18 nasvetov in trikov za varjenje za začetnike + bonus 14 korakov za odličen zvar!


Recimo, da ste 100-odstotni začetnik pri varjenju in ne veste, kje začeti. Ni problema, berite dalje. Zapišemo nekaj nasvetov in trikov za varjenje za začetnike, ki vam bodo omogočili hitro varjenje, tudi če varilni aparat vidite prvič. Na koncu pa še 14 korakov za zvar, ki ga bodo vsi občudovali!

SQS varilni aparati

1. Vadite „na suho“

Mogoče se zdi samoumevno, a vendar. Nadenite si varilno masko in varnostno opremo, vzemite gorilnik MIG in začnite variti brez varjenja. Tako je. Začutite občutek, razdaljo in gibanje, preden dejansko naredite zvar. Tako razvijete »občutek« za razdaljo, ritem in hitrost, s katero bi se morali premikati.

2. Zagotovite dovolj prostora za obdelavo kovin

Zagotovite dober delovni prostor, ki bo namenjen varjenju – ni zabavno poskušati variti in se spotakniti ob mačka. Garaža (prepričajte se, da je dobro prezračena) je dober prostor za začetek. Imeli boste nekaj posebnega prostora, kamor lahko postavite svoje materiale in za kratek čas odložite svoje delo, ne da bi koga motili.

3. Izberite pravo opremo in orodje za varjenje za začetnike

Za pravilno in profesionalno varjenje boste potrebovali nekaj osnovnih orodij za pravilno opravljeno delo. Seveda boste v prvi vrsti potrebovali varilni aparat, vendar so nekatera spregledana orodja predvsem spone, rezalnik žice in kotni brusilnik. S temi orodji boste imeli osnovno izhodišče za profesionalno poravnavo, lepljenje kovine – in dokončanje dela.

4. Dobra delovna miza

Trdna delovna varilna miza je pomembna, ker je osnova za vse vaše projekte. Na začetku ne potrebujete nekaj pretiranega in kompleksnega – preprosta, robustna delovna miza bo zadostovala. Pravzaprav jo lahko zelo enostavno izdelate sami. Kovinske noge in večja lesena deska bodo čisto dovolj.

varilna miza

5. Poskrbite za najboljšo nastavitev plina

Mogoče se sprašujete, ali lahko kot edini zaščitni plin uporabite čisti argon? Če varite samo s postopkom TIG, potem bi bilo to mogoče, toda za nekoga, ki je začel variti, je dobro priporočilo naslednje:

Čisti argon za TIG in C25 za splošno delo MIG. Priporočljiv je tudi dober regulator argona za vaš rezervoar.

6. Kakšen je najboljši voziček za izbran varilni aparat?

Menimo, da je doma izdelan voziček najboljši, ker lahko oblikujete takšnega, ki deluje natanko tako, kot želite. Pravzaprav lahko izdelate domač voziček, ki prepreči, da bi predmeti trčili v varilni aparat, podpira več aparatov in omogoča shranjevanje uporabnih pripomočkov za varjenje za začetnike. Če nimate časa za izdelavo odličnega vozička, lahko seveda izberete primernega na trgu.

7. Pred varjenjem pripravite kovino

Zlasti pri varjenju kovine s postopkom MIG ali TIG se morate prepričati, da ste kovino očistili, preden se lotite zvara. To je pomembno, ker lahko umazanija in kamenec ogrozijo celovitost vaših zvarov. Krpa z nekaj alkohola bo očistila in pripravila vašo kovino (odstranila kontaminacijo) za varjenje in zagotovila kakovosten zvar.

8. Investirajte v kakovostno žico

Pri varjenju MIG s poceni žico sicer lahko prihranite nekaj evrov, vendar bo dobra žica vredna svojega denarja. Kvalitetna varilna žica je proizvedena z visokimi standardi in med proizvodnim procesom uporablja dober material. Z drugimi besedami, ves čas boste imeli dosleden lok, kar bo vodilo k višji kakovosti. Tudi dober sistem za dovajanje kovin bo zagotovil nemoten pretok žice.

varilna žica

9. Pri MIG varjenju uporabljajte obe roki

Pri MIG varjenju veliko varilcev uporablja eno roko. Ne trdimo, da je to napačen način, ampak zagotavljamo, da obstaja boljši. Pri MIG varjenju je najbolje uporabiti obe roki: to zagotavlja stabilnost vašega MIG gorilnika in omogoča bolj dosleden zvar. Omogoča tudi boljši položaj vašega telesa, kar zmanjša splošno utrujenost

10. Izberite dobro varilno masko

Najdražja varilna maska ni vedno najboljša. Včasih vam bo maska dobre blagovne znamke olajšala začetek, dokler je ne boste morali nadgraditi. Naj bo udobna, trpežna in lahka. Potem, ko pridobite nekaj izkušenj z varjenjem, lahko masko vedno nadgradite na boljšo verzijo. In prav tako ne pozabite na zaščito za sluh pod masko.

samozatemnitvena varilna maska

11. Najdite dober par rokavic

Ni nujno, da dobre rokavice stanejo celo premoženje. Za začetek lahko kupite dober par močnih rokavic. Najpomembneje je, da so dovolj dolge, da zaščitijo vaše roke – dejstvo je, da iskre letijo povsod, tudi dlje od zapestja.

12. Svetujemo tudi pokrivalo za glavo

Dober klobuk ali podobno pokrivalo vam bo dobesedno rešilo glavo. Ko pri varjenju iskre letijo povsod, bo bombažna kapa zaščitila vašo glavo tam, kjer maska ne zadostuje. Dobra, cenovno ugodna kapa je najboljša.

13. Kupite dobre škornje

Dobri škornji so nekaj, kar veliko varilcev spregleda. Robusten par škornjev ne bo samo vzdržljiv, ampak bo zaščitil vaša stopala in zmanjšal utrujenost. Pri varjenju ste ves dan na nogah, zato vsaka majhna prednost pomaga. Dober par škornjev je vedno vredna naložba.

14. Preverite napetost žice

Pri varjenju z žico MIG vedno preverite napetost žice in valje, še posebej, če delate v delavnici in več oseb uporablja isti aparat. Ohlapna žica lahko povzroči okvaro aparata, zataknitev žice in odvečno brizganje. Zato je hitro preverjanje valjev in napetosti žice dober način za varnost in optimalno delovanje varilnega aparata.

15. Vedno preverite svoj potrošni material

Ko varite po MIG, TIG postopku ali obločno varjite, se deli vašega gorilnika ali pištole sčasoma obrabijo, kar je le del postopka varjenja. Preden začnete z varjenjem, je vedno dobro preveriti, ali sta pištola oz. gorilnik preveč obrabljena in po potrebi zamenjati dele.

gorilnik za varjenje (2)

16. Preden začnete variti preverite pretok plina

Ko preverjate pretok plina, morda ne boste dosegli želenega pretoka. Najprej preverite rezervoar, da se prepričate, da ni prazen. Če je rezervoar poln in sumite, da plin pušča, uporabite ta stari trik: vzemite nekaj milnice in jo namažite po plinovodu; če nastanejo mehurčki, cev pušča. Odvrzite ga in zamenjajte plinsko cev z novo.

17. Preberite uporabniški priročnik

Zavedamo se, da želite čim prej spraviti svoje sijoče nove igrače v akcijo. Vsi to počnemo, vendar je pametno narediti korak nazaj in se najprej seznaniti s svojimi novimi orodji in opremo. Uporabniški priročnik vsebuje vse varnostne podrobnosti, specifikacije in navodila, ki so potrebna za varno in učinkovito upravljanje vašega varilnega aparata.

18. Znebite se nereda na delovnem mestu

Včasih delamo na projektu in naša delavnica postane malo neurejena. Zgodi se, a zdrs, spotik, opekline ali kaj hujšega je mogoče preprečiti, če pospravite vse orodje in opremo. Zlasti na delovni mizi se prepričajte, da ni nobenega orodja ali predmeta, ki ga tisti trenutek ne potrebujete.

Bonus! 14 korakov do kakovostnega zvara!

1. Ne kupujte poceni varilnih aparatov, varilnih palic in varilnega orodja. Lahko vam uspe z nekaj poceni kosi, a vendar naj bo to le nekaj kosov, ki niso nujno potrebni za dober zvar.

2. Skušajte razumeti vrsto kovine, ki jo varite. Če tega ne storite, izdelka ga ne boste pravilno zvarili. Ali varite nizko legirano jeklo, visoko legirano jeklo? Kakšno vrsto aluminija varite? Najprej naštudirajte osnove kovine.

3. Zdaj, ko razumete material, ki ga varite, morate izbrati pravi postopek varjenja, da dosežete najbolj kakovosten zvar na kovini.

4. Izberite pravo elektrodo za varilni projekt.

5. Ali morate material predhodno segreti? Če je tako, se prepričajte, da imate pravilno temperaturo za predhodno segrevanje materiala. Če je vaša kovina pod 0 stopinj Celzija, je ne smete variti, razen če je predhodno segrejete.

Pomembno je predvsem čiščenje!

čiščenje zvaraČiščenje zvara (VIR 1)

6. Če je treba opraviti kakršno koli čiščenje, to storite dobro. Prepričajte se, da material ne vsebuje umazanije, ki bi lahko povzročila onesnaženje vašega varjenja. To pomeni odstranjevanje vlage, barve, olja, žlindre itd.

7. Po vsakem zvaru odstranite to žlindro pred drugim zvarom.

8. Prepričajte se, da ni nobenih razpok ali zvarov z napakami, kot je poroznost zvara, in slabi zvari. Če so zvari šibki, se jih znebite.

9. Zagotovite dobro zlitje v korenu zvara za utorne in kotne zvare.

10. Če opazite, da je reža prevelika za koren zvara z utorom, je dobra varilna tehnika ta, da naredite nadgradnjo na eni strani spoja, preden ga varite.

11. Če ugotovite, da je korenska reža kotnega zvara velika, naj bo velikost kotnega zvara enaka kot korenina zvara, da dosežete ustrezno trdnost spoja. Včasih lahko naredite žlebni zvar, da vam ni treba skrbeti, da boste naredili prevelik kotni zvar.

12. Pozorno si oglejte svoje zvare, ko končate, in če opazite slabe zvare, jih odstranite in ponovno naredite.

13. Če velikost vaših zvarov ustreza zahtevam, določenim na nizu načrtov, ste skoraj opravili svoje delo. Vendar nekateri varilci radi naredijo svoje zvare le malo večje od tistega, kar je potrebno, da bi bili dvojno prepričani, da je njihovo delo vrhunske kakovosti.

14. In končno, če je vaš zvar lepega in gladkega videza in je bilo morebitno podrezovanje ali prekrivanje popravljeno, ste svoje delo pravilno opravili.

Sklep

Če obstaja en zaključek iz vseh teh nasvetov in trikov, bi morala biti to neizmerna vrednost prakse. Praksa pa zahteva tudi potrpežljivost. Pridejo dnevi, ko boste izdelovali popolne zvare, drugič pa se boste počutili, kot da ne morete dalje.

Brez skrbi! Če imate uspešne dni, ko se vam zdi, da gre vse po maslu, poskusite zapisati, zakaj ste bili uspešni. Morda so bile krive nastavitve vašega aparata ali način priprave materiala. Če si boste stvari beležili, bo varjenje za začetnike mala malica.

VIR (1) Tokentools