Dihanje skozi usta: vzroki in posledice dihanja skozi usta

Skrivnost optimalnega zdravja in udobja

Ko razmišljamo o dihanju, si predstavljamo življenjsko funkcijo, ki vpliva na naše splošno zdravje in počutje. A malo ljudi se zaveda, da lahko naše dihanje vpliva tudi na zdravje naših oblačil in obratno. Dihanje ni zgolj vnos kisika v pljuča. Je zapleten proces, ki pomaga uravnavati telesno temperaturo, vlago in ravni CO2. Podobno tudi oblačila, ki jih nosimo, vplivajo na te dejavnike. Oblačila, ki ‘dihajo’, omogočajo boljše zračenje, zmanjšujejo potenje in tako ohranjajo našo kožo suho.

Vendar vsa oblačila niso ustvarjena enako. Nekatera oblačila (kot npr. sintetična vlakna) ne ‘prepuščajo’ zraka in vlage tako učinkovito, kar lahko povzroči zadrževanje vlage in prekomerno potenje. To ne le povzroča nelagodja, ampak lahko tudi spodbuja rast bakterij in povzroča neprijetne vonjave. V nasprotju s tem oblačila iz naravnih vlaken, kot je bombaž ali merino volna, omogočajo boljše zračenje in so sposobna absorbirati vlago, hkrati pa ohranjajo kožo suho. Več o tem, zakaj izbrati merino volno, si preberite tukaj.

Poleg tega je dihanje tesno povezano z našim čustvenim stanjem. Stres in tesnoba lahko vodita do plitvega dihanja, kar zmanjšuje količino kisika, ki doseže naše celice. Enako velja za oblačila, ki omejujejo naše gibanje in ne omogočajo koži, da ‘diha’. Oblačila, ki stiskajo ali dražijo kožo, lahko vplivajo na naše dihanje in posledično na naše splošno počutje.

Zato je izbira ‘zdravih’ oblačil ključnega pomena za naše splošno zdravje in počutje. Ko izbiramo oblačila, moramo iskati tiste, ki podpirajo naše naravno dihanje in ohranjajo kožo svežo in suho. Izbirajte trajnostna oblačila, ki so narejena z mislijo na naravo in vse, ki so vpleteni v proces proizvodnje.

Dihanje skozi usta
Dihanje skozi usta – meditacija v naravi

Zakaj nekateri ljudje dihajo skozi usta?

Dihanje skozi usta je lahko posledica različnih vzrokov, tako kratkoročnih kot dolgotrajnih. Tukaj je nekaj glavnih razlogov, zakaj nekateri ljudje dihajo skozi usta:

 1. Zamašen nos: Prehladi, alergije ali sinusne okužbe lahko povzročijo zamašitev nosu, kar otežuje dihanje skozi nos. To lahko prisili ljudi, da začasno dihajo skozi usta.
 2. Anatomske značilnosti: Nekatere osebe imajo prirojene ali pridobljene anatomije nosu, ki otežujejo dihanje skozi nos, na primer deviacija nosnega septuma.
 3. Navada: Dihanje skozi usta se lahko razvije kot navada že v zgodnjem otroštvu in se nadaljuje v odraslost.
 4. Kronične alergije: Ljudje z dolgotrajnimi alergijami pogosto doživljajo zamašen nos, zaradi česar se lahko navadijo na dihanje skozi usta.
 5. Povečane tonzile ali adenoidi: Pri nekaterih otrocih lahko povečane tonzile ali adenoidi blokirajo dihalne poti, kar vodi do dihanja skozi usta.
 6. Spanje: Nekateri ljudje, zlasti tisti s sindromom obstruktivne apneje v spanju, lahko med spanjem dihajo skozi usta.
 7. Težave z zobmi: Ortodontske težave ali strukturne nepravilnosti čeljusti lahko vplivajo na način dihanja posameznika.
 8. Naporne telesne aktivnosti: Med intenzivno telesno aktivnostjo, kot je tek ali dvigovanje uteži, lahko ljudje začasno dihajo skozi usta, da zagotovijo večji dotok kisika.
 9. Kronične respiratorne bolezni: Nekatere kronične bolezni, kot je astma, lahko otežujejo dihanje skozi nos.
 10. Uživanje alkohola ali sedativov: Ti lahko sprostijo mišice grla in povzročijo, da oseba med spanjem diha skozi usta.

Čeprav je občasno dihanje skozi usta normalno, je kronično dihanje skozi usta lahko povezano z različnimi zdravstvenimi težavami, vključno z zobnimi težavami, težavami s sinusom in drugimi. Če sumite, da kronično dihate skozi usta, je priporočljivo, da se posvetujete z zdravnikom ali specialistom za dihalne poti.

Dihanje skozi usta
Dihanje skozi usta – dihanje v naravi

Ali ozka oblačila vplivajo na dihanje?

Ozka oblačila, zlasti tista, ki stisnejo predel prsnega koša, trebuha ali diafragme, lahko vplivajo na sposobnost pravilnega in učinkovitega dihanja. Tukaj je nekaj razlogov, zakaj ozka oblačila lahko ovirajo dihanje in zakaj se njihova uporaba včasih odsvetuje:

 1. Omejevanje gibanja prsnega koša: Ko vdihnemo, se naši pljuča razširijo in prsni koš se dvigne. Ozka oblačila, ki stisnejo prsni koš, lahko omejijo to širitev, kar zmanjšuje volumen zraka, ki lahko vstopi v pljuča.
 2. Pritisk na diafragmo: Diafragma je glavna mišica, odgovorna za dihanje. Ozka oblačila, ki pritiskajo na trebuh, lahko omejijo gibanje diafragme, kar zmanjšuje globino in učinkovitost diha.
 3. Plitvo dihanje: Ozka oblačila lahko spodbujajo plitvo dihanje, kar pomeni, da zrak ne doseže spodnjih delov pljuč, kjer je izmenjava kisika najučinkovitejša.
 4. Zvišan srčni utrip: Omejeno dihanje lahko vodi v zmanjšano oskrbo s kisikom, kar lahko povzroči povečan srčni utrip, saj telo poskuša kompenzirati pomanjkanje kisika.
 5. Povečano tveganje za prebavne težave: Ozka oblačila, ki stisnejo trebuh, lahko povzročajo ali poslabšajo prebavne težave, kot so zgaga ali zastajanje hrane.
 6. Težave s cirkulacijo: Poleg omejevanja dihanja lahko zelo ozka oblačila tudi ovirajo krvni obtok, kar lahko vodi do težav, kot so otekanje nog, krčne žile ali celo globoka venska tromboza (pri daljši izpostavljenosti).
 7. Neudobje: Neprijeten občutek zaradi stiskanja in težave z dihanjem lahko povzročijo tudi anksioznost ali občutek tesnobe.

Izberite naravna oblačila, modne tunike in modne obleke iz naravnih materialov. Seveda je stopnja, do katere ozka oblačila vplivajo na dihanje, odvisna od posameznika in od tega, kako ozka so oblačila. Potrebno je paziti tudi na športna oblačila, da so le ta dovolj udobna in da nas ne ovirajo pri dihanju. Medtem ko lahko nekateri ljudje nosijo dokaj oprijeta oblačila brez težav, lahko drugi opazijo oprijemljive učinke na dihanje ali udobje. V vsakem primeru je pomembno poslušati svoje telo in se izogibati oblačilom, ki očitno omejujejo dihanje ali povzročajo nelagodje.

Dihanje skozi usta
Dihanje skozi usta – udobna oblačila

Je dihanje skozi usta slabo za zdravje?

Dihanje skozi usta ni nujno vedno slabo, vendar pa lahko kronično dihanje skozi usta privede do različnih zdravstvenih težav. Tukaj je nekaj možnih negativnih posledic dihanja skozi usta:

 1. Zobne težave: Dihanje skozi usta lahko posuši ustno votlino, kar zmanjša produkcijo sline. Slina igra ključno vlogo pri nevtralizaciji kislin in čiščenju zob, zato lahko manj sline vodi do kariesa, gingivitisa in drugih zobnih težav.
 2. Vneto grlo in halitoza: Suha usta lahko povzročijo neprijeten zadah in povzročijo, da grlo postane suho in razdraženo.
 3. Nepravilno rast in razvoj obraznih struktur: Pri otrocih lahko kronično dihanje skozi usta vpliva na rast in razvoj čeljusti ter drugih obraznih struktur.
 4. Težave s spanjem: Dihanje skozi usta med spanjem je lahko povezano s hrkanjem in obstruktivno apnejo v spanju, ki lahko moti kakovost spanca in vodi do dnevne utrujenosti.
 5. Povečano tveganje za okužbe: Dihanje skozi nos pomaga filtrirati, vlažiti in ogreti zrak, kar lahko zmanjša možnost vdora patogenov. Dihanje skozi usta lahko poveča tveganje za okužbe dihalnih poti.
 6. Težave z dihalnim sistemom: Nos služi kot filtracijski sistem, ki odstranjuje delce in patogene iz vdihanega zraka. Dihanje skozi usta lahko poveča izpostavljenost tem delcem in mikroorganizmom.
 7. Manjša oksigenacija: Dihanje skozi nos proizvaja dušikov oksid, ki pomaga izboljšati absorpcijo kisika v pljučih. Dihanje skozi usta ta proces zmanjša, kar lahko vpliva na splošno oksigenacijo telesa.

Čeprav so lahko nekatere situacije, ko je dihanje skozi usta potrebno ali neizogibno (na primer med intenzivno telesno aktivnostjo), je kronično dihanje skozi usta lahko povezano z zgoraj omenjenimi težavami. Če sumite, da imate težave z dihanjem skozi usta, je priporočljivo, da se posvetujete z zdravnikom ali specialistom za dihalne poti.

Dihanje skozi usta
Dihanje skozi usta med spanjem

Kakšna je povezava med dihanjem skozi usta in zobnim zdravjem?

Dihanje skozi usta lahko neposredno vpliva na zobno zdravje. Tukaj je nekaj načinov, kako dihanje skozi usta vpliva na zobe in ustno votlino:

 1. Suha usta: Dihanje skozi usta pogosto povzroča sušenje ustne votline. Slina igra ključno vlogo v ustni votlini, saj pomaga nevtralizirati kisline, odstranjevati odpadke in ohranjati zobe čiste. Suha usta zaradi zmanjšane produkcije sline povečujejo tveganje za karies.
 2. Karies: Zaradi zmanjšane količine sline in njene protimikrobne aktivnosti je večja možnost za razvoj kariesa pri ljudeh, ki dihajo skozi usta. Suha usta omogočajo bakterijam, da se množijo hitreje, kar lahko vodi do kariesa.
 3. Gingivitis in parodontalna bolezen: Suha usta lahko povečajo tveganje za gingivitis (vnetje dlesni) in, če se ne zdravi, lahko privede do bolj resnih parodontalnih bolezni.
 4. Slaba ustna higiena: Dihanje skozi usta lahko povzroči, da se bakterijski plak na zobeh hitreje kopiči, kar povečuje potrebo po temeljitejši ustni higieni.
 5. Zobne erozije: Suha usta in kislo okolje, ki ga ustvarjajo nekatere bakterije, lahko privedejo do erozije zobne sklenine, kar povečuje občutljivost zob.
 6. Neprijeten zadah: Suha usta in kopičenje bakterij lahko povzročijo neprijeten zadah ali halitozo.
 7. Težave z ortodontskimi aparati: Pri otrocih in mladostnikih, ki nosijo ortodontske aparate in dihajo skozi usta, se lahko težave z zobnim zdravjem povečajo, saj je čiščenje zob z aparati bolj zapleteno.

Če sumite, da dihanje skozi usta vpliva na vaše zobno zdravje, je pomembno, da se posvetujete z zobozdravnikom. Ta lahko svetuje o najboljših pristopih za vzdrževanje ustne higiene in preprečevanje morebitnih težav, povezanih z dihanjem skozi usta.

Dihanje skozi usta
Dihanje skozi usta zadah

Ali so dihalne vaje učinkovite za izboljšanje nosnega dihanja?

Dihalne vaje so lahko zelo učinkovite pri izboljšanju nosnega dihanja. Te vaje so oblikovane tako, da pomagajo izboljšati kapaciteto pljuč, povečati ozaveščenost o načinu dihanja in pomagati ljudem preusmeriti dihanje iz ust v nos.

Nekatere od najbolj priljubljenih dihalnih tehnik vključujejo:

 1. Buteykojeva metoda: Ta tehnika, ki jo je razvil ruski zdravnik Konstantin Buteyko, temelji na prepričanju, da mnogi ljudje preveč dihajo (hiperventilacija) in da je ta prekomerni vdih povezan z različnimi zdravstvenimi težavami. Buteykojeva metoda vključuje vaje za zmanjšanje globine dihanja in spodbujanje nosnega dihanja.
 2. Pranayama: To so tradicionalne joga dihalne vaje, ki pomagajo pri uravnavanju diha in izboljšanju kapacitete pljuč. Nekatere tehnike pranayame, kot je “anulom vilom” ali izmenično dihanje skozi nosnice, so posebej osredotočene na izboljšanje nosnega dihanja.
 3. Diafragmatično dihanje: To je tehnika, pri kateri se ljudje naučijo dihati s pomočjo diafragme namesto zgolj prsnega koša. Diafragmatično dihanje spodbuja globlje in bolj učinkovito dihanje ter lahko posredno pomaga pri preusmeritvi dihanja skozi nos.
 4. Izpiranje nosne votline: Čeprav to niso strogo dihalne vaje, lahko izpiranja nosu s fiziološko raztopino pomagajo očistiti nosnice in izboljšati nosno dihanje.
 5. Vaje za nosne votline: Te vključujejo stiskanje in sproščanje nosnic z roko ali pa dihanje skozi eno nosnico naenkrat, da se izboljša zračnost in moč nosnic.

Za ljudi, ki želijo izboljšati nosno dihanje, je pomembno, da se najprej posvetujejo z zdravstvenim strokovnjakom, še posebej, če imajo kronične zdravstvene težave ali težave z dihalnimi potmi. Strokovnjak vam lahko svetuje glede najboljših vaj za vašo situacijo in zagotovi dodatne nasvete in vire.

Dihanje skozi usta
Dihanje skozi usta in dihalne vaje

Ali lahko dihanje skozi usta povzroči težave s sinusom?

Dihanje skozi usta lahko posredno povzroči ali poslabša težave s sinusom iz več razlogov:

 1. Izsušitev sluznice: Dihanje skozi usta lahko izsuši sluznice v nosu in grlu. Suha sluznica je manj učinkovita pri filtriranju bakterij, virusov in drugih patogenov, kar lahko poveča tveganje za sinusne okužbe.
 2. Zmanjšana produkcija nosne sluzi: Nosna sluz je ključna za vlaženje nosne votline in sinusa ter za ujemanje in odstranjevanje mikrobov in alergenov. Dihanje skozi usta lahko zmanjša produkcijo in gibanje te sluzi, kar lahko vodi do zastoja in povečanega tveganja za okužbe.
 3. Moteno naravno filtracijo: Nos igra ključno vlogo pri filtriranju, vlaženju in ogrevanju zraka, ki vstopa v dihalne poti. Dihanje skozi usta zaobide te naravne funkcije, kar pomeni, da več dražilnih snovi in ​​mikrobov lahko pride v stik s sinusnimi votlinami.
 4. Kronične alergije ali druge težave z dihalnimi potmi: Dihanje skozi usta je pogosto simptom drugih težav, kot so alergije ali zamašen nos. Ti dejavniki sami po sebi lahko povečajo tveganje za sinusne težave.
 5. Zmanjšana produkcija dušikovega oksida: Nos proizvaja dušikov oksid (NO), ki ima pomembno vlogo pri sterilizaciji zraka, ki vstopa v pljuča. Dihanje skozi usta zmanjšuje količino NO, ki doseže pljuča, kar lahko poveča tveganje za bakterijske in virusne okužbe.

Čeprav dihanje skozi usta samo po sebi ne povzroča vedno sinusnih težav, lahko poslabša obstoječe stanje ali poveča tveganje za razvoj težav s sinusom, še posebej, če je to kronično stanje. Če imate težave s sinusom ali dihalnimi potmi, je priporočljivo, da se posvetujete z zdravnikom ali specialistom za ORL (otorinolaringolog).

Dihanje skozi usta
Dihanje skozi usta sprostitev na morju

Kakšni so naravni načini za izboljšanje dihanja skozi nos?

Izboljšanje dihanja skozi nos je ključnega pomena za splošno zdravje in dobro počutje. Tukaj je nekaj naravnih načinov, kako to doseči:

 1. Nasalna izpiranja: Solne raztopine ali neti lončki se lahko uporabljajo za izpiranje nosnih poti, kar lahko pomaga pri čiščenju nosnic in odstranjevanju zastojev.
 2. Vlaženje: Uporabite vlažilec zraka v suhih okoljih ali v zimskih mesecih, da preprečite izsušitev nosne sluznice.
 3. Dihalne vaje: Tehnike, kot je Buteykojeva metoda ali pranayama iz jogijske prakse, lahko pomagajo pri izboljšanju nosnega dihanja.
 4. Izogibanje alergenom: Če ste alergični, se izogibajte stiku z alergeni in upoštevajte priporočila zdravnika za zmanjšanje simptomov.
 5. Nosne prhe: Uporaba nosnih pršil na osnovi solne raztopine lahko pomaga pri vlaženju in čiščenju nosnih poti.
 6. Zeliščni čaji: Nekateri čaji, kot so kamilica ali ingver, lahko pomagajo zmanjšati vnetje in izboljšati dihanje skozi nos.
 7. Eterična olja: Olja, kot so evkaliptus, poprova meta in rožmarin, lahko pomagajo odpreti nosne poti, ko jih vdihavamo.
 8. Masaža obraza: Nežna masaža območja okoli nosu in sinusov lahko spodbudi cirkulacijo in lajša zamašitev.
 9. Diafragmatično dihanje: Učenje diafragmatičnega dihanja lahko pomaga izboljšati splošno dihalno učinkovitost in spodbuditi nosno dihanje.
 10. Spanje z dvignjeno glavo: Če imate težave s sinusi ali zamašenim nosom, poskusite spati z nekoliko dvignjeno glavo, da spodbudite odtok sluzi.
 11. Kapljice ali mazila: Kapljice ali mazila na osnovi ksilitola lahko pomagajo čistiti nosnice in zmanjšati bakterijsko obremenitev.

Čeprav so ti naravni načini lahko koristni, je pomembno, da se v primeru kroničnih težav ali sumljivih alergij posvetujete z zdravnikom ali specialistom za ORL. Oni lahko zagotovijo dodatne nasvete, diagnostiko in priporočila za izboljšanje nosnega dihanja.

V videu so prikazane prednosti dihanja skozi nos: