobro higieno, poučevanje o cepivih ali vitamini in dodatki, ki jih priporoča pediater vašega otroka. Majhne spremembe življenjskega sloga za celotno družino in skrb za zdravje lahko otrokovemu telesu dejansko pomagajo, da se učinkoviteje bori proti patogenom in mu pomaga hitreje okrevati.

Kaj torej lahko naredite, da okrepite imunski sistem otrok?

1 Postrezite več sadja in zelenjave

Ko začnejo trkati klice, posezite po pisanem sadju in zelenjavi. Nekaj pametnih izbir:

  • Korenje
  • Stročji fižol
  • Pomaranče
  • Jagode

Fitohranila lahko povečajo telesno proizvodnjo belih krvnih celic, ki se borijo proti okužbam, in interferona, protitelesa, ki prekriva celične površine in blokira viruse. Raziskave kažejo, da lahko prehrana, bogata s fitohranili, tudi v odrasli dobi ščiti pred kroničnimi boleznimi, kot sta rak in srčna obolenja (1). Poskusite doseči, da bo vaš otrok pojedel vsaj pet porcij sadja in zelenjave na dan.

imunski sistem otrok Postrezite več sadja in zelenjave

2 Podaljšajte čas spanja

Zaradi pomanjkanja spanja so lahko odrasli bolj dovzetni za bolezni z zmanjšanjem števila naravnih celic ubijalk, ki so orožje imunskega sistema, ki napada mikrobe in rakave celice. Enako velja za otroke.

Otroci v dnevnem varstvu so še posebej izpostavljeni tveganju pomanjkanja spanja, saj lahko zaradi vseh dejavnosti težko zadremajo. Ne pozabite še enkrat preveriti pravilnika o dremežu v vašem vrtcu in po potrebi dajte otroka prej spat, da zagotovite dovolj počitka.

Koliko spanca torej potrebujejo otroci? Dojenček lahko vsak dan potrebuje do 16 ur v posteljici, malčki bi morali spati od 11 do 14 ur, predšolski otroci pa od 10 do 13 ur (2) Če vaš otrok čez dan ne more ali noče zadremati, ga vsekakor dajte prej spat.

imunski sistem otrok Podaljšajte čas spanja

3 Če se le da, dojite

Človeško mleko vsebuje turbo polnjena protitelesa in bele krvničke, ki povečujejo imunost. Zdravstvena nega pomaga zaščititi pred okužbami ušes, alergijami, drisko, pljučnico, meningitisom, okužbami sečil in sindromom nenadne smrti dojenčka (SIDS).

Dojenje lahko tudi pomaga zaščititi otroke pred inzulinsko odvisno sladkorno boleznijo, Crohnovo boleznijo, kolitisom in nekaterimi oblikami raka pozneje v življenju. Študije kažejo, da lahko poveča možgansko moč vašega otroka. Kolostrum, redko rumeno “predmleko”, ki teče iz dojk v prvih nekaj dneh po rojstvu, je še posebej bogato s protitelesi za boj proti boleznim.

Priporoča se, da mati prvih šest mesecev življenja dojenčka izključno doji. Če to ni mogoče, skušajte dojiti vsaj prva dva do tri mesece, da nadgradite imuniteto, ki jo je vaš dojenček prejel v maternici. Vendar pa ni nič narobe, če svojega dojenčka že od samega začetka hranite z adaptiranim mlekom – dobro nahranjen otrok je vedno najbolj zdrav!

Če se le da, dojite

4 Telovadite kot družina

Dejstvo je, da vadba poveča število naravnih celic ubijalk in tako izboljša imunski sistem pri odraslih – in redna aktivnost lahko koristi otrokom na enak način.

Bodite dober zgled, če želite svojim otrokom pridobiti navado fitnesa. Skušajte telovadite z njimi, namesto da jih samo pozivate, naj gredo ven in se igrajo. Zabavne družinske dejavnosti vključujejo kolesarjenje, pohodništvo, rolanje, košarko in tenis.

Telovadite kot družina

5 Zaščita pred širjenjem mikrobov

Zmanjšanje klic tehnično ne poveča imunosti, je pa odličen način za zmanjšanje stresa za otrokovega imunskega sistema. To je lahko še posebej koristno, če ima vaš otrok kakršna koli druga stanja, ki zahtevajo, da imunski sistem deluje na druge načine.

Ena najpreprostejših in najučinkovitejših strategij je zagotoviti, da si otroci pogosto umivajo roke z milom in vodo. Posebej morate biti pozorni na njihovo higieno pred in po vsakem obroku ter po igri zunaj, ravnanju s hišnimi ljubljenčki, izpihovanju nosu, uporabi stranišča in prihodu domov iz vrtca ali šole.

Ko ste zunaj, imejte s seboj robčke za enkratno uporabo za hitro čiščenje. Drgnjenje rok z robčki bo še vedno pomagalo zmanjšati mikrobe, tudi če si ne morete popolnoma umiti rok. Da bi otrokom pomagali vzpostaviti rutino umivanja rok doma, naj si sami izberejo pisane brisače za roke in milo zabavnih oblik in vonjev. Samodejni dozirniki mila za roke so tudi zabaven način, da jih navdušite nad umivanjem rok.

Druga ključna strategija za zatiranje mikrobov je, da zavržete njegovo zobno ščetko takoj, ko zboli. Otrok se ne more dvakrat okužiti z istim virusom prehlada ali gripe, lahko pa virus skače z zobne ščetke na zobno ščetko in okuži druge družinske člane.

Če gre za bakterijsko okužbo, kot je streptokok v grlu, pa se lahko vaš otrok znova okuži z istimi mikrobi, zaradi katerih je zbolel. V tem primeru metanje zobne ščetke zaščiti vašega otroka in ostale člane vaše družine.

In nenazadnje, vedno je tu naša stara priljubljena strategija za zmanjševanje klic: nošenje maske. Če vaš otrok smrka, ga spodbujajte, naj nosi masko, da prepreči širjenje klic.

Zaščita pred širjenjem mikrobov

6 Ne izpostavljajte ga pasivnemu kajenju

Če kadite vi ali kdorkoli v vašem gospodinjstvu, je najbolje, da poskrbite za zdravje in da nehate. Cigaretni dim vsebuje več kot 7000 škodljivih kemikalij, od katerih lahko mnoge dražijo ali uničijo celice v telesu. Otroci so bolj dovzetni za škodljive učinke pasivnega kajenja kot odrasli, ker dihajo hitreje in je njihov naravni sistem razstrupljanja manj razvit.

Če kadite e-cigarete, se morate tudi zavedati, da ima vejpanje negativne zdravstvene posledice tudi za otroke. Vejpanje na primer sprošča potencialne rakotvorne snovi, kot so nitrozamini, kar ima lahko dolgoročne posledice za zdravje otrok. Naj vas ne zavede krajši seznam znanih zdravstvenih tveganj, povezanih z vejapnjem. Navsezadnje je vejpanje preprosto preveč novo, da bi poznali celotno širino njegovih učinkov.

Pasivno kajenje tudi poveča otrokovo tveganje za SIDS, bronhitis, ušesne okužbe in astmo. Lahko vpliva tudi na inteligenco in nevrološki razvoj. Če nikakor ne morete nehati kaditi, lahko znatno zmanjšate tveganje za zdravje svojega otroka tako, da kadite samo zunaj hiše. In ne pozabite, da obstaja veliko virov, ki vam lahko pomagajo, zato se ne bojte pogovoriti z zdravstvenim delavcem o pomoči pri opuščanju kajenja.

Ne izpostavljajte ga pasivnemu kajenju

7 Uporabljajte antibiotike le, kadar je to potrebno

Morda je takrat, ko je vaš otrok bolan, najbolj smiselno poklicati pediatra, da napiše recept za antibiotik, a ni vedno pametno. Antibiotiki zdravijo le bolezni, ki jih povzročajo bakterije, toda večino otroških bolezni povzročajo virusi.

Študije pa kažejo, da številni pediatri predpisujejo antibiotike nekoliko neradi na prigovarjanje staršev, ki zmotno mislijo, da ne morejo škoditi. Pravzaprav lahko. Sevi bakterij, odpornih na antibiotike, so se razmahnili zaradi prekomerne uporabe antibiotikov, preprosto vnetje ušesa pa je težje pozdraviti, če ga povzročijo trdovratne bakterije, ki se ne odzivajo na standardno zdravljenje.

Kadarkoli želi zdravnik vašemu otroku predpisati antibiotik, se prepričajte, da ga ne predpisuje samo zato, ker misli, da ga želite.

Uporabljajte antibiotike le, kadar je to potrebno

8 Redno cepite otroka

Če spremljate priporočena cepljenja vašega otroka v otroštvu, lahko pomagate njegovemu imunskemu sistemu, da ostane pripravljen na boj proti nevarnim patogenom, kot so tisti, ki povzročajo meningitis, otroško paralizo in norice. Cepljenja sodelujejo z otrokovim imunskim sistemom in ga naučijo prepoznati določene bakterije in viruse, s katerimi se lahko srečajo, tako da se bo pripravljen ubraniti z njimi.

Če imate pomisleke glede cepljenja, se posvetujte z otrokovim pediatrom. Zelo pomembno je, da najdete nekoga, ki mu lahko zaupate in ki lahko odgovori na vaša vprašanja. Pediater vašega otroka vam lahko pomaga bolje razumeti, kako cepljenja delujejo, katera cepljenja so pomembna zanj, in vas usmeri na druge koristne vire. Ne pozabite pa tudi sami biti na tekočem s cepljenjem, saj se zdrav otrok zagotovo začne pri zdravem staršu!

Redno cepite otroka

Bi morali okrepiti imunski sistem otrok z dodatki?

Vitamini in minerali igrajo pomembno vlogo pri delovanju imunskega sistema našega telesa. Toda ali bi morali vzeti dodatek, da bo vaš otrok dobil več vitamina A, cinka ali magnezija? Resnica je, da to ni zanesljiv način za preprečevanje kakršne koli bolezni.

Dodatkov ni mogoče tržiti za zdravljenje, preprečevanje ali zdravljenje katere koli bolezni.

Strokovnjaki pravijo, da se je običajno najbolje osredotočiti na pravilno prehranjevanje. Pomembno je, da otroci dobijo različne vitamine in minerale v svoji prehranski paleti. Močno je priporočljivo, da zagotovimo te sestavine s hrano, ki jo uživajo,. Ne pa da otrokom dovolimo, da jedo nezdravo ali nezaželeno hrano, nato pa dodajamo dodatke z vitamini ali probiotiki, da bi to uravnotežili. V nekaterih primerih so dodatki morda v redu, vendar je vedno pomembno, da se najprej pogovorite z otrokovim pediatrom.

Povzeto po Parents.com