Kaj je solarni sistem za sanitarno vodo in kako učinkovita je investicija v moč sonca?

Ste kdaj pomislili, kako učinkovito in varčno je izkoristiti moč sonca in se znebili visokih računov za električno energijo in enormnega finančnega zalogaja za ogrevanje sanitarne vode ter prostorov oz. objektov?

Ste vedeli, da Slovenija spada med tiste države v Evropi, ki so visoko na lestvici po letni količini sončnih žarkov oz. sončnega sevanja? Iz tega razloga lahko upravičeno nosi naziv »dežela na sončni strani Alp«! Na kvadratni meter horizontalne površine smo v Sloveniji namreč deležni več kot 1000 kWh/m2 sončnega obsevanja, letošnji julij 2022 pa sodi med tri najbolj osončene po letu 1961!

V osrednji Sloveniji znaša povprečno sončno obsevanje na horizontalno površino okoli 1195 kWh/m2, v severovzhodni Sloveniji in severni Dolenjski okoli 1236 kWh/m2, na Primorskem in Goriškem pa presega vrednost 1300 kWh/m2. Večje vrednosti obsevanja (preko 1250 kWh/m2) lahko opazimo tudi v Posavskem hribovju in na Kozjanskem.

(vir: http://pv.fe.uni-lj.si/sl/fotovoltaika/soncno-sevanje/ )

Povprečno letno sončno obsevanje v Sloveniji.

(Vir: D. Kastelec, J. Rakovec, K. Zakšek, Sončna energija v Sloveniji, ZRC SAZU, 2007, str. 76)

Zakaj torej nebi razmislili o investiciji v samooskrbo in o nakupu ogrevalnega solarnega sistema za sanitarno vodo in dogrevanju prostorov ter drugih objektov, kjer so omenjeni solarni sistemi lahko najbolj učinkoviti ter najvarčnejši? Investicija v solarni sistem za sanitarno vodo  enormno zmanjša račun za elektriko. Slednji so običajno visoki zaradi električnih grelnikov vode in uporabe trajnostnih in cenovno dostopnih načinov ogrevanja.

V današnjem prispevku se bomo osredotočili na solarni sistem za sanitarno vodo in podrobno odgovorili na naslednja vprašanja:

 1. Kaj je solarni sistem za sanitarno vodo in kako deluje?
 2. Kakšne so prednosti za uporabo takega sistema ogrevanja?
 3. Kako učinkovit je solarni sistem za sanitarno vodo?
 4. Katere vrste solarnih sistemov za sanitarno vodo poznamo?
 5. Kakšne so cene solarnih sistemov za sanitarno vodo?
 6. Kakšne so možnosti uporabe solarnih sistemov za vodo?

Kaj je solarni sistem za sanitarno vodo in kako deluje?

Solarni sistem za ogrevanje vode je naprava, ki pomaga pri ogrevanju vode z uporabo energije SONCA. Ta energija je popolnoma brezplačna. Sončna energija (sončni žarki) se uporablja za ogrevanje vode. Voda se zlahka segreje na temperaturo 60-80°C. Solarni grelniki vode (SGV) prostornine 100-300 litrov so primerni za domačo uporabo. Večje sisteme je mogoče uporabiti v restavracijah, menzah, gostiščih, hotelih, bolnišnicah itd. SGV s prostornino 100 litrov lahko nadomesti električni gejzir za stanovanjsko uporabo in lahko prihrani približno 1500 enot električne energije letno. Uporaba 1000 SGV s prostornino 100 litrov lahko prispeva k prihranku konične obremenitve približno 1 MW. SGV s prostornino 100 litrov lahko prepreči izpust 1,5 tone ogljikovega dioksida na leto!

Kako deluje sistem za sanitarno vodo?

Sončni žarki padajo na kolektorsko ploščo (sestavni del solarnega sistema za ogrevanje vode). Črna vpojna površina (absorbent) v notranjosti absorbira sončno sevanje in prenaša toplotno energijo na vodo, ki teče skozenj. Ogrevana voda se zbira v rezervoarju, ki je izoliran, da se prepreči izguba toplote. Kroženje vode iz rezervoarja skozi kolektorje in nazaj v rezervoar se samodejno nadaljuje zaradi termo-sifonskega sistema. Glede na sistem zbiralnikov so lahko solarni grelniki vode dveh vrst: solarni grelnik vode je sestavljen iz zbiralnika za zbiranje sončne energije in izoliranega hranilnika za shranjevanje tople vode.

Shranjeno toplo vodo lahko kadarkoli uporabite kasneje.

Glavne komponente solarnega grelnika vode so:            

 • Sončni kolektor (za zbiranje sončne energije)
 • Izoliran rezervoar (za shranjevanje tople vode)
 • Podporno stojalo
 • Priključne cevi in ​​drugi vodovodni deli

Kakšne so prednosti za uporabo takega sistema ogrevanja?

1. Brez stroškov pri uporabi

V idealnem primeru solarni panel uporablja energijo sonca. To pomeni, da nam električnemu omrežju za uporabo električne energije ni treba plačati niti evra. Ker gre za obnovljiv vir energije, je popolnoma brezplačen in na voljo vsak dan. Vse, kar moramo storiti, je ugotoviti, kako natančno prilagoditi našo ploščo za optimizacijo delovanja v oblačnem vremenu. Lahko se obrnete na najboljše dobavitelje solarnih grelnikov vode, če želite izvedeti več o tem, kako so lahko solarni grelniki vode učinkoviti v vseh letnih časih. Mi smo vedno tukaj za vas: www.bauer-solar.si .

2. Učinkovita in varčna uporaba

Eden glavnih razlogov, zakaj imajo solarne plošče veliko večjo težo kot katera koli druga oblika energije, je v tem, da je učinkovitost, ki nam jo prinašajo, ko gre za ogrevanje vode. Sončni paneli pretvorijo skoraj do 80 % sevanja v toplotno energijo brez uporabe kakršnih koli zunanjih goriv.

3. Poceni namestitev

Za namestitev solarne plošče boste porabili veliko manj kot za PV ploščo. Dober način za pridobitev nagrad je prenos neuporabljene enote nazaj v električno omrežje. So enkratna naložba za dolgoročne koristi.

4. Prihranite prostor

Če je mišljen prostor za montažo solarnega PV panela, vam tudi za to ni treba skrbeti. Če prostora ni dovolj, se lahko odločite za termo panel.

5. Neškodljivi za okolje – brez emisij

Svet sprejema “zeleno energijo” in ni bolj zelene energije od sončnih celic! Imajo ničelne emisije in nižje ogljične odtise.

6. Nizki stroški vzdrževanja

Solarni grelniki vode ne zahtevajo veliko vzdrževanja. Zahteva le preprosto čiščenje. Ker ne vsebuje gibljivih delov, ne bo nobenih raztrganin in zlomov, ki bi zahtevali redno popravilo. Proizvajalec solarnega grelnika vode zagotavlja, da bo deloval skoraj 20-25 let, vendar po navadi deluje dlje!

7. Investicija v prihodnost

Solarni grelnik vode zahteva začetno naložbo, vendar je le-ta vedno najboljša alternativa za ogrevanje vode. Edina stvar, ki si jo morate zapomniti, je pravilno število sončnih kolektorjev, ki bi zadostili ustreznim zahtevam ogrevanja vašega doma.

Priporočljivo je, da se za montažo solarnega ogrevanja vode povežete z našimi Panheat strokovnjaki, ki vam bodo pomagali pri optimalni rešitvi za vaš dom ali podjetje.

Kako učinkovit je solarni sistem za sanitarno vodo?

Zagotovo najbolj prepričljivo dejstvo je, da sistem deluje vse leto, čeprav boste morali vodo dodatno segrevati s kotlom ali grelnikom, zlasti v zimskih mesecih. Poleti naj bi zagotavljal približno 90 % vaših potreb po topli vodi, pozimi pa naj bi padel v povprečju na približno 25 %.

Obstaja veliko pogledov in razprav o vprašanjih toplotne učinkovitosti solarnih grelnikov vode in z njimi povezanimi stroški, zlasti različni kupci/uporabniki želijo zamenjati svojo obstoječo konvencionalno energijo za ogrevanje vode s solarnimi sistemi.

V spodnjem prispevku je opisana poglobljena preiskava za določitev toplotne učinkovitosti in analize stroškov solarnega grelnika vode, izdelanega v Ruandi. Pri izdelavi solarnega grelnika vode je bil glavni poudarek kolektor. Visoko učinkovitost sistema so dosegli z zamenjavo pocinkane pločevine z aluminijasto pločevino z režami in črno barvano kot absorpcijsko ploščo. Raziskovali so temperaturo okolice in povprečno sončno obsevanje treh mest, kjer so nameščeni solarni grelniki vode. Uporabljeni materiali, specifikacije in velikost so obravnavani na tej povezavi: https://journals.sagepub.com/doi/full/10.1177/0144598718815240.

Sončna energija je edina prava izbira za zamenjavo običajne energije, ko gre za ogrevanje vode in je privlačen vir energije, na katerega se je treba osredotočiti v prihodnosti. Zaradi naraščajočega povpraševanja po sončni energiji, ki ga povzročajo naraščajoči stroški fosilnih goriv, smo se vsi skupaj končno začeli zavedati kakšno neizkoriščeno alternativo nam ponuja sončna energija!

Katere vrste solarnih sistemov za sanitarno vodo poznamo?

Obstajajo tri vrste sončnih kolektorjev:

 1. Ploščati kolektorji: Glazirani ploščati solarni kolektorji so v bistvu izolirani in so najpogosteje uporabljena vrsta kolektorjev na svetu. Vsebuje vremensko odporne škatle, ki vsebujejo črno absorpcijsko ploščo pod še enim steklenim ali plastičnim (polimernim) pokrovom.
 2. Integrirani sistem za zbiranje in shranjevanje: izdelan je iz ene ali več črnih cevi ali rezervoarjev v izolirani zastekljeni škatli. Ko hladna voda vstopi v rezervoar, se voda segreje s sončnim sevanjem, ki ga zbira kolektor, po predgretju pa ta voda nadaljuje do običajnega rezervnega grelnika vode. Ta sistem je zanesljiv, dostopen in cenovno ugoden. Vendar pa jih je treba namestiti samo v blagih podnebjih, ker bi zunanja cev lahko zmrznila v zelo mrzlem vremenu, razen če je na voljo hranilnik.
 3. Vakuumski sončni kolektor: ta tip kolektorja obsega vzporedne vrste prozornih steklenih cevi, od katerih vsaka vsebuje stekleno zunanjo cev in kovinsko absorbcijsko cev, pritrjeno na rebro. Izbira sistema je odvisna od potrebe po toploti, vremenskih pogojev, letnega sončnega obsevanja,… Sistemi STV so varčni, brez onesnaževanja in enostavni za uporabo, zlasti v državah z veliko količino sončnih dni.

Kakšne so cene solarnih sistemov za sanitarno vodo?

Koliko vam bodo ponudniki zaračunali za solarni sistem in kaj boste za to ceno dobili?

Za 4-člansko družino potrebujete: 2 kolektorja + 300-litrski bojler na ključ: od 4.000 do 5.000 €.

Povprečen bi 4-članska družina za ogrevanje sanitarne vode potrebovala dva sončna kolektorja in en 300-litrski bojler. Na ta način pokrije vse potrebe po topli vodi. V tem primeru bo družina v povprečju plačala 4.500 €.

Ploščati sončni kolektor: od 300 do 1.000 €

Ploščati sončni kolektorji izkoriščajo čisto sončno energijo za ogrevanje sanitarne in bazenske vode. Zadostijo do 80 % potreb po topli sanitarni vodi. Vključite jih lahko tudi v kombinirani sistem za ogrevanje sanitarne vode in prostorov. Viški energije so v slednjem primeru namenjeni za ogrevanje prostorov. So okolju prijazni in znatno pripomorejo k zmanjšanju izpustov toplogrednih plinov. Cena je najbolj odvisna od velikosti in od modela sončnega kolektorja. Za ploščati sončni kolektor boste odšteli od 300 € do 1.000 €.

Vakuumski cevni kolektor: od 700 do 1.400 €

Vakuumski cevni kolektorji izkoriščajo sončno energijo za ogrevanje sanitarne in bazenske vode. So učinkovitejši od ploščatih, imajo najmanjše toplotne izgube, delujejo v oblačnem vremenu in pozimi, poleg tega pa se hitreje segrejejo in odzivajo. Montaža, vzdrževanje ali zamenjava vakuumskih cevi med obratovanjem je enostavna. Vakuumski cevni kolektorji nimajo negativnega vpliva na okolje. Cena je odvisna predvsem od velikosti kolektorja, od modela kolektorja in od posameznega ponudnika. Povprečna cena je 900 €.

Vir: https://www.primerjam.si/cene/solarni-sistemi/solarni-sistem-cene.

Kakšne so možnosti uporabe solarnih sistemov za vodo?

Osnovna potreba po topli vodi je zelo draga, saj nakoplje ogromno stroškov za plačevanje električne energije. Menijo, da se več kot 18 % gospodinjske energije porabi za ogrevanje vode. V večini domov in podjetij se ta energija pridobiva iz fosilnih goriv – plina in nafte. Večina sodobnih gospodinjskih kotlov deluje na plin in ogreva vodo na zahtevo. Poleg tega je veliko ljudi, ki raje uporabljajo elektriko za ogrevanje vode, kar je najdražja metoda od vseh. Zato se alternativna rešitev zagotovo skriva v solarnem sistemu za vodo!

Prav tako ne moremo zanikati dejstva, da toplo vodo potrebujemo vsakodnevno in v nekaterih proizvodnih podjetjih je topla voda življenjska sila. Lahko poskušamo varčevati z energijo tako, da uvedemo nekaj sprememb v življenjskem slogu, da porabimo manj tople vode (na primer manj polne kopeli, učinkovitejša uporaba termostatov v ogrevalnem sistemu), toda v 21. stoletju si vsi želimo toplo vodo iz pipe, kajne?

Uporaba solarnih grelnikov vode je široka – lahko se uporabljajo za: domove, kmetije, javne centre, bolnišnice, domove za ostarele, hotele, restavracije, bazene, mlekarne, bazene, menze, vikende, hostle, industrijo itd.

Uporaba solarnega grelnika vode lahko znatno zmanjša račune za elektriko ali gorivo za katero koli dejavnost, kjer se para proizvaja z uporabo kotla ali generatorja pare in lahko prihrani 70-80 % računov za elektriko ali gorivo. Stanovanje lahko npr. prihrani kar 70-80 % pri računih za elektriko ali gorivo, če svoj običajni grelnik vode zamenja s solarnim sistemom za ogrevanje vode! Znano je, da imajo solarni grelniki vode najhitrejšo povrnitev naložbe v 2 do 4 letih, odvisno od uporabe in zamenjanega goriva.

Bauer Solar Slovenija – vaš partner na področju SOLARNE energije!