Rezervoar za vodo za zanesljivo oskrbo vodnih virov

Pitna voda je osnova za preživetje, a jo vse prepogosteje jemljemo kot samoumevno. Moramo se zavedati, da je z njo potrebno ravnati zelo pazljivo in varčno, saj bodo samo tako lahko v njej uživali tudi naši zanamci. Ena od ključnih rešitev za dolgotrajno zagotavljanje zanesljive oskrbe s pitno vodo je uporaba rezervoarja za vodo.

Pitna voda naj bo za pitje, za vse ostale stvari, kot je pranje avtomobila, zalivanje vrta, splakovanje stranišča, pa lahko uporabimo deževnico. Če bi se tega dosledno držali, bi prihranili tudi do 50 % pitne vode! Povprečni Slovenec namreč dnevno porabi več kot 100 litrov pitne vode, od tega skoraj 97 % za čiščenje, osebno higieno in zalivanje vrta.

Rezervoar za vodo omogoča shranjevanje vode, ki jo lahko uporabimo v kopalnici za umivanje, z njo zalivamo vrt ali si očistimo avtomobil.

Rezervoar za vodo – prednosti

Rezervoar za vodo v prvi vrsti prispeva k zanesljivi oskrbi z vodo in trajnostnemu ravnanju. Katere so torej ključne prednosti?

  • Ohranjanje naravnih vodnih virov: z zbiranjem deževnice v rezervoar za vodo se zmanjšuje pritisk na naravne vire, kot so reke in jezera, kar pomaga pri ohranjanju ekosistemov.
  • Zmanjšanje stroškov pitne vode: z zbiranjem deževnice in njeno uporabo pri zalivanju vrta, splakovanju stranišča ipd., lahko zmanjšamo porabo pitne vode in posledično višino računa za vodo.
  • Samozadostnost: rezervoar za vodo omogoča večjo samozadostnost pri oskrbi z vodo, kar je še posebej pomembno na bolj odmaknjenih območjih s težjim dostopom do komunalnega vodovoda. Obenem je lastna zaloga vode zagotovljena tudi za čas daljših sušnih obdobij.

Rezervoar za vodo – velikost

Izbira velikosti rezervoarja za vodo je ključnega pomena. Najprej premislite kakšne so vaše potrebe po vodi in za kaj vse jo boste uporabljali. Bo to za zalivanje vrta ali tudi za splakovanje stranišča in pranje avtomobila? V tem primeru potrebujete večjo kapaciteto.

Najbolj optimalno rešitev boste dosegli, če se posvetujete s strokovnjakom, ki ima za seboj dolgoletne izkušnje.

  • Zalivanje vrta, pranje avtomobila, wc kotlički = optimalna prostornina rezervoarja do 5.000 L
  • Zalivanje vrta, pranje avtomobila, wc kotlički, pralni stroj = optimalna prostornina rezervoarja do 12.000 L
  • Zalivanje vrta, pranje avtomobila, wc kotlički, pralni in pomivalni stroj, tuširanje = optimalna prostornina rezervoarja do 20.000 L
  • Zalivanje vrta, pranje avtomobila, wc kotlički, pralni in pomivalni stroj, tuširanje, namakalni sistem = optimalna prostornina rezervoarja > 20.000 L
Kakšna je optimalna izbira velikosti rezervoarja za vodo? Preverite ali vašim potrebam zadostuje 5.000l ali 20.000l rezervoar.

Rezervoar za vodo – tipi

Na voljo sta 2 vrsti oziroma 2 tipa rezervoarja za vodo, in sicer nadzemni ter podzemni. Slabost nadzemnih je ta, da temperatura v njih ni konstantna in da so izpostavljeni svetlobi. Prav zaradi tega so podzemni veliko bolj priljubljeni, saj je voda zaradi odsotnosti svetlobe manj izpostavljena tveganju razvoja mikroorganizmov.

Rezervoarji za vodo v vseh velikostih so na voljo tudi v spletni trgovini. Hitra dostava po vseh Sloveniji.