Oprema za vrt in zalivalni sistemi

Za vse, ki vas zanima aktualna prema za vrt in zalivalni sistemi, po zimskem času, ko vsi počasi začenjamo gledati proti okolici svojih hiš in predvsem zunanjem urejanju, smo spodaj pripravili zapis, ki vam bo pomagal, da najdete zase najbolj primerno opremo za namakanje, da bo vaša okolica hiše lepa, zdrava in bogata.

Več: namakalni sistemi za vrt – po meri in naročilu

Oprema za vrt in zalivalni sistemi

Vsak dober zalivalni sistem seveda potrebuje vodno črpalko, ki je zaslužna, da se vodo po ceveh namakalnega sistema, pretaka do luknjic, ki spuščajo vodo do rastlin ali vrta. Pri vodnih črpalkah pa je pomembno, da je ta 3 fazna in, da ima vsaj 3,5kW močan elektro motor – še posebej, če so namakalne cevi dolge ali, če je naš vrt, po dolžini, daljši od 25 metrov.

Ena izmed možnosti zalivanja vrta je tudi – še posebej, če ima naša parcela, lasten vodnjak – zalivanje iz vodnjaka. V tem primeru bo vodna črpalka, potopna, to je takšna, ki jo potopimo v vodo v vodnjaku, pri potopnih črpalkah pa moramo biti pozorni predvsem na to, da je črpalna cev dovolj dolga za naš vodnjak (cca. 5 do 10 metrov), in pa tudi, da je odtočna cev dolga vsaj toliko, da seže do vrta. Pumpa za zalivanje obstaja sicer tudi ne samo električna, ampak tudi ročna, kot so jih poznali v preteklosti, npr. že pred več kot 100 leti, zato so take vodne pumpe stare že čez 100 let.

Na drugi strani, tam kjer voda odteka iz zalivalnega sistema, je najboljše namestiti različne razpršilce (npr. Gardena), ni pa nujno, da je razpršilec novi, ampak lahko kupimo tudi rabljenega.

cisterna za vodoV primerih, ko nimamo vodnjaka, je dobra oprema za vrt in zalivalne sisteme tudi cisterna za vodo, ki lahko služi kot zbiralnik vode, dobro pa je, da je cisterna za vodo, prostornine vsaj 1000l. Boljše in bolj primerne cisterne so tiste, ki so izdelane iz PVC materialov.

Nove cisterne za vodo naj vključujejo tudi nastavek za izliv vode in pa čep s katerim se cisterna zapre in voda ohrani čista.

Vrtne cevi za zalivanje naj bodo dolge vsaj 20 metrov, fi same cevi (premer cevi na notranji strani), pa naj bo vsaj 15 mm.

Če nimamo na drugi strani namakalnega sistema nameščenih razpršilcev, si lahko pomagamo z vrtnimi pipami, ki so primerne za namestitev na obe strani cevi. Ene služijo za zalivanje, druge pa za pretok vode iz notranjega vodnega sistema, k nam.

Ena izmed možnosti za zalivanje vrta je tudi šprica za vrt in vinograd, ki si jo oprtamo na hrbet. Te so največkrat izdelane iz bakra.

Zalivalni sistemi za CNC stroje, naprave in drugo

Čeprav v članku pretežno govorimo o zalivalnih sistemih za vrt, pa je vseeno spodnje poglavje namenjeno tudi mnogokateremu vprašanju iskalcev različnih sistemov za zalivanje in predvsem hlajenje, še posebej cnc naprav in orodij in strojev. Sodobni CNC stroji nimajo vsi ravno izdelanega sistema hlajenja , sicer pa je treba vedeti, da sta osnovna sistema za zalivanje oz. hlajenje CNC naprav v dveh variantah.

Ena varianta omogoča hlajenje strojev s pomočjo emulzije, drugo pa hlajenje oz. zalivanje s pomočjo olja Lubrilean – to je posebno rezalno orodje, ki omogoča bistveno večje hitrosti pri odrezavanju, vrtanju in drugi obdelavi CNC strojev.

Oznake besed: oprema za vrt in zalivalni sistemi