Kako prepoznate kakovostne sončne celice?

Namestitev hišnega sistema za sončno energijo je pametna finančna naložba za mnoge lastnike stanovanj ali drugih bivanjskih ali poslovnih objektov.

Kako prepoznate kakovostne sončne celice? Kakovostne sončne celice bodo vašemu objektu ponudile več bivanjskega udobja, saj bodo proizvajale več električne energije. Kakovostne sončne celice so odporne na slabše vremenske razmere (sneg, toča, …), njihova življenska doba in garancija pa je daljša od cenejših solarnih panelov. Več v nadaljevanju prispevka.

Ko ocenjujete ponudbe solarnih podjetij, je treba upoštevati veliko različnih dejavnikov – oprema, ki jo izberete za svoj sistem, vaše možnosti financiranja in monter, ki ga izberete. Vse to vpliva na vaše solarne prihranke.

Ta vodnik vam bo pomagal oceniti različne sončne kolektorje in razsmernike, ki so na voljo, da boste lahko izbrali najboljšo opremo za svoj dom.

Kako prepoznate kakovostne sončne celice?

Obstajata dve glavni komponenti sistema sončne energije, povezanega z omrežjem: same sončne celice, ki ustvarjajo elektriko iz sončne svetlobe, in pretvornik, ki pretvori električno energijo v obliko, ki jo lahko uporabite v svojem domu.

kakovostne sončne celice

Nekateri vključujejo tudi nadzorni sistem, ki vam omogoča, da vidite, koliko energije ustvarjate in uporabljate. In medtem ko sončne baterije še niso dosegle glavnega toka, napoved Tesline baterije Powerwall in drugih tehnologij omogoča lastnikom stanovanj, da razmislijo o vgradnji baterije v svoj sistem.

Kakšna so merila pri izbiri kakovostne sončne celice?

Solarne celice lahko ocenite na podlagi nekaj glavnih parametrov: proizvodnje, trajnosti in kakovosti proizvajalca.

Količina električne energije, ki jo lahko proizvede določena sončna plošča, je odvisna od več dejavnikov, vključno z nazivno močjo, toleranco moči, učinkovitostjo in temperaturnim koeficientom. Skupaj vam bodo ti dejavniki povedali, koliko energije bo vaša plošča lahko proizvedla.

Prav tako boste želeli pogledati kazalnike kakovosti proizvajalca plošč. Začnite z garancijami in zagotovili, ki jih ponuja proizvajalec za svojo opremo.

kakovostne sončne celice
Vas zanima kakovostna in raznolika ponudba solarnih modulov Bauer Solar za vaš dom? Ponudbo si lahko ogledate tukaj!

Kot vse stvari se tudi solarni paneli sčasoma razgradijo in postanejo manj učinkoviti. Številni proizvajalci bodo zagotovili, da proizvodnja energije njihovih panelov v petindvajsetih letih ne bo padla pod določeno mejo. Poleg tega imajo številni proizvajalci plošč garancijo za materiale v primeru, da plošče preprosto odpovejo.

Večina sončnih kolektorjev je zelo trpežnih, a če živite na območju z močnim snegom ali močnim vetrom, se morate tudi prepričati, da so kolektorji, ki jih namestite, zasnovani tako, da prenesejo razmere na vašem območju.

Poiščite plošče, ki ustrezajo IEC 61215, standardu zanesljivosti, ki ga je določila »Mednarodna komisija za elektrotehniko (IEC )«. IEC 61215 uporablja pospešeni preskus obremenitve na prostem za plošče, da zagotovi njihovo vzdržljivost.

Medtem ko se nekateri lastniki stanovanj lahko odločijo investirati v najkakovostnejše, najučinkovitejše plošče »premium«, ne pozabite, da bodo te imele višjo ceno. Preklop na sončno energijo je zelo podoben nakupu avtomobila: ne potrebuje vsak Porscheja!

kakovostne sončne celice

Nasprotno, če želite prihraniti z nakupom poceni sončnih kolektorjev, lahko vaš sistem v svoji življenjski dobi proizvede manj električne energije, kar zmanjša vaše skupne prihranke. Samo vi veste, kaj je najboljše za vaš dom.

Kateri pretvornik naj izberem?

Naloga pretvornika v vašem sistemu sončne energije je, da pretvori sončno energijo v nekaj, kar lahko uporabite. Solarni moduli vzamejo sončno energijo in jo pretvorijo v enosmerni tok (DC).

Naloga pretvornika je pretvoriti to enosmerno moč v električno energijo izmeničnega toka (AC), ki jo lahko uporabljate v vašem domu.

Obstajata dve splošni vrsti pretvornikov: razsmerniki in elektronika na ravni modula (MLPE). Tako mikro pretvorniki, kot optimizatorji moči so MLPE.

Strunski razsmerniki so najcenejša možnost za sistem sončne energije. Če ima vaš sistem optimalne pogoje za proizvodnjo, so običajno dobra izbira za vaš dom.

Ko ima vaš sistem sončnih plošč pretvornik, vaše plošče napajajo vso enosmerno moč, ki jo proizvedejo, v en sam pretvornik. Inverter nato spremeni enosmerno energijo v izmenični tok, na kateri točki je vaša sončna energija pripravljena za uporabo.

MLPE so na splošno dražji, vendar so lahko tudi učinkovitejši. MLPE so dobra izbira, če je vaš sistem za sončno energijo rahlo zasenčen ali ga ni mogoče namestiti pod najboljšim kotom.

Ko uporabljate mikro pretvornike, ima vsaka plošča svoj pretvornik za pretvorbo električne energije, ki jo ustvarja, in jo dovaja v vašo hišo.

Optimizatorji moči, kot so mikroinverterji, so prav tako nameščeni na vsaki plošči, vendar so optimizatorji moči združeni z niznim inverterjem.

kakovostne sončne celice

Optimizator moči “kondicionira” energijo, kar olajša pretvorbo iz enosmernega v izmenični tok, na tej točki pa se pošlje v glavni pretvornik.

Izbira ponudnika sončne energije: kako naj izberem pravega monterja?

Vaš inštalater je eden najpomembnejših dejavnikov vaše solarne inštalacije! Kakovostne sončne celice potrebujejo kakovostnega monterja.

Ko izberete inštalaterja solarne energije, morate pregledati njegove certifikate, licence, rezultate in ugled na trgu. Zavedati se morate tudi, da lahko velika podjetja za enako ali manj kakovostno opremo zaračunavajo več kot njihovi majhni kolegi.

Odličen monter bo tudi varčno uporabljal podizvajalce in jamčil za kakovost vašega solarnega sistema. Najpomembneje pa je, da bo dober inštalater učinkovit partner, ki vam bo pripravljen pomagati pri prehodu na sončno energijo. Ne glede na to, kateri namestitveni program uporabljate, naj vas ne bo strah postavljati vprašanj med postopkom namestitve.

 

kakovostne sončne celice
Montažo sončnih celic prepustite strokovnjakom! Bauer Solar Slovenija je pravi naslov za vas! Za več informacij kliknite tukaj!

Kako izbrati kakovostne sončne celice v 3 korakih

  • Določite učinkovitost, sestavo materialov in odpornost solarnih panelov na vremenske pojave ter moč panelov primerjajte s povprečjem v industriji solarne energije.
  • Preverite garancije proizvajalcev solarnih panelov glede na industrijsko povprečje, ki je od 10 do 30 let.
  • Primerjajte stroške z relativno učinkovitostjo – učinkovitost je pomembna, vendar najučinkovitejše plošče niso vedno najboljše za vaš objekt. O tem se je najboljše posvetovati s strokovnjaki.

Pred nakupom solarnih panelov se je potrebno posvetovati s strokovnjaki, ki vam bodo po ogledu vašega objekta podali profesionalno mnenje in optimalno rešitev za vaš objekt.

Bauer Solar je nemški proizvajalec solarnih modulov in je pionir na področju fotovoltaike. Visoko zmogljivi solarni moduli steklo/steklo Bauer Solar bodo za vaš objekt zagotovili nadpovprečne donose!

Več na: www.bauer.si