Spletni Marketing – Možnosti zaslužka preko interneta

Vas zanimajo vaše možnosti zaslužka preko interneta? Niste sigurni, če je spletni marketing prava rešitev ali kako bi se ga lotili?

Preden pričnete s spletno prodajo morate razumeti kakšne vrste izdelek (ali storitev) prodajate in na kakšnem trgu se bo najbolje prodajal. Za vas smo pripravili kratek prispevek, ki na najosnovnejši način povzame najpomembnejše (in najbolj donosne) možnosti zaslužka preko interneta.

Morda vas odgovor preseneti…

Kaj lahko sploh prodajamo

Preden se podamo v vrste prodaje, ki vam bodo najbolj ustrezale, morate vaš izdelek uvrstiti v eno izmed kategorij prodajnih elementov. Te so naslednje:

  • produkti 
  • storitve
  • e-storitve

Produkti so materialni izdelki, ki jih lahko izdelate vi, ali pa samo prodate kot posrednik. Pod to bi recimo spadala prodaja knjig, pohištva (ne  po meri), kuhinjskega pribora, …

Storitve lahko prodajate, če nudite kakšne tečaje, predavanja, prodajo pohištva po meri, itd.

E-storitve so zadnja vrsta izdelkov, ki jih lahko prodajate – in niso materialnega izvora. Pod e-storitve bi spadala recimo prodaja e-knjig in drugih produktov, ki se prodajajo preko spleta, in jih kupec ne more držati v roki. Tudi internetne slike v moderni umetnostni spadajo pod e-storitve.

Primer spletne strani, ki prodaja storitve – odkup nezapadlih terjatev [na Prvafina.si]

Za vas smo poiskali čim boljši primer spletne strani, ki prodaja neke storitve. Če tudi vi želite s prodajo storitve uspeti si dobro poglejte ta primer spodaj – za bolj natančen prikaz strani obiščite odkup terjatev Prvafina.si.

Na spodnji sliki vidite prispevek za odkup nezapadlih terjatev. Čeprav morda na prvi pogled stran ne izgleda kot spletna trgovina, lahko to hitro opazite na zgornji povezavi. Spletne strani – kot Prvafina.si – ki prodajajo storitve, navadno od kupcev zahtevajo nek kontakt. Spletna stran Prvafina.si vključuje vse najpomembnejše marketinške strategije. Jih lahko opazite?

spletni marketing - odkup nezapadlih terjatev

Sedaj pa kako lahko te izdelke prodajate…

Spletna trgovina in Lead Generation spletna stran [kaj sta in kako delujeta]

Vaši prvi dve možnosti zaslužka sta, kot napisano – spletna trgovina in lead generation spletna stran.

Spletna trgovina je najosnovnejša oblika spletnega marketinga – je trgovina, ki svoje produkte/izdelke prodaja preko spleta, namesto v fizični trgovini. Če vodite svojo spletno trgovino lahko sami izbirate izdelke ali jih iz trgovine odvzemate.

Pogosta slabost s katero se srečujejo lastniki spletne trgovine je ta, da izdelke pošiljajo sami. To pomeni pogost stik s kupci.

Spletna trgovina Magus.si na primeru prispevka za bolečine v križu in medenici

Poglejte spodnjo sliko in jo za začetek primerjajte s sliko iz spletne strani Prvafina.si zgoraj. Kaj opazite? So podobnosti med njima jasne?

Za celoten prispevek obiščite povezavo www.Magus.si. Ko pregledate celoten prispevek – kaj je tisto prvo kar iz njega vzamete? Namig – dobro poglejte konec njihove spletne strani.

Na koncu članka za bolečine v križu in medenici opazite dva posnetka. Spletna stran Magus.si torej prodaja pripomoček za elektromagnetno terapijo – to vidite na prvem posnetku.

Če vaše izdelke želite prodajati preko spleta, je spletna stran Magus.si odlično vodilo za vaš začetek.

spletni marketing - bolečine v križu in medenici

Lead Generation spletna stran je oblika spletne prodaje v kateri se cena produkta lahko spreminja glede na zahteve kupca. Odličen primer tega, bi bila prodaja vgradnih omar po meri.

Lead Generation spletna stran od kupca namreč zahteva neke osnovne podatke, preko katerih prodajalec in kupec kasneje vstopita v stik. Najpogosteje je to e-poštni naslov in telefonska številka. Kupec tako pusti lead (sled).

Primer Lead Generation spletne strani Ebonitete.si – boniteta

Spodaj vidite dve sliki. Prva prikazuje izgled spletne strani Ebonitete.si v prispevku katerega cilj je boniteta in njene prednosti. Prispevek je prav tako napisan po pravilih SEO optimizacije in celo uporablja nekatere elemente formule AIDA.

Na drugi sliki vidite del spletne strani, na katerega pridete po povezavi “brezplačno testiranje ebonitete.si.” Tukaj bralec pusti sled (lead) po kateri lahko potem vstopi v kontakt s prodajalcem.

Ta odličen primer uporabe lead generation spletne strani si lahko pogledate na povezavi ugodna boniteta Ebonitete.si.

spletni marketing - boniteta

spletni marketing - boniteta kontakt

Affiliate spletna trgovina in Dropshipping

Naslednji dve vrsti prodaje za spletni marketing sta Affiliate trgovina in Dropshipping.

Affiliate trgovina je oblika spletne trgovine pri kateri ste vi samo posrednik, ki izdelek ali storitev oglašuje. To pomeni, da niste zadolženi za dobavo izdelka in s kupci nimate stika.

Prav tako je za affiliate spletni marketing značilno, da izdelki, ki jih oglašujete ne prihajajo iz tujine.

Največji problem, ki se pojavlja pri Affiliate spletni trgovini je partnerstvo s tistimi, ki izdelek naredijo in prinesejo kupcu. Lahko se zgodi, da ne dobite pravičnega deleža ipd.

Dropshipping je oblika posredniške spletne trgovine, kjer vi oglašujete nek izdelek, ki ga bo kupec prejel iz tujine.

Ker izdelek prihaja iz tujine se vaš odnos s poslovnim parterjem lahko dodatno oteži, saj prihaja do pogostih nesporazumevanj glede finančnega deleža posrednika.

Spletni marketing in Adsense

Zadnja oblika spletnega marketinga s katero lahko zaslužite preko spleta je t.i. Adsense.

Deluje tako, da zgradite neko spletno stran in nanjo postavite čim več oglasov. Vsak klik vaših bralcev na ta oglas, vam bo prinesel majhen dobiček. Adsense je pogosto manj donosen kot ostale oblike spletnega marketinga, vendar je tudi med najlažjimi.

Vzporedno z adsense-om deluje tudi optimizacija spletnih strani, saj se za čim večji obisk in čim večje število bralcev, morate uvrstiti čim višje na prvi strani Googla. Če želite z adsensom dobro zaslužiti je zato učenje optimizacije spletnih strani, ali SEO, ključna.

Spletni marketing in spletna trgovina Panheat.si – sončna elektrarna

Za konec smo za vas izbrali še en primer spletne trgovine, da na njej razjasnimo uporabo Adsense. Na spodnji sliki vidite spletno trgovino Panheat.si sončna elektrarna, vendar lahko zaradi ogromne možnosti selekcije znamk predvidevate, da stran tem znamkam dela reklamo.

Panheat.si pravzaprav te znamke prodaja – torej z njihovimi proizvajalci sodeluje. Uporabe oglasov na tej strani NI, torej ne deluje z namenom adsense. Ste uporabo oglasov opazili na ostalih slikah zgoraj?

Prav tako morda mislite, da je zaradi sodelovanja z drugimi znamkami Panheat.si affiliate trgovina. Ker pa izdelke lahko dobimo na njihovi spletni strani – in nas nobena povezava ne napoti k drugi spletni strani – Panheat.si spada pod spletno trgovino.