Kateri pripomočki za jogo so nepogresljivi?

Joga je oblika vadbe, ki se osredotoča na povezavo med telesom, umom in dušo. Medtem ko lahko jogo izvajate praktično povsod in brez pripomočkov, obstajajo določeni pripomočki, ki lahko izboljšajo vašo izkušnjo in vam pomagajo doseči večje udobje ter napredek v praksi joge. V tem blog članku vam bomo predstavili nekaj nepogrešljivih pripomočkov za jogo, ki vam bodo pomagali pri vašem razvoju in uživanju v tej čudoviti vadbi.

1. BLAZINA ZA TELOVADBO: Blazina za telovadbo je eden najbolj osnovnih in pomembnih pripomočkov za jogo. Zagotavlja oporo, mehkobo in stabilnost med izvajanjem jogijskih položajev. Izberite joga podlogo, ki je dovolj debela, da vam nudi udobje pri klečečih in ležečih položajih, hkrati pa dovolj oprijeta, da preprečuje zdrs in vam omogoča stabilnost med stoječimi položaji.

Pri nakupu primerne blazine za telovadbo je pomembno upoštevati več dejavnikov, ki vplivajo na udobje, stabilnost in podporo med izvajanjem jogijskih položajev. Tukaj je nekaj pomembnih stvari, na katere morate biti pozorni:

Odlično izbiro blazin za telovadbo najdete v spletni trgovini Yoga Hero.

 • Velikost: Izberite blazino, ki je dovolj velika, da lahko udobno podpre vaše telo med različnimi položaji. Večina jogijskih blazin oziroma blazin za telovadbo je standardne velikosti približno 63 cm x 180 cm, vendar se lahko velikosti razlikujejo. Če ste višji ali želite več prostora za premikanje, lahko izberete tudi večje velikosti blazine.
 • Debelina: Pomembno je, da izberete blazino z ustrezno debelino, ki vam nudi dovolj podpore in udobja med vadbo joge. Tanjše blazine so lahko primerne za tiste, ki imajo že dobro razvit ravnotežni in mišični nadzor, medtem ko so debelejše blazine bolj primerne za začetnike ali tiste, ki potrebujejo več podpore za sklepe.
 • Material: Material blazine je pomemben za oprijem, udobje in trajnost. Najpogostejši materiali blazin za jogo vključujejo PVC, TPE (termoplastični elastomer), naravno gumo in mikrovlakna. PVC in TPE blazine so bolj trpežne, enostavne za čiščenje in imajo dober oprijem. Naravne gumijaste blazine so okolju prijazne in ponujajo dober oprijem, vendar lahko dišijo po gumiju. Mikrovlaknene blazine so mehkejše, udobne in primerne za tiste, ki imajo radi dodaten oprijem.
 • Oprijem: Pomembno je, da blazina zagotavlja dober oprijem med telovadbo ali vadbo joge, da preprečuje zdrsavanje. Preverite, ali ima blazina teksturirano površino, ki zagotavlja dober oprijem tako na tleh kot tudi na vaših rokah in stopalih.
 • Trajnost: Kvaliteta izdelave je pomembna za trajnost blazine. Preverite material, da se prepričate, da je dobro izdelana in trpežna. Prav tako je priporočljivo preveriti garancijo proizvajalca, ki je lahko pokazatelj kakovosti in vzdržljivosti blazine.
 • Okolju prijazno: Če vam je pomembno, da je izdelek ekološki, prijzen okolju in naravi, lahko izberete blazino, ki je izdelana iz naravnih in ekološko prijaznih materialov, kot je naravna guma ali reciklirana mikrofibra. Pomembno je, da se med vadbo joge počutite udobno, stabilno in podprto, zato izberite blazino, ki ustreza vašim potrebam in preferencam. Posvetite pozornost tudi vašemu osebnemu okusu in stilu, da bo vadba joge še bolj prijetna in uživa

2. JOGA BLOKI: Jogijski bloki so trdni, pogosto leseni ali plutasti kvadri, ki vam pomagajo pri izvajanju pravilnih položajev in zagotavljajo podporo. Uporabljajo se lahko za podporo pri sedenju, dviganju medenice v mostu ali podpiranju rok v različnih jogijskih položajih. Jogijski bloki so še posebej koristni za začetnike, ki še razvijajo svojo gibljivost in moč.

3. TRAK ZA JOGO: Trak za jogo, imenovan tudi joga pas, je dolg trak iz blaga, ki vam pomaga doseči globlje raztezanje in povečanje gibljivosti. Uporablja se lahko pri položajih, kjer se ne morete doseči s prsti ali rokami, in vam omogoča postopno izboljševanje gibljivosti skozi čas. Trak je tudi koristen za pravilno poravnavo telesa in vzdrževanje pravilne drže med raztezanjem.

4. PAJKICE ZA JOGO: Pajkice za jogo morajo biti zelo raztegljive in zračne, da vas med vadbo ne bodo tiščale, ter vam dopuščale popolno raztezanje med izvajanjem joge. Še posebej je priporočljivo, da poiščete pajkice iz okolju prijaznga materiala. Pajkice za jogo Yoga Hero ne sprejemajo kompromisov med kakovostjo in čudovitim izgledom. Izbirate lahko med zanimivimi potiski pajkic iz recikliranega poliestra, ali izjemno mehkobo zračnih pajkic iz recikliranega najlona.

Tukaj je nekaj pomembnih točk, na katere morate biti pozorni pri nakupu pajkic za jogo:

 • Material: Izberite pajkice iz visokokakovostnega materiala, ki je zračen, vpojen in elastičen. Najbolj pogosti materiali za pajkice za jogo so najlon, poliester in elastan. Ti materiali omogočajo svobodo gibanja, dihanje kože ter odvajanje vlage in znoja, kar ohranja vaše telo suho med vadbo.
 • Oprijem in elastičnost: Pajkice za jogo morajo imeti dober oprijem na telesu, da ostanejo na mestu med gibanjem. Izberite pajkice z zadostno elastičnostjo, ki omogoča svobodno gibanje in raztezanje v različnih jogijskih položajih. Prav tako je pomembno, da elastika v pasu ne stiska preveč, da se izognete neprijetnosti ali omejevanju gibanja.
 • Preprostost gibanja: Pajkice naj bodo dovolj gibljive, da omogočajo nemoteno izvajanje jogijskih položajev. Preverite, ali se material ne omejuje ali ne ovira vašega gibanja. Pajkice z ravno šivi in brez dodatnih trakov ali trakov okoli kolen omogočajo večjo svobodo gibanja in udobje med vadbo.
 • Vzorec in barva: Čeprav ni nujno, je lahko vzorec ali barva pajkic za jogo prijeten dodatek k vašemu videzu med vadbo. Izberite vzorce in barve, ki vam ustrezajo in vas motivirajo za vadbo joge.
 • Pravilna velikost: Pajkice naj bodo pravilne velikosti in se prilegajo vašemu telesu. Preverite velikostne tabele blagovne znamke in izberite velikost, ki najbolj ustreza vašim meram. Prevelike ali premajhne pajkice lahko omejujejo gibanje ali povzročajo nelagodje med vadbo.
 • Kvaliteta izdelave: Pazite na kvaliteto izdelave pajkic. Preverite šive, da so trdni in kakovostno opravljeni, saj bodo pajkice z dobro kvaliteto izdelave trajale dlje časa.

Pomembno je, da se med vadbo joge počutite udobno in samozavestno, zato izberite pajkice, ki vam omogočajo svobodno gibanje, dihanje kože in ustrezno podporo. Posvetite pozornost tudi vašemu osebnemu okusu in slogu, da boste v svojih pajkicah za jogo uživali in se dobro počutili.

5. ŠPORTNI NEDRČEK: Pri izbiri športnega nedrčka za jogo je pomembno, da izberete udoben nedrček, ki nudi zadostno oporo in zagotavlja svobodo gibanja. Športni nedrček naj bo narejen iz materiala, ki diha in vpija znoj, da ostane vaše telo suho med vadbo joge. Pravilno prileganje in podpora nedrčka vam bosta omogočila nemoteno izvajanje jogijskih vaj.

Pri nakupu športnega nedrčka je pomembno upoštevati več dejavnikov, ki vplivajo na udobje, podporo in pravilno prileganje med telesno aktivnostjo. Tu je nekaj pomembnih stvari, na katere morate biti pozorni:

 • Podpora: Glavni namen športnega nedrčka je zagotavljanje ustrezne podpore med telesno aktivnostjo. Izberite nedrček, ki ponuja dobro oporo in kompresijo, da zmanjša gibanje dojk med športnimi aktivnostmi. Preverite, ali ima nedrček dovolj širok in elastičen pas pod prsmi ter široke naramnice, ki zagotavljajo dodatno podporo in stabilnost.
 • Pravilno prileganje: Pomembno je, da nedrček pravilno ustreza vaši velikosti. Preverite velikostne tabele proizvajalca in izberite nedrček, ki se prilega vašim meram prsnega koša in obsegu pod prsmi. Pravilno prileganje je ključno za učinkovito podporo in udobje med gibanjem.
 • Material: Izberite nedrček, ki je izdelan iz kakovostnega, zračnega in vpojnega materiala. Material naj bo mehek, udoben in dihajoč, da omogoča odvajanje vlage in ohranja kožo suho med vadbo. Prav tako je pomembno, da material ne povzroča draženja ali nelagodja na koži.
 • Udobnost: Preverite, ali nedrček zagotavlja udobje med gibanjem. Naramnice naj bodo mehke in ne zarezujejo v ramena, zapenjanje naj bo enostavno in ne moteče ter ne sme vam omejevati dihanja ali gibanja. Poskusite nedrček in se prepričajte, da se dobro prilega in vam omogoča svobodo gibanja.
 • Prilagodljivost: Nekateri športni nedrčki imajo nastavljive naramnice ali zapenjanje, kar omogoča prilagajanje glede na vaše želje in potrebe. Ta prilagodljivost vam omogoča boljše prileganje in udobje.
 • Stil: Poleg funkcionalnosti je pomembno, da se v športnem nedrčku počutite samozavestno in udobno. Izberite slog in dizajn, ki ustreza vašemu osebnemu okusu ter se ujema z vašo športno opremo.

ZAKLJUČEK: Uporaba določenih pripomočkov za jogo lahko izboljša vašo izkušnjo, poveča udobje in vam omogoči večje napredovanje v praksi joge. Jogijska podloga, jogijski bloki, trak za jogo, pajkice za jogo in športni nedrček so samo nekateri izmed pripomočkov, ki so nepogrešljivi za jogo. Ne pozabite, da so ti pripomočki namenjeni podpori in izboljšanju vaše jogijske izkušnje, vendar niso nujno potrebni. Pomembno je, da najdete tiste pripomočke, ki vam najbolj ustrezajo in vam pomagajo pri vašem osebnem razvoju jogijske prakse.