Tinktura iz baldrijana in brogovite za lajšanje težav živčnega izvora

Baldrijan, Valeriana officinalis, ali tudi zdravilna špajka, je naravno pomirjevalo, izhaja pa iz regij z zmernim podnebjem v Evropi in na Japonskem. Baldrijan je bil v preteklih letih predmet temeljitih raziskav, ki so potrdile, da ima baldrijan mnoge zdravilne učinke. Predvsem deluje pomirjevalno, blago protibolečinsko, diuretično, preprečuje krče, lajša izkašljevanje, znižuje krvni tlak in zmanjšuje nabiranje plinov. Glavne učinkovine v baldrijanu so izovalerična kislina, borneol, valeprotiati in alkaloidi. Baldrijan uživamo v obliki kapsul, tinkture, kot čaj, pri mišičnih krčih ali pri krčih v trebuhu, pa si lahko pripravimo obkladke iz namočenih korenin ali razredčene tinkture.

Brogovita, Viburnum opulus, je učinkovito zelišče proti krčem in krčevitim bolečinam, ki prizadenejo gladke in skeletne mišice, zato jo lahko uporabljamo za blaženje trebušnih krčev in krčev v nogah. Posebej učinkovita je v kombinaciji z baldrijanom. Njene glavne učinkovine so grenčina viburnin, valerenska kislina, tanini, kumarini in saponini.

screenshot-2016-11-29-at-18-10-43

Baldrijan tinktura

Mešanica iz baldrijana in brogovite lajša širok razpon krčevitih bolečin, ki so posledica stresa, ter nelagodnost, povezano z razdražljivostjo, motnje spanja in prebavne težave živčnega izvora. Brogovita blaži krče gladkih mišic, baldrijan in pasijonka delujeta pomirjevalno, kamilica pa protivnetno in preprečuje krče.

Sestavine:
  • 25 gramov korenine baldrijana
  • 25 gramov brogovite
  • 20 gramov pasijonke
  • 20 gramov prave kamilice
  • 400 ml kakovostne vodke
Priprava:

Vsa zelišča drobno nasekljamo, vendar jih ne zdrobimo v prah. Vse sestavine, razen vodke, damo v velik steklen kozarec s pokrovom. Čez prelijemo vodko, tesno zapremo in kozarec nekajkrat pretresemo.

Na kozarec nalepimo nalepko, kamor napišemo kakšne sestavine smo dali v kozarec in datum priprave. kozarec postavimo na temno mesto za tri tedne in ga vmes nekajkrat pretresemo.

Vsebino kozarca precedimo skozi tkanino v merilni vrč in nato tinkturo prelijemo v sterilizirano temno steklenico, velikost steklenice mora zadoščati za 400 ml tinkture. Steklenico zapremo in označimo s sestavinami in datumom začetka priprave.

Kako jemljemo tinkturo?

Najprej jemljemo nekaj kapljic na dan in postopoma povečamo odmerek do 1 žličke dvakrat ali trikrat na dan. Tinkturo moramo porabiti v šestih mesecih, uporaba tinkture se odsvetuje nosečnicam in doječim materam.

Ključne besede: baldrijan tinktura

Viri:

Louise Green, Susan Curtis; Zelišča za telo in dušo

Pierre Jean Cousin, Kirsten Hartvig; Hrana za zdravje

FAVN D.O.O. ZDRAVILNA MOČ ZELIŠČ – PREDSTAVITEV PODJETJA

Favn d.o.o. Zdravilna moč zelišč – Predstavitev podjetja

FAVN je specializirano podjetje za proizvodnjo in prodajo  kozmetičnih izdelkov. Družinsko podjetje v lasti družine Kovač deluje od leta 1985 z imenom in blagovno znamko FAVN.

FAVN izdelke se pripravlja po preizkušenih receptih in sodobnih postopkih tako, da se ohranja delovanje naravnih zdravilnih učinkovin. Pretežen del naravnih učinkovin predstavljajo sestavine naravnih in standardiziranih eteričnih olj. Izdelki so v obliki raztopin, gelov, mazil in krem. Neodvisno od količine so vsi izdelki ustrezno nadzorovani in v celoti pripravljeni po načelih dobre proizvodne prakse (GMP). Poleg proizvodnje lastnih izdelkov v podjetju Favn opravljajo tudi podjetniško svetovanje predvsem na področju razvoja kozmetičnih izdelkov. Možna je tudi proizvodnja manjših serij za blagovne znamke naročnikov (t.i. private labeling).

Kako že gre tista: »za vsako bolezen se najde zdravilna rož’ca, samo za ljubezen je ni…«. No, če z ljubeznijo nimate težav, potem vam do odličnega počutja pripomorejo le še zdravilne rožice in potem ste na konju. Zdravilno moč zelišč vam nudijo izdelki podjetja FAVN d.o.o., ki vam ga v nadaljevanju predstavljamo.

Ustanovitelj podjetja je gospod Štefan Kovač, po izobrazbi kemik, ki je z dejavnostjo pričel leta 1986 kot obrtnik oziroma kasneje samostojni podjetnik, leta 1990 pa je ustanovil tudi družbo FAVN d.o.o., ki je danes družinsko podjetje. Po upokojitvi pred nekaj leti je vodenje podjetja prepustil svoji soprogi, gospe Vesni, a sam je v podjetju seveda še vedno aktiven in nepogrešljiv del uigrane in prijetne ekipe. Vanjo sodi tudi sin Mihael, po izobrazbi univerzitetni diplomirani kemik, s katerim skupaj skrbita za razvoj in tehnični del proizvodnje. Pogodbeno s podjetjem sodeluje tudi hčerka Katja, ki skrbi za računovodstvo in finančno poslovanje firme. V podjetju je trenutno 5 redno zaposlenih, poleg družinskih članov še farmacevtska tehtnica, embalirka ter laborant, občasno pa se poslužujejo tudi študentskega servisa ali drugih pogodbenih zunanjih sodelavcev. Poslovne prostore imajo že od samega začetka v hiši na Pleteršnikovi ulici 28 v Ljubljani, ki so jo pred nekaj leti tudi temeljito obnovili in proizvodne prostore ustrezno prilagodili vsem tehničnim in varnostnim zahtevam.

Favn je ime podjetja in tudi blagovna znamka za izdelke narejene na osnovi zdravilnih zelišč. Danes sestavlja njihov izbor približno dvajset različnih vrst izdelkov, kot so npr: geli in mazila za masažo zoper razbolene mišice, različni balzami za nego kože in telesa, losioni za nego lasišča, kapljice za nego ustne votline, pripravki proti gripi, prehladu in slabemu počutju ter ekstrakti in eterična olja. Njihovi izdelki so na voljo v vseh lekarnah in drogerijah ali posebnih oddelkih blagovnic, prodajna mesta in vse izdelke pa zlahka najdete na njihovi spletni strani www.favn.si in na spletni strani www.zdravjenarava.si, kjer lahko vse izdelke tudi naročite po pošti.

Za vsakim izdelkom podjetja Favn d.o.o. stoji obsežna tehnična dokumentacija in priprava tega zahteva kar nekaj časa in predvsem znanja. Sicer pa so vsi izdelki narejeni po lekarniški metodi in pri tem je potrebno poudariti, da vendarle ne gre za masovno proizvodnjo in zato so izdelki narejeni z minimalno količino konzervansov, da naravne sestavine pridejo čimbolj do izraza. Konkurenčna prednost njihovih izdelkov je predvsem v cenovni dostopnosti, domačem znanju, kvaliteti in poznani blagovni znamki, ki je na našem trgu prisotna že dobrih dvajset let.

BIO-PHARMA D.O.O. ŽIVETI Z NARAVO – PREDSTAVITEV PODJETJA

Bio-pharma d.o.o. Živeti z naravo – Predstavitev podjetja

V osrčju neokrnjene narave na hribovitem območju nad mestom Idrija na Ledinski planoti v Ledinskih Krnicah, 800 m nadmorske višine, že od leta 1991 nastajajo naravni negovalni proizvodi in prehranska dopolnila iz zdravilnih rastlin družinskega podjetja BIO-PHARMA d.o.o..

Ustanovitelj in idejni vodja podjetja je bil Miodrag Gavrilovič, ing. farm., danes pa vse dejavnosti podjetja vodita sinova Miran in Drago. Družba ima svoj lasten laboratorij in arboretum, kjer vzgaja zdravilne rastline. Glavno vodilo poslovanja je slediti potrebam kupcev ter jim ponuditi proizvode, ki bodo temeljili na strokovnosti in kvaliteti.

Glavne dejavnost družbe obsega predvsem pripravo in trženje:
 Izvlečkov iz zdravilnih rastlin kot dodatek k prehrani
Negovalnih proizvodov za obraz in telo iz zdravilnih rastlin

Živeti z naravo!

Vse dosedanje civilizacije so poznale zdravilno moč pripravkov iz rastlin. Celo tako stari pisni viri, kot so egipčanski hieroglifi, biblija in zapiski kitajskih zeliščarjev, s številnimi natančnimi opisi, pričajo o razširjenosti uporabe zeliščnih pripravkov, ki jih daje narava in o tem, da je naravno okolje povsod ostalo do danes poglavitni vir zdravilnih snovi.

Človek kot celota telo, razum, čustva in duh – je del narave in je zato bolj dojemljiv za sprejemanje naravnih snovi kot pa za delovanje kemikalij. Naš razvoj je miljone let potekal v nenehnem stiku z rastlinami in s preostalim živim svetom. Pri številnih rastlinah včasih le težko ugotovimo, ali so »živilo« ali »zdravilo«.

HIPOKRAT (460 – 377 p.n.š) oče medicine je 400 let p.n.š rekel: »Vaša hrana naj bo zdravilo in vaša zdravila naj bodo hrana«.

Zdravilne rastline lahko učinkujejo na celoto ne le na določen sistem, torej delujejo sinergijsko. Celoten učinek zdravilnega zelišča je veliko večji kot vsota učinkovin njegovih sestavin. Če na rastline gledamo le kot na vir posameznih učinkovin, ne moremo videti njihove resnične moči, saj poleg tega, da vplivajo na telo, delujejo tudi na »življensko silo«, ki nam daje moč.

Človek je z okoljem povezan tako, kot so med sabo povezani posamezni deli telesa. Holistični (holos gr. cel ali celosten) pristop pri preučevanju in zdravljenju »bolezni« upošteva tudi družbeno in kulturno okolje. Torej preučuje vzorce bolnikovega mišlenja, obnašanja in dela ter njegovo kulturno okolje, saj prav tu večkrat tičijo bistveni vzroki za nastanek »bolezni«.

Zdravje pomeni:

  • biti odprt za kakršnokoli duhovnost, pa naj bo to sposobnost, da nas razveseli pogled na sončni zahod, da nas gane poezija, osreči otroški smeh ali da preprosto občutiomo veselje, ker živimo.
  • živeti zavestno in sproščeno čustveno življenje, ki je pogoj za notranje ravnovesje.
  • pozitivno misliti, saj smo, kar mislimo. Brez lastnega pogleda na svet je življenje le še čustveno propadanje.
  • kakovostno in zdravo se prehranjevati. Pomeni uživati naravno pridelano zdravo energijsko in uravnoteženo prehrano.

V družinskem podjetju Bio-pharma d.o.o. ostajajo zdravilne rastline iz neokrnjene narave glavni vir  človeku prijaznih končnih proizvodov v obliki:

  • negovalnih proizvodov za obraz in telo
  • prehranskih dopolnil

Linija naravnih proizvodov z uglednim in blagodejnim delovanjem bo tudi v bodoče pozitivno vplivala na raven kvalitete življenja s tem pa tudi na zdravje za katerega vsak sam nosi odgovornost in s tem vpliva na človeško dostojanstvo!

IVAN MARŠIČ – INTERVJU Z ZDRAVILCEM IN ZELIŠČARJEM IZ ŠKOFLJICE

IVAN MARŠIČ – Intervju z zdravilcem in zeliščarjem iz Škofljice

Ivan Maršič je znan zdravilec in zeliščar iz Škofljice, ki se že več kot 40 let ukvarja s predelavo zelišč in svetovanjem o zdravi prehrani. Njegovi izdelki so se brez oglaševanja odlično prodajali po vsej Jugoslaviji in še danes imajo velik sloves v Sloveniji in po državah Balkana. Najbolj poznano je zeliščno mazilo in čajna mešanica, ki sta pomagala že veliko ljudem pri različnih boleznih in simptomih.

VPRAŠANJA in ODGOVORI:

Kaj vas je navdušilo, da ste postali zeliščar? Ali ste zanimanje za to pokazali že v otroštvu, ali je to prišlo kasneje?

Rojen sem na kočevskem, kjer sem tudi preživel otroštvo. Oče je bil bolničar že v prvi svetovni vojni, v drugi pa je ustanavljal partizanske bolnice. Spominjam se, da sem med vojno pomagal materi pripravljati alkohol za razkuževanje ran in tudi sam dostavljal razkužilo bolnicam. Z zeliščarstvom se ukvarjam že skoraj pol stoletja in nadaljujem to, kar sta delala že moja starša. Preden sem resno zbolel in bil nato pred hudo in tvegano operacijo se še nisem zavedal, da sem sam svojega zdravja kovač. Takrat pa sem se odločil, da bom opustil škodljive razvade in si z naravnimi sredstvi pomagal do zdravja in uspel. Od takrat, razen enkrat, ko je šlo za zunanjo poškodbo, nisem več potreboval zdravniške pomoči.

Odločil sem se, da bom delo svojih staršev nadaljeval. Pripravil sem zeliščno mazilo, čajno mešanico in kapljice. Ne pripravljam pa zelišča za vsako bolezen posebej, da bi z njimi nadomeščal umetna zdravila. Spoznal sem, da je osnova za zdravje v hrani, v njeni pripravi in količini, ki jo zaužijemo. Vsi zdravilni pripomočki, pa naj bodo naravni ali umetni, so lahko samo v pomoč zdravi prehrani. Ob tem ne smemo pozabiti, da želi vsako živo bitje biti zdravo. Če in koliko to uspe, je v pretežni meri odvisno, kaj zaužije.

Nisem privrženec makrobiotike, ali samo presne hrane, tudi ne popoln vegetarijanec. Navadil pa sem se poslušati svoje telo, ki me sproti opozarja, kaj moti presnovo in s tem zdravje.

Po kakšne nasvete največkrat ljudje prihajajo k vam? Je kakšno področje, ki je bolj pogosto obravnavano?

Težko bi rekel, da kakšno področje posebej izstopa. Dejansko me ljudje kličejo, pišejo in obiskujejo ter sprašujejo po vsemogočem.

Vsem strankam o zdravem načinu življenja svetujete brezplačno. ali imate kak določen termin, kaj lahko pridejo ali je potrebno predhodno naročilo.

Res je, z nasveti že leta pomagam vsakomur, ki se obrne name. Že nekaj desetletji imam za obiskovalce odprta vrata na svojem domu ob četrtkih od 13 – 18 ure in ob petkih od 8 – 12 ure dopoldan. V juliju pa si navadno vzamem nekaj tednov delovnega dopusta in obiskujem svoje prijatelje, sodelavce in tudi bolnike, tudi na območju bivše Jugoslavije, od koder se mi še dandanes tedensko oglašajo ljudje, ki si pomagajo z mojim nasveti in zeliščnimi pripravki že desetletja.

Kako zgleda vaš povprečen jedilnik? Katera so tista živila, ki jih največ priporočate?

Osnova za zdrave obroke so žitarice, sam si žita tudi sproti zmeljem, saj so tako najboljša. Največkrat so  na krožniku obroki iz ječmena, ajde, koruze, ovsa, rža, pšenice (zdrob, moka, kaše, kosmiči, polente, močniki, žganci). Zraven  pa kisla repa ali zelje, razna zelenjava kot je čebula, česen, peteršilj, korenje, rdeča pesa, radič, za zabelo pa hladno stiskano olivno olje, probiotični jogurt, kefir in pusta skuta. Iz teh sestavin je mogoče skuhati okusne in zdrave obroke. Večkrat priporočam redko polento, v kateri na hitro pokuham narezano čebulo in česen. Ali pa redek močnik za katerega je recept na moji spletni strani.

Vaše zeliščno mazilo je zelo popularno, za katera bolezenska stanja jih uporabniki največ uporabljajo?

Z gotovostjo lahko trdim, da naše originalno zeliščno mazilo ugodno deluje na vsa bolezenska stanja. Previdnost je potrebna le pri odprtih ranah, kjer je dovoljen le tanek sloj mazila, ki ščiti rano. Da sem uravnotežil sestavine v mazili sem potreboval desetletje, zdaj ga je možno in jesti in uporabljati kot mazilo.

Večkrat ste omenili, da je sestava mazila skrivnost ali je vseeno moč zvedeti kaj več o kakšnem najbolj pomembnem (nosilnem) zelišču v mazilu.

Sestava mazila ni skrivnost, že večkrat je bila opravljana mikrobiološka analiza pri različnih institucijah in izsledki tudi javno objavljeni. Vendar za izdelavo mazila niso pomembne le sestavine ampak tudi in predvsem postopek, prava temperatura in časovni potek dodajanja sestavin in mešanja. Samo eteričnih olj v mazilu je devet vrst. Kot sem že povedal, sem za uravnoteženje sestavin potreboval mnogo let in mazilo sem preizkušal sam in obenem takrat saniral hudo ledvično bolezen. Delovanje pa so mi v desetletjih potrdili tudi uporabniki.

Imate kakšne nove načrte za prihodnost (novi izdelki, zdravilišče, izdati knjigo,…)?

V zadnjih 40 letih sem imel načrte in projekte zgraditi zdravilišče v Kostelski dolini, Rakitni, vendar nisem naletel na ugoden odziv lokalnih oblasti, zato sem oba projekta opustil. Zadnji projekt je zdravilišče na Lačnem vrhu, vendar je še v fazi pridobivanja dovoljenj in vse gre polžje počasi. Okusil sem že marsikaj grenkega, od norčevanja in polen pod nogami. Včasih pa sem dobil občutek, da se ljudje bojijo mojih projektov.

Kje si lahko vi zainteresirani preberejo več vaših nasvetov?

Veliko mojih nasvetov je zapisanih na internetu (klikni tu). Natiskanih imam tudi nekaj strani navodil za zdravo prehrano in uporabo zeliščnih pripravkov. Pred leti sem izdal tudi drobno knjižico, vendar je žal pošla. Ljudje me nenehno kličejo po telefonu, veliko tudi iz vse nekdanje skupne države Jugoslavije. Ljudje me tudi osebno obiskujejo, na kakšno prošnjo pa se odzovem tudi sam in obiščem ljudi in jim skušam pomagati z nasveti, kako si vrniti zdravje in ga tudi zadržati. Z leti  se je od ust do ust razširila vest o “zdravitelju iz Škofljice”. Po samoozdravitvi pred več kot štirideset leti sem odprl zeliščarsko obrt, ki jo imam še vedno, čeprav sem upokojen. Ljudje mi pravijo, da sem drugačen od drugih zeliščarjev, ki skušajo z izdelki iz zelišč nadomestiti farmacevtska zdravila. Moji izdelki so namenjeni krepitvi obrambnih moči, ne pa odpravljanju zunanjih bolezenskih znakov. Upam pa si povedati tudi to: »Vsem, ki so bili pripravljeni uživati zdravo hrano in si po potrebi pomagati si z mojimi izdelki, se je vrnilo zdravje. Če pa so bili že na koncu svoje življenjske poti, so spokojno umrli. S tem dejstvom se bomo morali nekoč žal vsi soočiti.

RAZLIKA MED OSNOVNIMI (PREČIŠČENIMI) IN HLADNO STISKANIMI OLJI?

Kakšna je razlika med osnovnimi (prečiščenimi) in hladno stiskanimi olji?

Z rafinacijo se iz surovih olj odstranijo gumijaste snovi, kislost, intenzivni okusi, neprijeten vonj ter intenzivna barva. Tako se dobi osnovna, prečiščena (rafinirana) olja, ki se zaradi nevtralnega okusa in vonja veliko uporabljajo v prehranski, še več pa v kozmetični industriji. Poleg tega so rafinirana olja veliko bolj obstojna od hladno stiskanih in se tako kasneje pokvarijo oziroma postanejo žarka. Nekaterih olj, kot je naprimer olje grozdnih pešk ali olje šipkovih plodov se kot hladno stiskanih skoraj ne da dobiti ali pa so izredno draga ker se prehitro pokvarijo. Kljub naštetemu pa so hladno stiskana olja zopet vedno bolj priljubljena, saj za razliko od osnovnih, prečiščenih olj ohranijo večji delež vitaminov, mineralnih snovi in drugih hranljivih snovi, ki se pri rafinaciji delno izgubijo. Hladno stiskana olja predvsem cenijo gurmani, kjer olja v jedeh zaradi specifičnega vonja in okusa pridejo še posebej do izraza.
Katero olje uporabiti za nego telesa?

Obe vrsti olj, osnovno in hladno stiskano delujeta odlično regenerativno in blagodejno na kožo. Nekateri vir hladno stiskanim oljem pripisujejo boljše delovanje, drugi spet ne. Če vas ne moti, da nekatera hladno stiskana olja lahko neprijetno dišijo in puščajo barvo je morda to prava izbira za vas. Hladno stiskana olja so zaradi narave same pridelave ponavadi tudi precej dražja. Če pa želite klasično olje z blagodejnim učinkom, brez vonja in barve pa je zagotovo najboljša odločitev osnovno, prečiščeno olje. Kozmetična industrija večinoma uporablja le osnovna, prečiščena olja.