Naravna kozmetika sprememba v zavedanju

NARAVNA KOZMETIKA- Spremembe v zavedanju

Kozmetika ali naravna kozmetika? Moderni trendi vse bolj tangirajo na zavedanje, da smo odgovorni za svet v katerem živimo ter, da smo sami najbolj odgovorni za svoje zdravje.

Ni odveč, če se zavedamo, da nam najboljše stvari ponuja narava. Naravne sestavine so pomembno sredstvo za uporabo in pripravo najrazličnejših pripravkov. Za človeško kožo je najprimernejša nega s kozmetičnimi izdelki, ki so izdelani iz čistega, zdravega in nedotaknjenega okolja. Biološke sestavine se vključujejo v metabolizem človeške kože, ne da bi ji s tem škodovale.

Ker je koža naš največji organ jo je potrebno negovati v skladu z njenimi potrebami, na ta način lahko ohranimo njeno zdravje in upočasnimo staranje. Z nego je potrebno začeti že v otroštvu in čeprav je mlada in lepa, ji moramo nuditi pravilno nego.

Naravna kozmetika je pametno načrtovana in vsebuje sestavine, ki so koži prijazne. Običajno gre za snovi, pridobljene iz narave, ki so v nadaljevanju obdelane s kemijskimi ali fizikalnimi procesi. Surovine za naravno kozmetiko so le redko uporabljene v njihovi originalni obliki. Običajno se uporabljajo njihovi izvlečki. Izvlečki morajo biti očiščeni, izolirani in preoblikovani. Ti postopki pa ne smejo spreminjati originalne kemijske strukture naravnih sestavin.

Naravna kozmetika je sestavljena iz zmesi, katerih sestava je odvisna od vrste in izvora surovin, ter ekstrakcijskega postopka.

Miti in resnice o tem kaj je Naravna kozmetika

Ker področji naravne in naravno-ekološke kozmetike nista zakonsko urejeni, lahko najdemo veliko člankov, ki obravnavajo to temo, v svojih obravnavah pa  se močno razlikujejo.

Kozmetika se naprej deli na naravno in sintetično. Druga lahko vsebuje določene kemikalije, ki so v prvi prepovedane.

Naravna kozmetika pa se naprej deli na:

  • ekološko kozmetiko, kjer je delež ekološko pridelanih surovin v izdelku najvišji.
  • na naravno-ekološko, kjer je poleg naravnih učinkovin v izdelku tudi predpisan delež učinkovin iz ekološke pridelave, ter
  • naravno, kjer je pretežen delež surovin naravnega izvora.

 

Žal na ravni uradnih inštitucij EU ni predpisov, ki bi jasno opredelili naravno, oziroma naravno-ekološko kozmetiko. Sivo območje omogoča, da lahko nekdo trdi, da ima naravno kozmetiko že, če ta vsebuje zgolj 1 % surovin naravnega izvora. Sivo območje je omogočilo tudi nastanek zasebnih zavodov, ki so postavile določene standarde in definicije za naravno, naravno-ekološko in ekološko kozmetiko. Če proizvajalec izpolni zahteve standarda, dobi certifikat.

Kako sploh vemo, kaj kupujemo?

Najboljše, da si skrbno preberemo podatke na embalaži izdelka. Vsak proizvajalec mora na nalepki navesti sestavnico izdelka, z vsemi surovinami, ki so v izdelku, vključujoč vse alergene, ki se pojavljajo. Tudi tiste, ki so del surovin, ki jih v izdelek vgradimo. Evropska komisija je izdala jasne predpise o tem, kaj mora biti na nalepki napisano in kaj ne. Tu zavajanje ni dovoljeno. Na osnovi jasnih predpisov potem inšpekcijske službe nadzorujejo proizvajalce, kjer pregledujejo tehnično dokumentacijo izdelkov, kamor sodijo tudi testi stabilnosti izdelkov, dajejo izdelke v mikrobiološke analize, analize trdih kovin in podobno. Nalepka mora odražati to, kar je navedeno v tehnični dokumentaciji za vsak izdelek.

Kaj je potem naravna kozmetika?

Po določenem času, ko je naravna kozmetika postajala vse bolj in bolj modna, smo potrošniki ugotovili, da ima tudi veliko drugih prednosti. Je manj agresivna, ne povzroča odvisnosti kože od kozmetike, pušča pore odprte, da koža lahko diha.

Je naravna kozmetika bolj alergena?

Načeloma ne, je pa precej odvisno od vrste dišav oz. eteričnih olj, ki so uporabljeni v izdelku. Naravna kozmetika pogosto vsebuje enega ali več eteričnih olj. V primeru, da je človek alergičen na določeno eterično olje, lahko pride do alergijske reakcije. Te reakcije niso pogoste in se večinoma pojavijo le pri preobčutljivih posameznikih, koža pa se po tovrstnih reakcijah hitro umiri.

Pa naravna kozmetika sploh učinkuje?

Naravna kozmetika potrebuje več časa, da se njen učinek opazi – zapacane pore se morajo najprej očistiti in znova zadihati, potem pa se posledično izboljša tudi tonus kože.

Pri ničemer ni treba pretiravati, tudi pri negi kože ne. Manj je več ni le filozofija, ampak formula za zdravo in negovano kožo. Za nego kože ne potrebujemo zapletenih rutin in številnih izdelkov brez hranilne vrednosti.

Naravna kozmetika je rešitev odgovornih  blagovnih znamk

Svoje formulacije temeljijo na znanstvenih dokazih, dejanskih potrebah kože, jasno sporočajo sestavo, izvor in učinkovitost sestavin ter skrbno svetujejo dnevne rutine. Ne razvijajo peščice izdelkov za profitne marže, ampak uravnoteženo oblikujejo uravnotežene kolekcije, ki spodbujajo in vzdržujejo vitalne in regenerativne funkcije kože.

Naravna kozmetika je odgovor  uporabnic ekološke kozmetike, ki k negi pristopajo zavestno. Skrbno izbirajo izdelke in preverjajo sestavine izdelkov, spoznavajo učinkovitost surovin, svoje rutine prilagajajo potrebam kože, ne le sezonsko, ampak tudi vsakodnevno. Preprosto poslušajo, kaj potrebuje njihova koža. To ustvarja dodatno raven odgovorne sinergije in medsebojnega razumevanja kakovosti med kupcem in proizvajalcem. Naravna kozmetika, ki temelji na poštenosti, odprtosti, večji aktivnosti in interakciji.

 

Končni kupec kozmetičnih izdelkov je naša koža, ki nam sčasoma pokaže, ali smo uporabljali kakovostne izdelke ali ne. Ali smo usklajeni z resničnimi potrebami naše kože. Naše resnično prizadevanje za skrb je pogosto zlorabljeno s številnimi napačnimi informacijami, ki se promovirajo kot dejstva in brez kakršne koli znanstvene podlage.

Ekološka sestavina pomeni, da prihaja iz ekološkega kmetovanja, kjer se ne uporabljajo herbicidi ali gnojila. Ne vsebuje umetnih in sintetičnih barvil, konzervansov, kemikalij, vključno s parabeni in sulfati, nima rutinske uporabe antibiotikov ali GSO ali regulatorjev rasti in je bolj trajnosten pri upravljanju zemljišč. Na trgu je veliko izdelkov, ki se predstavljajo kot naravna kozmetika – to je področje, ki ni jasno urejeno. Zgodi se, da formula vsebuje delež naravnih sestavin, zato je poudarjeno, da je izdelek naraven. Zelo je pomembno, da preverimo, da ima naravna kozmetika tudi certifikat.

Odločitev za prehod na uporabo naravne kozmetike je dolgoročno vsekakor prava odločitev.