Avtosedeži niso nujni samo zaradi izogibanju kazni

V tem članku bomo podrobneje razložili o pomembnosti uporabe otroškega avtosedeža. Spoznali boste kakšni avtosedeži obstajajo, kako izbrati pravi avtosedež in kako ga pravilno namestiti.

Pomembnost otroških avtosedežev

Avtosedeži so eden najpomembnejših pripomočkov za varno vožnjo otrok v avtomobilu. Varnostni aspekti otroških avtosedežev so izjemno pomembni. saj lahko samo pravilno izbran in nameščen avtosedež reši življenje otroka v primeru prometne nesreče ali pa prepreči hujše poškodbe pri otrocih. Otroci imajo zaradi svoje teže in velikosti drugačen način sedenja v avtomobilu kot odrasli, zato jih je treba ustrezno zavarovati z avtosedežem.

Otroški avtosedeži so obvezni za vse otroke manjše od 135 cm v skladu z evropskimi varnostnimi standardi. Otroški avtosedež mora biti pravilno nameščen in pritrjen na sedež avtomobila. Samo tako lahko izpolni svojo osnovno funkcijo, to je zagotavljanje varnosti otroka med vožnjo.

Zato je nujno, da je avtosedež v avto nameščen pravilno. Pri montaži upoštevajte navodila proizvajalca in v primeru kakršnih koli nejasnosti kontaktirajte proizvajalca ali prodajalca.

Vrste otroških avtosedežev

Otroški avtosedeži so razdeljeni v skupine glede na starost, velikost in težo otroka. Vsaka skupina ima svoje značilnosti in prednosti.

Skupina 0

Otroški avtosedeži skupine 0 so primerni za novorojenčke in otroke do 10 kg teže. Sedeži te skupine so nameščeni v nasprotni smeri vožnje. Namenjeni so za uporabo do približno 9 mesecev starosti, ko otrok doseže težo nad 9 kg. So pa ti avtosedeže sedaj dokaj redki, saj današnji jajčki oziroma lupinice spadajo predvsem v naslednjo skupino 0+.

Skupina 0+

Otroški avtosedeži skupine 0+ so namenjeni otrokom od rojstva do približno 15 mesecev starosti oziroma otrokom, ki tehtajo manj od 13 kg. Sedeži te skupine so prav tako nameščeni v nasprotni smeri vožnje.

Skupina 1

Otroški avtosedeži skupine 1 so namenjeni otrokom od 9 do 18 kg teže. V tej skupini so otroci že dovolj veliki, da lahko uporabljajo avtosedeže v smeri vožnje. Nekateri avtosedeži te skupine omogočajo tudi uporabo v nasprotni smeri vožnje, kar je še posebej priporočljivo za manjše otroke.

Skupina 2

Otroški avtosedeži skupine 2 so namenjeni otrokom od 15 do 25 kg teže. V tej skupini so otroci že večji in bolj samostojni zato se uporabljajo avtosedeži, ki so enostavnejši za uporabo in omogočajo, da otrok samostojno sede vanje.

Skupina 3

Otroški avtosedeži skupine 3 so namenjeni otrokom od 22 do 36 kg teže. V tej skupini so otroci že dovolj veliki, da lahko uporabljajo običajne varnostne pasove v avtomobilu. Vendar je še vedno priporočljivo uporabljati otroški avtosedež, saj lahko zagotovi dodatno zaščito v primeru prometne nesreče.

Kombinirani otroški avtosedeži

Da pa staršem ni potrebno menjati toliko avtosedežev, ki nikakor niso poceni proizvajalci proizvajajo avtosedeže, ki pokrivajo več skupin. Obstajajo tudi avtosedeži, ki pokrijejo prav vse potrebe. Uporabni so od rojstva pa vse do konca, to je do 36 kg teže / 12 let starosti.

Gre za avtosedeže, ki jih lahko prilagajamo glede na starost in velikost otroka. Ti avtosedeži omogočajo uporabo od rojstva otroka pa vse do njegovega prehoda na običajni varnostni pas v avtomobilu.

Standardi otroških avtosedežev

Otroški avtosedeži so izdelani v skladu z različnimi varnostnimi standardi, ki zagotavljajo, da so izdelki varni in zanesljivi. V Evropi je obvezno upoštevati standard ECE R44, ki določa minimalne zahteve za otroške avtosedeže glede na velikost in težo otroka. Poleg tega standarda pa je v veljavi tudi standard i-Size. Ta natančneje določa zahteve za prve otroške avtosedeže in jih razvršča glede na višino otroka, ne pa glede na težo. Ta standard še ne pokriva vseh starostnih obdobij in zato praviloma v uporabi ostajata oba standarda. I-Size ni nadomestil starega ECE R44. Ker pa je večinoma boljši za varnost otroka je na tržišču praviloma vedno več avtosedežev, ki ustrezajo i-Size.

Pri nakupu otroškega avtosedeža zato vedno preverite ali ustreza varnostnim standardom in ima ustrezne certifikate in oznake. Poleg tega pa vedno upoštevajte navodila proizvajalca glede uporabe avtosedeža in njegove namestitve v avtomobil.

Kako izbrati pravi otroški avtosedež?

Pri izbiri otroškega avtosedeža je pomembno upoštevati več dejavnikov, kot so starost, velikost in teža otroka, pa tudi vrsto avtomobila v katerem se bo seveda kvaliteten avtosedež uporabljal. Pri izbiri otroškega avtosedeža upoštevajte naslednje smernice:

Starost in velikost

Prva in najpomembnejša smernica pri izbiri otroškega avtosedeža je starost in velikost otroka. Za vsako starostno skupino obstajajo posebni avtosedeži, ki so prilagojeni otrokovi velikosti in teži. Pred nakupom avtosedeža preverite, kateri avtosedež ustreza starosti, višini in teži vašega otroka.

Namen in uporaba

Pri izbiri avtosedeža upoštevajte tudi namen in uporabo. Če se avtosedež uporablja samo za krajše vožnje, potem morda ni potrebno kupovati najdražjega modela. Če pa se avtosedež uporablja za daljše vožnje ali za potovanja je pomembno izbrati kakovosten in udoben avtosedež. Zadnje je tudi zelo pomembno, saj nič ne pomaga top avtosedež, če ni udoben in se otrok ne vozi v njem.

Znamka in proizvajalec

Izbira kakovostne znamke in proizvajalca avtosedeža je pomembna, saj lahko le tako zagotovite, da bo avtosedež varen in zanesljiv. Pred nakupom preverite ocene in mnenja drugih uporabnikov ter se pozanimajte o kakovosti in zanesljivosti izbranega modela.

Certifikati in standardi

Kot smo že omenili, je pomembno izbrati avtosedež, ki ustreza varnostnim standardom in ima ustrezne certifikate in oznake. Pred nakupom preverite ali izbrani avtosedež ustreza standardom ECE R44 ali i-Size ter ali ima ustrezne certifikate.

Enostavnost uporabe

Poleg varnosti je pomembno tudi, da je avtosedež enostaven za uporabo. Preverite ali se avtosedež enostavno namesti v avtomobil in ali ima enostavne in prilagodljive pasove ter naslonjalo.

Kako pravilno namestiti otroški avtosedež?

Pravilna namestitev otroškega avtosedeža je ključnega pomena za zagotavljanje varnosti otroka med vožnjo. Pri namestitvi avtosedeža upoštevajte naslednje smernice:

Preberite navodila proizvajalca

Pred namestitvijo avtosedeža natančno preberite navodila proizvajalca ter se prepričajte, da razumete postopek namestitve. Če imate težave ali vprašanja glede namestitve, se obrnite na prodajalca ali proizvajalca.

Izberite primeren sedež

Otroški avtosedež mora biti vedno pravilno pritrjen na sedež avtomobila. Uporabite avtosedež, ki ustreza velikosti in obliki sedeža vašega avtomobila.

Pravilno nastavite trakove in pasove

Nastavite trakove in pasove avtosedeža glede na starost, velikost in težo otroka. Trakove in pasove morate vedno pravilno zategniti, da se otrok ne more premikati v avtosedežu. Vendar pazite, da pasov ne zategnete preveč, da otroku ne neudobno.

Namestite avtosedež v pravilno smer

Otroški avtosedež mora biti vedno nameščen v pravilni smeri vožnje. V skupinah 0 in 0+ se avtosedež po ECE R44 namesti v nasprotni smeri vožnje, medtem ko se v skupinah 1, 2 in 3 avtosedež namesti v smeri vožnje.

I-size standard pa določa, da se otroški avtosedeži uporabljajo do 15 mesecev starosti otroka samo v nasprotni smeri vožnje.

Smer vožnje naj bo vedno skladna z navodili, ki ste jih prejeli ob izdelku.

Preverite stabilnost

Po namestitvi avtosedeža preverite ali je avtosedež pravilno pritrjen in stabilen. Preverite ali se avtosedež ne premika, ko potegnete za trakove in pasove.

Preverite ali je otrok pravilno nameščen

Preden se odpeljete preverite ali je otrok pravilno nameščen v avtosedežu. Preverite ali so pasovi pravilno zategnjeni ter ali je naslonjalo za glavo (pri večjih avtosedežih) pravilno nastavljeno glede na višino otroka.

Naj se otrok vedno vozi v otroškem avtosedežu

V avtu ne sme biti demokracije. Otrok sodi v avtosedež in nikamor drugam. Če otrok ni v avtosedežu se ne odpeljite dokler otrok ni spet v sedežu. Otroški avtosedež je izjemno pomemben za zagotavljanje varnosti otroka med vožnjo v avtomobilu. A svoje poslanstvo lahko opravi le, če je otrok v njem.

Pomembno je izbrati avtosedež, ki ustreza velikosti, starosti in teži otroka ter upoštevati smernice za pravilno namestitev in uporabo avtosedeža. Pri nakupu otroškega avtosedeža je pomembno upoštevati varnostne standarde ter izbrati zanesljivega proizvajalca in kakovostno znamko. Samo s pravilno izbranim in nameščenim otroškim avtosedežem lahko zagotovite varno in udobno vožnjo za vaše najmlajše potnike.

Za natančna navodila kako namestiti avtosedež v avto in otroka v avtosedež si preberite še za kvaliteten članek.