Hialuronska kislina in kapljice za oči: dober način za zdravljenje suhih oči

Na trgu obstajajo številne kapljice za oči s hialuronsko kislino, zato je včasih prav zastrašujoče izbirati, katere so za vaše težave najboljše. V nadaljevanju najdete pregled kapljic za oči, v katerih je hialuronska kislina in so na voljo v Sloveniji, da boste lažje izbrali najustreznejše. Pod drobnogled smo vzeli tudi druge sestavine, ki jih pogosto najdete v kapljicah za oči.

hialuronska kislina v kapljicah za oči, ki si jih vkapava mlada ženska
Bolezen suhih oči in lajšanje simptomov s kapljicami za oči

Bolezen suhega očesa je stanje, za katerega je značilno porušenje kakovosti solznega filma, hiperosmolarnost in vnetje očesne površine. Ob suhih očeh se za izboljšanje kakovosti solznega filma in lajšanje simptomov se najpogosteje uporabljajo kapljice za suhe oči kot lokalna terapija.

Zakaj uporabljati kapljice za oči brez konzervansov?

Pri nakupu kapljic za oči je treba biti pozoren na sestavine. Preverite deklaracijo, ali kapljice vsebujejo konzervanse. Ti lahko precej škodujejo že tako razdraženim suhim očem. Pri dolgotrajni uporabi kapljic s konzervansi lahko pride do poškodbe celičnih tkiv in težav s solznim filmom.

Pomembna sestavine kapljic za oči so tudi pufri

Pufri posnemajo naravni solzni film in pomagajo vzdrževati pH kapljic za oči ter s tem ohranjajo sestavo kapljic ter tako podaljšajo njihov čas uporabnosti. Povprečen pH solznega filma je 7,4. Fosfatni pufri se smatrajo za varne in so najpogosteje uporabljeni, saj odlično vzdržujejo pH in se tudi sicer naravno nahajajo na površini očesa. Novejše kapljice za oči vsebujejo tudi citrate in borate za ohranjanje pH-ja.

Kaj je hialuronska kislina in zakaj je pomembna?

Hialuronska kislina je sestavni del našega telesa. Ima sposobnost vezave velikih količin vode, zato je pomembna za vzdrževanje hidracije najrazličnejših tkiv. Poleg tega zmanjšuje vnetja, sodeluje pri procesih okrevanja, v sklepih pa zaradi svoje gelaste strukture omogoča lažji strik s sklepnimi površinami, torej pravzaprav podmaže sklep.

Hialuronska kislina se uporablja v kozmetiki, saj je zaradi svoje sposobnosti vlaženja kože in zmanjšanja vidnosti gub nepogrešljiva sestavina številnih krem in serumov. Uporablja se tudi v estetski medicini kot polnila za glajenje gubic.

Hialuronsko kislino uporabljajo tudi v revmatologiji v obliki injekcij za sklepe (kolena, medenico ipd.) za lajšanje bolečin.

Zanimiva je tudi uporaba hialuronske kisline v oftalmologiji, saj se jo pogosto uporablja pri oftalmoloških operacijah, npr. pri presaditvi roženice, operaciji sive mrene in glavkomu.

Hialuronska kislina je tudi pomembna sestavina kapljic za oči ali umetnih solz – ravno zaradi izjemne sposobnosti zadrževanja vode. Hialuronska kislina je naravno prisotna v očesu, njena posebnost pa je, da lahko ena molekula nase veže 1000 molekul vode. Če vkapamo kapljice za oči s hialuronsko kislino v oko, te zaradi zadrževanja številnih molekul vode na očesni površini oči izdatneje vlažijo in ščitijo pred izsušitvijo.

Koliko hialuronske kisline naj vsebujejo kapljice za oči?

Več kot je v kapljicah hialuronske kisline, boljše je. Študija iz leta 2018 je razkrila, da je vsakršna prisotnost hialuronske kisline v kapljicah blagodejna, a bolje koristi očem, če je je več (0,3 % hialuronske kisline se je izkazalo za najbolj blagodejno, saj je ta količina najbolj izboljšala stabilnost solznega filma ter zaščitila veznico in roženico.

Treba se je zavedati, da imajo kapljice za oči različno viskoznost glede na koncentracijo hialuronata. Vičja kot je kislina hialuronske kisline, bolj viskozne so kapljice.

Zakaj je trehaloza pomembna kot sestavina kapljic za oči?

Trehaloza je naraven disaharid, ki ima lastnosti bioprotekcije in osmoprotekcije. To pomeni, da ščiti in obnavlja očesno površino, hkrati pa ugodno vpliva na sestavo solznega filma. Študije kažejo, da ščiti in tudi obnavlja očesno površino in celice veznice.

Velik študij je preučevalo tudi učinek hialuronske kisline v kapljicah za oči. Ugotovile so, da je kombinacija hialuronske kisline in trehaloze izjemno učinkovita v kapljicah za oči. Kapljice, ki vsebujejo to kombinacijo, so se izkazale za zelo varne in učinkovite pri zmerni do hudi bolezni suhih oči. Skupina bolnikov je prejemala kapljice s kombinacijo trehaloze in hialuronske kisline, druga skupina pa zgolj kapljice s hialuronsko kislino, in to tri- do šestkrat na dan 84 dni. Po številnih pregledih in vprašalniku je postalo jasno, da so bolniki veliko večje olajšanje začutili po uporabi kapljic s kombinacijo trehaloze in hialuronske kisline.

oftalmolog gleda, kako hialuronska kislina pomaga proti suhim očem pri mladi ženski

Pregled kapljic na tržišču ali katere izbrati

Številne študije so torej odkrile, da je hialuronska kislina izjemno blagodejna sestavina kapljic za oči. Če so kapljice poleg tega še brez konzervansov, lahko odlično pomagajo vsem bolnikom z zmerno do hudo boleznijo suhih oči.

Svetujemo vam, da preverite, katere kapljice vam najbolj odgovarjajo ter si pomagate s spodnji seznam:

  • Kapljice za oči Hyabak (Laboratoires Thea): 0,15 % natrijevega hialuronata, naravna hipotonična raztopina, aktinokvinol za UVB-zaščito; ne vsebujejo konzervansov, rok uporabnosti po odprtju: 3 mesece
  • Kapljice za oči Thealoz Duo (Laboratoires Thea): 0,15 % natrijevega hialuronata, naravna hipotonična raztopina, 3 % trehaloze za naravno osmoprotekcijo; ne vsebujejo konzervansov, rok uporabnosti po odprtju: 3 mesece
  • Hylo Dual Intense: 0,2 % natrijevega hialuronata, ektoin; ne vsebujejo konzervansov, 6 mesecev
  • Systaine Hydration: 0,15 % hialuronske kisline, 0,4 % polietilena glikola, 0,3% propilena glikola; ne vsebujejo konzervansov, rok uporabnosti po odprtju: 30 dni

Če vas mučijo suhe oči, je izjemno pomembno, da se hitro odločite za zdravljenje. Nezdravljene suhe oči lahko namreč povzročijo poškodbe na očesni površini in vnetja. Če kljub uporabi kapljic za oči s trehalozo in hialuronsko kislino ne začutite olajšanja, vam svetujemo, da obiščete zdravnika.