Lep travnik – nasveti, ki jih ne bi smeli spregledati

Lep travnik se ne zgodi sam od sebe.

lep travnikRazen, če ne najamete strokovno pomoč, boste morali pripraviti prostor za sejanje, nato pa opraviti vsa nadaljnja in vzdrževalna dela. Šele potem lahko prinesete tratnike in zalivalnike.

Spodaj si lahko preberete nasvete za zasaditev lepega travnika.

Nasveti za sejanje trate

sejanje traveČe posejate svojo prvo trato, zavijte rokave in se pripravite na dolgoročno delo v naslednjih nekaj urah. Vsaka naloga potrebuje veliko časa in jo je treba skrbno izvesti. Če ne veste, kaj počnete, sledite travniškemu semenu in navodilom, ki so napisana na samih semenih.

Prvi korak za lep travnik je priprava trate za sejanje

Priprava trate za sejanje je največji korak, saj zahteva najbolj fizične napore. Prvič, boste morali pripraviti tla, da so sproščena in vam omogočajo, da odstranite plevel in kamenje.

To je naloga, ki zahteva posebno pozornost. Seme trave ne bo raslo v stisnjeni htleh, zato načrtujte, da bi resnično kopali v tla, kjer želite razširiti seme trave.

Če so tla že rahla in vlažna, ne glede na plevel in kamenje, boste to naredili v kratkem času. Če je težko, kompaktno, poraščeno ali skalnato, bo trajalo dlje.

Uporabite lopato in trdo greznico, da razkrojite tla, ko pripravljate travnik za sejanje. Kopajte globoko, vsaj 4 cm dol. Če imate strojni kopač, je to pravi čas, da ga uporabite.

Ko razbijete tla in odstranite plevel in kamenje, je čas za izboljšanje tal. Dodajte kompost v ravni sloj na obdelano travno zemljo in jo nato zavrtite z lopato (1).

Morda je mamljivo pustiti kompost na vrhu obstoječih tal in upati na najboljše. Toda resnično ga morate dobro premešati. Ko je to storjeno, se potegnite po tleh, da odstranite preostale kamnine in koščke lesa.

Ko končate pripravo travnika za sejanje, je čas za semena. Razmislite o vrstah trave, ki najbolje rastejo na vašem območju in preden kupite travo, vprašajte svojega strokovnjaka v vrtni trgovini o prednostih in slabostih različnih trav.

Ustrezen čas za sejanje vaše trate je odvisen od vrste semena, ki ga kupite, zato upoštevajte, kdaj se odločite za izbiro. Sledite navodilom o tem, koliko semena uporabite in kako ga posejati (2).

Nasveti za oskrbo s travo za travnike

Ko je travnik zasnovan, boste najbolje upoštevali nekaj pomembnih nasadov za negovanje trate. Prvo je, da se zmleje travnik rahlo s slamo. Pokrijte približno 75% tal. Lahka plast slame drži vlago in preprečuje, da se seme razpiha.

Namakanje je prav tako zelo pomembno. Tla vedno pustite vlažna ves čas, vendar nikoli ne imejte preveč razmočenih tal, da ne boste sprali travo.

Različne vrste semen trave zahtevajo različne količine namakanja (3).

Oznake besedila: lep travnik

Kako za boljše poslovne rezultate svojih zaposlenih poskrbite z druženjem v naravi?

Glede na to, da so termini narava, zdravje in zaposleni največkrat in v očeh večine interesentov za vse tri termine, skupaj, povezani s sejmi narava in zdravje, na katerih se udejstvujejo naši zaposleni kot razstavljalec ali kot obiskovalec, manj pa v smislu, kako bolje motivirati svoje zaposlene in hkrati skrbeti za njihovo zdravje, z namenom doseganja boljših poslovnih rezultatov, smo se za nov prispevek na našem portalu, odločili nekaj več besed nameniti pomenu organiziranja družabnih, zabavnih, izobraževalnih in motivacijskih prireditev za zaposlene, na prostem.

team building motošportŽe samo po sebi je logično, da je organizacija prireditve za zaposlene, organizirana na prostem (pa naj si gre za letni ali zimski čas), povezana s stikom z naravo, kar pa samo po sebi, narekuje sproščenost, posledično pa seveda tudi pozitivne vplive na zdravje udeležencev.

Najbolj priljubljene aktivnosti za zaposlene na prostem (v naravi)

Med najbolj priljubljenimi iztočnicami za organizacijo prireditev za zaposlene na prostem so zato zagotovo družabna srečanja in team buildingi, ki imajo sicer nekateri bolj, drugi pa manj, natančno definirano svoje poslanstvo in cilje.

Z organizacijo team buildinga v naravi poskrbimo, po eni strani, za zdravje in sproščenost in seveda odpravljanje odvečnega stresa med zaposlenimi, če pa teambuildingu npr. dodamo še animacijske in tematske igre (vezane na poslovne cilje naših zaposlenih), pa smo s tem optimalno povezali tudi skrb za zdravje zaposlenih in skrb za doseganje boljših poslovnih rezultatov podjetja.

Med najbolj priljubljene tematske igre v naravi tako sodijo obiskovanje gozda, iskanje skritih zakladov po gozdu, raznovrstne tematske šole v naravi in na prostem, seveda pa tudi raznovrstne športne igre. Med lahke in primerne za vse zaposlene so zagotovo prištete vse vrst hoj (nordijska hoja, vadbe za razgibavanje celega telesa, vse vrste rekreativnih tekov in pa seveda različne, vodene funkcionalne vadbe in razgibavanja.

Boljši poslovni rezultati naših zaposlenih, kot posledica rednih športnih, mislenih, motivacijskih in družabnih aktivnosti v naravi , so zato samoumevni, izkazujejo pa se v boljših komunikacijskih kanalih med zaposlenimi, v boljšem vzdušju na delovnem mestu, v boljši hierarhični komunikaciji ter v na sploh boljšem doseganju rezultatov na področju ekipnega dela in združevanja sinergij.

Nemalo podjetij zato v strategije svojega podjetniškega nastopa vključi redne dopuste na prostem, kot sestavni del strategije za doseganje boljših poslovnih rezultatov, vse več pa je tudi podjetij, ki načrtno skrbijo za to, da ne pride do izgorevanja potencialov zaposlenih, temveč za njihovo krepitev.

Dobro vzdušje med zaposlenimi, navsezadnje vpliva tudi na to kakšen ugled  podjetja zaposleni prenašajo v svojo domačo in poslovno okolico (kjer se, čisto mimogrede, prav tako skrivajo potencialne nove stranke in potencialni novi poslovni partnerji).

Priporočamo tudi prispevek Vse več zaposlenih ni zainteresiranih za svoje delo – kaj lahko spremenimo – na povezavi.

Oznake besedila: zdravje narava zaposleni