Kako pomagati dojenčku pri zamašenem nosu

Ste se že znašli nemočni, ko vaš dojenček zaradi zamašenega nosu ni mogel mirno spati, jesti ali celo dihati? Nič ni bolj stresnega kot gledati, kako se vaš najmanjši bori za vsak vdih.

rinovirusi

Zato se praktično vsak, predvsem novopečen, starš sooči z vprašanjem kako pomagati dojenčku pri zamašenem nosu? Dojenčkovo dihanje skozi nos je bistvenega pomena za njegovo splošno počutje, prehranjevanje in spanje. Ko imamo prvič zamašen nos pri dojenčku se soočimo s številnimi vprašanji, predvsem pa kako hitro in učinkovito pomagati. V tem članku bomo razpravljali o različnih pristopih in metodah, kako olajšati simptome zamašenega nosu, še posebej pri najmlajših. Kljub temu, da bomo govorili predvsem o prehladu, je pomembno poudariti, da se način čiščenja dojenčkovega noska ne razlikuje bistveno glede na vzrok zaprtja nosnih poti.

Tako lahko nasvete in priporočila, ki jih boste našli v nadaljevanju, uporabite v številnih situacijah, da pomagate svojemu dojenčku lažje dihati.

Zakaj je zamašen nos pri otroku tako pogost?

pri dojenčku ob zamašenem nosu pomaga fiziološka raztopina
Pri dojenčku ob zamašenem nosu pomaga fiziološka raztopina

Otroci in predvsem dojenčki imajo pogosteje zamašen nos, kar je posledica njihove anatomije in imunskega sistema otrok, ki je še v razvoju. Njihovi nosni prehodi so ožji, kar pomeni, da že manjše draženje ali zamašitev lahko povzroči težave pri dihanju. Zaradi nezrelega imunskega sistema so dojenčki tudi bolj dovzetni za prehlade in druge okužbe dihal, ki lahko privedejo do zamašenega nosu. Poleg tega dojenčki dihajo skoraj izključno skozi nos in zato je vsaka zamašitev nosnih poti za njih še posebej neprijetna in lahko moti hranjenje in spanje. Normalno je, da se dojenček pri hranjenju duši, če ima zamašen nos. Dojenčki dihajo pretežno skozi nos, zato lahko zamašen nos med hranjenjem povzroči težave z dihanjem in posledično dušenje.

Med najpogostejše vzroke za zamašen nos pri dojenčkih spadajo prehladi, ki so zelo pogosti v prvem letu življenja. Dojenčkov imunski sistem se šele srečuje z različnimi virusi. Alergije so tudi dokaj pogost vzrok za zaprt nodsek, še posebej v mesecih, ko je v zraku več alergenov, kot so cvetni prah, prah ali če imate doma živali. Tudi suh zrak, bodisi zaradi ogrevanja pozimi ali v suhega okolja negativno vpliva na dojenčkove dihalne poti in lahko privede do draženja in zamašitve.

V nekaterih primerih lahko k zamašitvi nosu prispevajo tudi strukturne anomalije, kot so polipi ali odstopanje nosnega pretina, čeprav so takšni primeri redki.

Kaj sploh je prehlad

Prehlad je pogosta virusna okužba zgornjih dihalnih poti, ki prizadene predvsem nos in grlo. Povzročajo ga različni virusi, najpogosteje rinovirusi. Zaradi velikega števila različnih virusov iz te skupine, ki lahko povzročajo prehlad in njihove sposobnosti hitrega mutiranja lahko ljudje doživljajo prehlade večkrat skozi leto. Dojenčki in otroci pa še večkrat. Zato je zamašen nos pri otroku v bistva zelo običajen pojav.

Znaki in trajanje prehlada pri otrocih

Hitro prepoznavanje znakov prehlada pri otrocih je nujno, saj lahko hitro ukrepanje ublaži simptome in prepreči morebitne zaplete. Prehlad pri novorojenčku in dojenčkih se lahko kaže nekoliko drugače kot pri starejših otrocih, vendar so osnovni simptomi podobni. Znaki prehlada pri dojenčkih običajno vključujejo:

  • Zamašen nos ali izcedki iz nosu so pogosto prvi znak, da se je prikradel prehlad.
  • Pogosto kihanje, ki sicer pomaga telesu, da se znebi virusov in dražilnih snovi v nosnih prehodih je tudi znak prehlada.
  • Kašelj, ki je odziv na draženje grla in dihalnih poti.
  • Vročina, ki lahko tudi spremlja prehlad pri dojenčkih je znak, da se telo bori proti okužbi.
  • Splošno neugodje, razdražljivost ali nemir.

Kako dolgo traja prehlad pri dojenčku, je odvisno od več dejavnikov, vključno z zdravjem otroka in močjo njegovega imunskega sistema, običajno pa simptomi izzvenijo v enem do dveh tednih. Pomembno je, da otroka skrbno opazujemo in se po potrebi posvetujemo s pediatrom, še posebej, če simptomi vztrajajo ali se poslabšajo.

Praktični načini za pomoč dojenčku

Vlaženje ali sušenje zraka

aspirator je učinkovit pri čiščenju
Aspirator je učinkovit pri čiščenju zamašenega nosu pri dojenčkih

Vlaženje zraka v prostoru, kjer se dojenček nahaja, igra pomembno vlogo pri olajšanju težav z zamašenim nosom dojenčka. Suh zrak lahko dodatno razdraži že občutljive nosne prehode dojenčkov, kar vodi v večje nelagodje in težave pri dihanju. Uporaba vlažilcev zraka pomaga ohranjati optimalno raven vlažnosti v prostoru, kar dojenčkovim nosnim prehodom omogoča, da ostanejo vlažni in bolj odporni proti zamašitvam.

Optimalna vlažnost v prostoru, kjer spi otrok, je med 40% in 60%. Ta raven vlažnosti pomaga preprečevati izsušitev sluznic, kar je še posebej pomembno pri dojenčkih in majhnih otrocih, ki so nagnjeni k težavam z dihalnimi potmi, kot so zamašen nos in prehladi. Previsoka vlažnost lahko spodbuja rast plesni in pršic, medtem ko prenizka vlažnost lahko povzroči izsušitev sluznic in poveča dovzetnost za okužbe dihal. Zato vam toplo priporočamo, da vzdržujete to območje vlažnosti, bodisi z vlažilci ali sušilci zraka.

Za vlažilnik zraka morate redno skrbeti in ga čistiti, da preprečite morebitno kopičenje bakterij ali plesni v njemu, kar bi lahko dodatno negativno vplivalo na zdravje dojenčka.

Čiščenje noska

Čiščenje dojenčkovega noska s fiziološko raztopino je varna in učinkovita metoda za lajšanje zamašenosti. Začnite tako, da dojenčka nežno položite na hrbet in njegovo glavico rahlo nagnite nazaj. V vsako nosnico kapnite nekaj kapljic fiziološke raztopine. Raztopina bo pomagala razredčiti sluz, kar olajša njeno odstranjevanje. Počakajte nekaj sekund, nato pa s čistim, mehkim robčkom nežno pobrišite nosnici. Pri tem postopku bodite nežni, da ne dražite dojenčkove občutljive nosne sluznice.

Seveda se pri tem takoj vprašate kako pogosto lahko čistite dojenčkov nos s fiziološko raztopino. Čiščenje dojenčkovega nosu s fiziološko raztopino je varna in učinkovita metoda za odstranjevanje sluzi in lajšanje dihanja. Lahko jo uporabljate večkrat na dan, še posebej pred hranjenjem in spanjem, saj bo to pomagalo dojenčku lažje jesti in spati. Priporočljivo je, da fiziološko raztopino uporabljate po potrebi, običajno 2 do 3-krat na dan, ali ko opazite, da je dojenčkov nos zamašen.

Aspirator za nos je učinkovit za odstranjevanje nosne sluzi pri dojenčkih, ki še ne znajo sami izpihati nosu. Prednost uporabe aspiratorja je v njegovi sposobnosti nežnega, a učinkovitega čiščenja zamašenega noska, kar dojenčku omogoča lažje dihanje, hranjenje in spanje. Pred uporabo aspiratorja priporočamo nekaj kapljic fiziološke raztopine v vsako nosnico, da razredčite sluz. Nato aspirator nežno vstavite v eno nosnico in nežno potegnite, da odstranite sluz. Postopek ponovite na drugi strani. Pomembno je redno čiščenje in dezinfekcija aspiratorja, da preprečite ponovno širjenje bakterij ali virusov.

Ker dojenčki dihajo skozi nos  mu nosek pred hranjenjem vedno očistite tako z fiziološko raztopino kot z aspiratorjem, da ga kar najbolj očistite in zmanjšate morebitno dušenje med hranjenjem.

Položaj za spanje

Pri dojenčkih z zamašenim nosom je pomembno najti optimalen položaj za spanje, ki bo olajšal dihanje. Eden izmed priporočenih položajev je, da dojenčka položite na hrbet in rahlo dvignete zgornji del telesa. To lahko storite tako, da pod vzmetnico položite brisačo ali poseben klin, ki bo ustvaril nežen naklon. Brisače nikoli ne polagajte pod dojenčka. Ta položaj pomaga preprečevati, da bi sluz zamašila dihalne poti. Vedno poskrbite, da bo dojenčkova posteljnina varna in brez dodatnih blazin ali igrač, ki bi lahko ovirale dihanje ali povzročile zadušitev.

Hidracija

Zadostna hidracija je nujna za lajšanje simptomov zamašenega nosu pri dojenčkih. Voda pomaga pri redčenju sluzi, kar olajša njeno odstranjevanje iz nosnih poti in posledično izboljša dojenčkovo počutje. Čeprav dojenčki do približno šestega meseca starosti običajno ne potrebujejo dodatnega vnosa vode poleg materinega mleka ali formule, pri prehladu lahko naredimo izjemo. V tem primeru lahko pediater svetuje dodajanje majhne količine vode, da se lažje “izperejo” virusi in olajša premagovanje prehlada. Pomembno je, da se za specifična navodila vedno posvetujete s pediatrom, saj prekomerna hidracija pri dojenčkih lahko privede do neravnovesja elektrolitov.

Kdaj poiskati zdravniško pomoč?

obisk z dojenčkom pri zdravniku
Če mislite, da otrok potrebuje zdravnike ne oklevajte s klicem ali obiskom

Kljub temu, da so zamašen nos in prehladi pri dojenčkih pogosto neškodljivi in hitro minljivi, obstajajo primeri, ko je potrebno poiskati zdravniško pomoč. Če opazite, da vaš dojenček težko diha, ima visoko vročino, izgubi apetit, postane nenavadno zaspan ali razdražljiv, ali če opazite znake dehidracije (npr. manj mokrih plenic kot običajno), je vsaj klic pediatru nujen. Enako velja poiskati zdravniško pomoč, če opazite, da sluz iz nosu postaja  zelene ali rumene barve in je gosta, saj to lahko nakazuje na bakterijsko okužbo.

Vedno je bolje biti previden, še posebej pri novorojenčkih, kjer se stanje lahko hitro spremeni. Pediater ali sestra bo že ob klicu ocenila ali potrebujete obisk pri zdravniku ali ne. Zato, če čutite, da boste mirni samo, če vas pomiri zdravnik ne odlašajte s klicem.

Ali obstaja kakšna naravna, domača pomoč pri zaprtem nosu?

Uporaba prsnih mazil na osnovi evkaliptusa ali mete, ki jih nanesete pod nosek, prsi ali kar na otrokova oblačila ali posteljnino lahko pomaga pri dihanju. A ored uporabo se vedno posvetejte s pediatrom ali s farmacevtom. Tudi če je mazilo primerno za dojenčkovo kožo se vseeno izogibajte prekomernemu neposrednemu stiku s kožo. Tudi čebulne vrečke, postavljene v otrokovo bližino med spanjem, sproščajo snovi, ki delujejo protivnetno in antibakterijsko, a je treba biti zelo previden, da otrok ne pride v neposredni stik z njimi.

Se sprašujete ali lahko za pomoč dojenčku z zaprtim nosom uporabite eterična olja, ki pomagajo vam? Mi vam uporabo takih olj toplo odsvetujemo. Običajno boste z njimi naredili več pkode kot koristi. Eterična olja lahko dražijo dojenčkovo občutljivo kožo in dihalne poti, še posebej pri novorojenčkih.

Še enkrat! Pomembno je, da se pred uporabo kateregakoli naravnega sredstva ali metode posvetujete z zdravnikom ali farmacevtom, da zagotovite, da je sredstvo varno za uporabo pri vašem dojenčku.

Pazite na dojenčka z zaprtim nosom

Najboljša pomoč dojenčkom in otrokom z zamašenim nosom je redno čiščenje noska s fiziološko raztopino in uporaba aspiratorja. Pomemben je še optimalen položaj med spanjem v katerem otrok lažje diha. Spremljajte pa tudi otrokovo hidracijo.

V prostoru, kjer se otrok nahaja vzdržujte optimalno vlažnost zraka. Spremljajte simptome in ob zgoraj navedenih simptomih ali ko čutite pokličite ali obiščite pediatra. Za blažitev simptomov lahko razmislite o uporabi pomoči, a pri uporabi eteričnih olj pri dojenčkih je potrebno biti še posebej pazljiv.

Preberite še:
Avtosedeži niso nujni samo zaradi izogibanju kazni
Zakaj je avtosedež po i-Size normativih boljši