Portali o zdravju oči: pod drobnogledom hrvaška spletna stran Mojeoko.hr

Naša spletna stran je osredotočena na podajanje relevantnih informacij s področja zdravja. S tem v mislih vam želimo približati spletne strani, ki si prizadevajo posredovati točne in strokovno podprte zdravstvene informacije. Tokrat se osredotočamo na oči. Med portali o zdravju oči smo za začetek izbrali hrvaško spletno stran mojeoko.hr. Ureja jo farmacevtski distributer Inspharma d. o. o. s sedežem v Ljubljani in dolgoletnimi izkušnjami na področju zdravja oči.

Portal o zdravju oči Moje oko je prisoten tudi v Sloveniji in Srbiji. Obema se bomo posvetili v naslednjih dneh, začenjamo torej s hrvaško različico strani. Berite dalje za podrobnosti.

Med portali o zdravju oči par na sliki gleda Moje oko

Tako je urejena spletna stran Mojeoko.hr

Spletni portali o zdravju oči so precej različni, Moje oko pa sledi naslednjemu načelu: delitev na tri glavne menije, v spustnem meniju pa podrobnosti s povezavami do informacij.

Trije glavni meniiji na spletni strani Mojeoko.hr (prevedeno v slovenščino): Težave z očmi, Rešitve težav z očmi in Nasveti za zdrave oči.

V meniju težave z očmi so predstavljene najpogostejše težave oz. bolezni, ki lahko prizadenejo oči. Med njimi je tako “upala oka” oziroma po naše vnetje oči, ki je v hladnejšem delu leta še kako aktualno, ter tudi precej resnejše očesne bolezni, kot je glavkom ali makularna degeneracija rumene pege.

Portali o zdravju oči Moje oko se sicer v veliki meri osredotoča naj pomembno bolezen oči sodobnega časa: suhe oči. Tej težavi so posvečeni tudi številni članki v meniju Nasveti za zdrave oči, ki ga bomo preučili v nadaljevanju.

Predstavitev izdelkov distributerja Inspharma v meniju Rešitve težav z očmi

V meniju Rešitve težav z očmi so predstavljeni izdelki za oči distributerja Inspharma, ki jih lahko kupite v lekarnah brez recepta. Paradni izdelek so nedvomno kapljice za oči Thealoz Duo, ki jih lahko na spletni strani tudi naročite. Spletna stran podaja osnovne informacije o kapljicah za oči (doziranje, primernost, sestava), ter razlaga, v katere namene jih lahko uporabljate.

Zelo zanimiv segment spletne strani je tudi test, s katerim lahko ugotovite, ali imate suhe oči. Gre za interaktivno spletno pasico, pri kateri je treba spremljati navodila na ekranu in opazovati občutek v svojih očeh.

Če ste na podlagi testa ugotovili, da imate suhe oči, spletna stran predlaga nakup kapljic za oči Thealoz Duo.

Na tem URL-ju lahko zasledite tudi mnenja uporabnikov, nasvete za pravilno vkapavanje kapljic in podrobno razlago učinkovin, zaradi katerih so kapljice Thealoz Duo tako učinkovite in široko uporabne.

Med portali o zdravju oči preučujemo Moje oko s kapljicami Thealoz Duo

Najbolj bran del portali o zdravju oči: blog Nasveti za zdravje oči

Daleč najbolj bran del spletne strani je prav gotovo meni Nasveti za zdravje oči, kjer so zbrani blog prispevki iz vseh področij zdravja oči. Razdeljeni so v pet kategorij:

– Nasveti za težave s suhimi očmi
– Nasveti za težave z vekami
– Nasveti o negi oči
– Splošni nasveti ob bolezni oči in težavah z vidom
– Rubrika s strokovnim mnenjem

V vsaki kategoriji je ogromno člankov, ki se z različnih zornih kotov naslanjajo na osrednjo temo. Opazili smo, da so jih ustvarjalci portala pred dobrima dvema letoma ob začetku ustvarjanja pisali enkrat tedensko, zdaj pa se članki objavljajo enkrat mesečno.

V nadaljevanju osvetljujemo nekaj člankov, za katere verjamemo, da privabljajo velik krog bralstva, saj se osredotočajo na teme, ki so zelo zanimive, informacije pa služijo širokemu krogu ljudi.

Trzanje očesa

Članek na portalu Mojeoko.hr z naslovom Titranje oka: zašto oko titra i kako zaustaviti ovu pojavu? osvetljuje prav vse razloge, zaradi katerih vam lahko začne trzati oko oziroma, če smo natančni, veka. Marsikdaj je lahko kriva samo utrujenost in pomanjkanje spanca, a žal tudi nekatere druge očesne bolezni ali sistemske bolezni.

Ustvarjalci portala o zdravju oči Moje oko pravijo, da lahko pomaga že malce povečan vnos magnezija ter redna higiena vek s pomočjo posebnih za to namenjenih krpic z imenom Blephaclean (prav tako del ponudbe očesnega portala Moje oko).

Med portali o zdravju oči preučujemo Moje oko

Rdeče in boleče oči

Zanimiva sta tudi dva članka o tegobah, ki doletita res veliko ljudi, pri čemer so vzroki lahko povsem različni: o rdečih očeh in o bolečini, ki jo včasih vsi začutimo v očesu. O prvi tegobi govori članek z naslovom Crvene oči: postoji mnogo uzroka, ali i rješenja, o drugi pa naslednji članek: Bol u oku: uzroci, liječenje i prevencija.

Vabimo vas, da na povezavi preberete oba članka, saj je vzrokov tako za rdeče kot boleče oči lahko veliko. Portal ponudi tudi prvo pomoč ali vsaj blažitev začetnih težav: kapljice za oči – že omenjeni paradni produkt kapljice za oči z imenom Thealoz Duo.

Refraktivne težave z očmi

Portal se ne osredotoča na daljnovidnost, kratkovidnost in druge težave, ki vplivajo na kakovost vida. Verjetno z razlogom, da ponujajo drugačen profil izdelkov, ki pri refraktivnih težavah ne morejo pomagati. Omenjen je le astigmatizem v članku Astigmatizam: što je i kako se liječi?

 

Vsekakor Moje oko med portali o zdravju oči izstopa z bogato nabirko člankov, dobro ponudbo izdelkov, ki lahko pomagajo pri različnih očesnih tegobah, in preverjenimi informacijami, ki so pregledane s strani strokovnjakov. Zanimivo je, da je o portalu pisala tudi naša avtorica Jerneja, ki se že leta muči z boleznijo suhih oči. Več o njenih težavah lahko preberete na tej povezavi.

Za konec naj omenimo še zanimivo sodelovanje s priznanimi hrvaškimi oftalmologi, ki v rubriki Strokovno mnenje osvetljujejo vzroke in rešitve za različne bolezni oči, na katere se v svoji poklicni karieri osredotočajo.