Uvoz hrane je dvorezen meč

Ko govorimo o kvaliteti hrane, je pomembno vedeti geografsko poreklo hrane, ki jo uživamo. V Sloveniji po podatkih iz leta 2013 uvoz hrane 60 procentni. Največ hrane uvozimo (po vrsti) iz naslednjih držam: Madžarske, Avstrije, Italije in Hrvaške. Skupaj 37% v letu 2013. To pomeni, da velika večina hrane, ki jo zaužijemo prihaja od blizu, večinoma iz sosednjih držav. Ali to pomeni, da se Slovenci še vedno prehranjujemo lokalno? Temu bi lahko pritrdili. Vendar se nam v isti sapi pojavi vprašanje: Ali sosednje države k nam izvažajo »drugorazredno robo«?

Uvoz hrane

Kakšne so prehranjevalne navade Slovencev?

Uvoz hrane se razlikuje glede na posamezna živila. Če bi zgornjo statistiko razdelili na posamezna živila, je zelenjava tista, pri kateri je samopreskrba najslabša. Pri mesu in mesnih izdelkih pojav ni tako izrazit, čeprav se tudi mesni izdelki med seboj zelo razlikujejo. Prav uvoz zelenjave se je v zadnjih letih najbolj povečal. Tudi delež uvoženih žit se povečuje. Samooskrba s krompirjem v zadnjem času ostaja v podobnem deležu, vendar to zaradi dejstva, da se je potrošnja krompirja za uživanje v prehrani v zadnjih letih zmanjšala. Zaskrbljujoč je podatek ankete ene izmed medijskih hiš: po mnenju zdravnikov prehranjevalne navade večine Slovencev niso dobre.

Uvoz hrane in teden nezavržene hrane

Povprečno gospodinjstvo v Sloveniji za nakup hrane porabi nekaj več kot 2000 eurov na leto ali slabih 200 eurov na mesec. Vsi si želimo ta znesek zmanjšati. Zmanjšamo ga lahko tudi na račun manj zavržene hrane. Dobra stvar je, da se količina odpadne hrane v Sloveniji zmanjšuje. Količina odpadle hrane ima vpliv na količino toplogrednih plinov. Pri razgradnji hrane namreč prihaja do nastanka metana in drugih toplogrednih plinov ter posledično do onesnaževanja okolja.

K boljšemu odnosu do hrane in k zmanjšanju količine zavržene hrane so s svojo akcijo Teden nezavržene hrane gotovo pripomogli tudi znani slovenski kuharski mojstri in vrsta restavracij, ki se je akciji pridružila (1).

Če torej želite priti do lastne slovenske hrane, potem v google odtipkajte besedo “skupinsko nakupovanje” in bliže boste rešitvi.

Zalivanje rastlin, medtem, ko smo zdoma

Spodaj objavljamo nasvete za vse, ki jih zanima zalivanje rastlin za zelenico in predvsem kako poskrbeti za vašo zelenico v času počitnic in dopustov, ko vas ni doma.

zalivanje rastlinS spodnjimi nasveti boste poskrbeli, da bodo vaše lončene rastline živele tudi takrat, ko vas dlje časa ne bo doma.

Preluknjajte več lukenj v plastični steklenici in jo pokopljite v tla ob rastlini, tako da so je plastenka izpostavljena ustnemu delu.
Napolnite steklenico z vodo do vrha. Voda  bo postopoma kapljala v tla, slednje pa bo namakalo vašo zelenico in seveda najbolj rastline, ki so v bližini plastenke.

Več: Strokovnjaki za zalivanje rastlin in zelenic – Namakalni sistemi Hortikultura Lešnik

Vodne rastline namakajte z vinsko steklenico

Previdno prebodite nekaj lukenj v pločevinastem vijačnem pokrovu prazne steklenice za vino z izvijačem ali nohtom. Napolnite steklenico z vodo in nato ponovno privijte pokrov. Zdaj steklenico pokopljite od vrha navzdol v tla – voda bo kapljala skozi luknje, ki počasi zalivajo vaše rastline.

Samostojno zalivanje rastlin s pomočjo loncev

Vzemite dolžino bombažne niti ali tkanine in potisnite en konec v tla svoje lončnice, drugi pa v veliko steklenico vode.
Ko prst postane suha, bo skozi vrv potegnila preko kapilarnega delovanja, dovolj vode, da bo to dehidriralo rastlino (1).

Uporabite stare časopise, da ohranite tla vlažno

Če se odpravljate na podaljšan vikend, lahko z namočenim in vlažnim časopisom ali vlažno mulčico na površini tal rastline, pomagate pri zadrževanju vlage za vsaj kakšna dva ali tri dni.

Izdelajte biorazgradljive tekočine za vodo

Da bi ohranili vlago v tleh, raztrgajte stare jajčne škatle in jih premešajte v tla. Slednje lahko uporabite tudi v primeru, ko želite ohraniti lep travnik.

Postavite krožnike pod lončke

Na talni podlagi hranite rastline v zaprtih prostorih in na prostem, tako da se presežna voda zbere in ponovno absorbira. Če med tem še dežuje, bo krožnik zbral še dodatno deževnico (2).

Premikanje rastlin v senco

Za večje rastlin, ki jih hranimo v lončenih posodah, velja, da jih shranite v najbolj zaščiteno mesto na vašem vrtu, saj to preprečuje pretirano izsuševanje rastlin.