Kako uporabljamo eterično olje sivke?

eterično olje sivkeEterično olje sivke je daleč najbolj priljubljeno in vsestransko uporabno eterično olje. Sivka spada v družino ustnatic in raste kot nizek grmiček, z vijoličastimi ali modrimi cvetovi.

Olje sivke pridobivajo s parno destilacijo iz cvetočih stebelnih vršičkov. Največ je pridelajo v Franciji, Bolgariji, Angliji, Maroku, Avstraliji, na Madžarskem in v Španiji.

Kako deluje eterično olje sivke?

Sivkino olje ima čisto, svežo, zgornjo noto in subtilne, zelene zeliščne pododtenke. Izvrstno se meša z večino drugih eteričnih olj, zlasti z drugimi olji iz cvetov, agrumov in zelišč.

Najpomembnejše terapevtske lastnosti:

  • eterično olje sivke uporabljamo za blaženje bolečin
  • za lajšanje depresije

eterično olje sivke izdelava

  • za razkuževanje in bolj proti virusom
  • pospešuje regeneracijo celic

 

 

  • sprošča zastajanje krvi
  • odstranjuje neprijetne vonjave
  • spodbuja menstruacijski cikel

 

  • znižuje krvni tlak
  • pomirja in krepča cel organizem

 

 

Olje največ uporabljamo za uravnavanje in normaliziranje telesnih procesov in čustev. Blažilno deluje na vse telo in ga pomirja. Zelo učinkovito je pri vseh vrstah masaž in v kopelih za odpravljanje mišičnih bolečin.

 

Sivka s svojim pomirjevalnim delovanjem pomaga pri meditaciji, uravnalni učinki sivke obnavljajo harmonijo avre in uravnovesijo čakre.

eterično olje sivke uporaba

Nespečnost lahko premagamo tako, da kanemo nekaj kapljic eteričnega olja v dišečo kopel pred spanjem. Pomaga tudi, če kapljico ali dve kanemo na vzglavnik. Parna inhalacija sivkinega olja pomaga pri gripi in prehladu, saj učinkuje proti virusom, ki povzročajo okužbe.

 

Kako še uporabljamo eterično olje sivke?

Glavobol preženemo z mrzlimi obkladki iz sivkinega olja, ali pa nekaj kapljic vtremo v senca. Z oljem učinkovito preženemo mrčes, pri pikih pa kožo namažemo z nekaj kapljicami olja in s tem odstranimo želo, ter hkrati ublažimo bolečino.

 

Sivkino olje je izredno uspešno pri celjenju manjših opeklin, uporabljamo ga lahko tudi za razkuževanje manjših ureznin in ran. Zaradi svežega, nežnega cvetličnega vonja, je sivka pogosto prisotna v sredstvih za nego telesa, uporabljamo jo za izdelavo naravne kozmetike in pri izdelavi parfumov. (a)izdelava domačega eteričnega olja

Še: Najboljša naravna eterična olja za izparilnike

 

Psihološki učinki eteričnega olja sivke so predvsem blažilni, pomirjevalni in uravnavajo naše psihično počutje. Pomaga pri pretiranih razpoloženjskih nihanjih, depresiji in predmenstrualnem sindromu. (b)